Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7930624 www.bgdnes.bg

Музикантът Коцето Калки: Баща ми беше пилот на Гагарин

Арестували го, защото му отстъпил управлението на самолета

"Баща ми беше пилот на Гагарин. Той летеше с Ил-14 и в едно пътуване двамата се запознават. Бяха си близки, а аз имам автограф от него на някои от бебешките ми снимки. Гагарин ми е като дух закрилник от ранна детска възраст." Това сподели изпълнителят на "Векът на любовта" д-р Костадин Георгиев-Калки, който в момента изнася концерт в Германия пред българи със сина си Тео и любимата си Мартина.

"Много съм горд с родителите си. Татко е бивш пилот от ВВС, летеше с Ил-14, който може да бъде използван като пътнически самолет. Когато първият космонавт Юрий Гагарин идва в България през май, 1961 г. той се придвижва с луксозно обзаведения самолет на тогавашния министър на отбраната Добри Джуров. Екипажът е съставен от най-добрите летци, сред които е и татко. По време на полет до Варна Гагарин почуква на пилотската кабина и с усмивка казва: "Приятели, може ли да го пробвам този самолет?". Принципно да провериш управлението в ръцете на пасажер е строго забранено, но на такава личност трудно се отказва. Гагарин сяда до баща ми и хваща ръчките, въпреки че никога не е пилотирал Ил-14. Прави завой на 360 градуса, при което в салона става мазало - хвърчат чаши и блюда с храна. Диспечерите от летището във Варна веднага реагират. Обаждат се и питат какво става, защо самолетът се отклонява от курса и прави странни завои, като вози ВИП пътник. Екипажът се чуди какво да каже и излиза с версията, че са заобикаляли облаци. Но като кацат в морската ни столица, на пистата ги чака военна полиция. На секундата арестуват пилотите и ги отвеждат за разпит. Грози ги разжалване и уволнение. Разбира се, тогава признават, че Гагарин ги е поставил в такова положение, но това не им помага - остават в ареста. Впоследствие руският космонавт разбира за скандала, обажда се, историята се потулва, а баща ми и колегите му запазват работата си във ВВС. Иначе татко два пъти е горял във въздуха, но винаги е спасявал самолетите, за което е награждаван от държавата. Майка ми пък е акушерка", разказва с днешна дата музикантът.

Реклама

Костадин Георгиев, по-известен като Коцето Калки, е и медик, и музикант, а както сам се определя - вечен изследовател и пътешественик. Ексцентрик, запален по идеите на йога и източните религии и практики, който постоянно търси истините в живота. Музикантът е единственият певец, който изнася концерт на 5000 метра височина, под връх Еверест. Изкушен от източните религии, той се среща преди години с Далай лама и оттогава винаги носи подарения от него талисман. "Но най-вече съм верен на християнското учение. Тези дни около Рождеството и Възкресението са ми най-любимите. Винаги спазвам постите. Не мога да не призная, че съм имал досег с образа на Иисус Христос. Това се случи преди много години и стана повод да приема кръщението. Бях сигурно на 20-23 години. Просто на няколко пъти в съня си получих видението за това, което трябва да направя. Иисус се яви в съня ми и чух негово послание към мен. Така станах християнин", припомня си Калки. Именно вярата в Бога го пазила много след като приел кръщението.

"Бил съм много пъти на ръба и съм си мислил, че това е краят. Най-силният такъв момент бе около 1995 година, когато се разпадна група "Медикус" и направих новата банда "Калки бенд", с която издадох първия самостоятелен албум. Тогава бяха финансово тежки години, най-драматичните години, а аз си имах и лични емоционални проблеми. Точно по това време участвах в пътуване с ветроходна яхта, с която за 40 дни преплавахме 10 морета. На яхтата преживяхме страховита тридневна буря, всичко се изпотроши. На третия ден чувахме гласове - сякаш морски духове ни говореха едно и също - шептяха ни: "Накъде сте тръгнали, защо сте тук?" Такива гласове са чували и древните моряци, които ги мислели за гласове на русалки, или на удавниците в морето. Целият екипаж чухме едно и също от тези гласове, странно явление. Според мен тогава оцеляхме, защото ни помогна иконата на свети Никола, която ни бе подарък от един изключителен човек - капитан Симеонов, който много ни подкрепяше. Тогава нямам спомен как оцелях, бях на косъм", сподели Калки.

В житейски план той и като дете преживял луди моменти. "Като бях малък пък подпалихме с бенгалски огън елхата. Първо пламна тя, а после и бюфетът. Добре, че дядо ми се събуди и успя да потуши пламъците, преди пожарът да обхване стаята. За по-сигурно пък аз реших да нощувам навън и спах в ледено иглу, което бяхме построили", разказва още музикантът.

По ирония на съдбата години по-късно той ще пресъздаде ситуацията с ролята си на пиродизайнер в "Мисия Лондон".

"Сега най ме вълнува дали ще успеем да влезе в книгата за рекорди "Гинес". С Ивайло Христов и Дони вече 27 години играем във Военния театър спектакъла "Секс, наркотици и рокендрол". Искаме да стане най-дълго играно представление в един и същ състав в света. Всичко е окей, обаче ни трябват 20 000 лева да извикаме комисия, която да прецени на място и да връчи сертификат. Сега събираме парите", сподели Коцето, който е обиколил с представлението почти целия свят.

Реклама
Реклама
Реклама