Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7931459 www.bgdnes.bg

Актрисата и продуцент Яна Маринова: Сами си плащаме, за да правим кино

С Луиза сме супертандем

Коя е тя

Яна Маринова е родена на 17 август 1978 г. Завършва спортното училище "Славия", бакалавърска програма "Бизнес администрация" и магистратура "Театър и общество" в Нов български университет в класа на Цветана Манева, Снежина Петрова, Възкресия Вихърова. През 2004 година печели титлата Мисис България.

Стартира актьорската си кариерата като каскадьор. Участва в третия сезон на риалитито "Сървайвър".

Реклама

Маринова е добре позната актриса от малкия екран. Тя има роли в почти всички популярни филми и сериали у нас. От две години Яна се занимава и с продуцентство. През миналата направи филма "Привличане". Сега е начело със същия екип в лентата "Диви и щастливи".

- Яна, отново влизате в ролята на продуцент. Свиквате ли с новото начинание?

- Да, вече имам опит, макар и малък. Продуцирах преди години моя филм "Привличане". Трудно е. В България едва 350 000 от 6 милиона души ходят на кино. А аз като продуцент трябва да правя всичко възможно, за да кажа каквото имам на публиката. Не съм от актрисите, които мечтаят да изиграят най-големи световни роли в кино. Те вече са изиграни някъде по света. Затова предпочитам да продуцирам и да правя това, което ме интересува.

- Това означава ли, че ще влизате все по-често в ролята на продуцент във филмите, а кариерата ви на актриса ще остане на заден план?

- Не. В никакъв случай. Едното не пречи на другото по никакъв начин. Ще се оставям проектите да ме изненадват. Ако е нещо, което няма да играя, но ме привлича и ми е интересно, тогава ще се навия да го продуцирам.

- В новия ви филм "Диви и щастливи" има доста екстремни сцени. Луиза Григорова се наранява по време на снимките. Вие сте любител на каскадите. Ваши ли бяха идеите за тях?

Реклама

- Е, не, разбира се. Целият екип сме ги мислели. И Александър Сано, с който сме копродуценти, и режисьорът Мартин Макариев залагаха каскади в сцени, които по сценарий липсват. Точно това беше забавното по време на снимките. Когато на мен ми се виждаше удачно да направим нещо екстремно, веднага казвах на режисьора да сменим малко сюжета. И всичко се получи много готино.

- Тази година има бум на наши филми. Върви ли напред българското кино?

- Смятам, че да. И то само благодарение на хора, които са готови да правят кино, независимо от това какво ще им коства. В България ние трябва да си плащаме, за да правим добри ленти. Не получаваме пари отникъде и не знаем дали ще избием вложеното. За "Диви и щастливи" имаме бюджет около 2,5 милиона лева. Сумата е толкова голяма само благодарение на предишния ни филм - "Привличане". Той беше най-гледаният филм у нас през пролетта на миналата година. "Привличане" са го гледали повече хора, отколкото холивудски проекти като "Tomb Raider: Първа мисия" и "Междузвездни войни". Единствено нашият филм е събрал повече зрители от американските ленти. Това е голямо признание за мен и останалите от екипа. Родното кино може да върви напред само благодарение на хората, които отказват да се подчиняват на предишното мислене. Имам предвид, че държавата вече не изсипва един чувал с пари. Когато има пари, пак не лесно. Колкото и да ти е голям бюджетът, ако няма качество, пак няма да се гледа.

Преди много години се гледаха само български филми. Знаеше се, че ще излиза "Аспарух" и всеки искаше да го гледа. Не даваха и толкова западни прожекции. Сега е различно. Българското кино не може да се бори с чуждото. Там парите са повече и е ясно, че филмът ще е по-добър. Не можем да правим и социални филми, защото те са негледаеми за българите. Изключвам "Доза щастие". Това е наистина невероятен филм. Но за да направим печеливша лента, трябва да сме креативни. Да намерим какво иска да гледа зрителят. Да създадем история, да наберем актьори, които са разпознаваеми за широката публика.

- Споменахте, че първият ви филм като продуцент "Привличане" е разбил всички класации. Какво да очакваме от "Диви и щастливи"?

- Надявам се да съм надминала себе си. Все пак е важна оценката на зрителите. Дълго време проучвахме какво иска да види зрителят. "Диви и щастливи" е романтична екшън-комедия. Има страшно много смях. На моменти сме на ръба на пародията. Филмът прилича малко на старите екшъни. Има елементи на "Лоши момчета". Разбира се, нашите каскади не са толкова мащабни като на тези велики ленти. Филмът е много мъжки, въпреки че играем две крехки дами - аз и Луиза Григорова. Но ние сме мъжки момичета (смее се). Идеята на филма е за борбената жена, за тази, която не се съобразява със статуквото. Главната героиня иска да изживее хубавите моменти от живота.

- С Луиза си партнирате в пореден филм. Започнахте още в "Стъклен дом". Има ли с какво да се изненадате на снимачната площадка?

- Двете сме супертандем (смее се). Луиза дори предложи филмът да се казва "Диви и щастливи". Първоначално идеята беше той да носи името само "Диви". Още при първите репетиции Луиза, къде на шега, къде на сериозно, подхвърли идеята да променим заглавието на "Диви и щастливи". Това ни допадна и така се решихме да променим малко името. Луиза е уникален професионалист!

Реклама
Реклама
Реклама