Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7931478 www.bgdnes.bg

Отгоре фонтани, отдолу Сердика

Италианци правят пл. "Света Неделя" 

Спират колите, остава само трамвай 

Отгоре дъждосъбиращи фонтани, отдолу руините на антична Сердика. Отляво и отдясно пешеходна зона без коли. Само трамвай ще минава от време на време.

Така генерално може да бъде обобщена новата визия на площад "Света Неделя", който се намира в сърцето на София. Това ще е втори знаков ремонт на централно пространство, след като през последните години изживяхме проблемите с пълното преобразяване на ул. "Граф Игнатиев". От Столичната община са категорични, че няма да допуснат стари грешки, но около новия проект вече се заражда публичен дебат.

Реклама

Но първо за промените. Проектът за реновиране на площада е на италианското студио "Фуксас" на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас (роден в Рим в семейство на мигранти от Литва). За справка това е един от кандидатите за ремонтирането на парижката катедрала "Нотр Дам", която пострада сериозно при пожар през април т.г.

Какво предлага италианският екип. Точно пред входа на църквата "Света Неделя" ще има решетка от фонтани, чиято вода ще бъде съхранява и ще се използва отново. До тях са осветителни тела във формата на гъби, които през деня ще събират слънчева светлина, а през нощта ще светят, за да озаряват площада. На тях гражданите ще могат и да зареждат мобилните си телефони. Идеята е също да събират дъждовна вода, която да бъде използвана, но реализацията на този проект предстои да бъде изяснена.

И тук се дочуват първите неодобрения - че фонтаните и "гъбите" не пасват на църквата. Друг посочен недостатък е, че няма предвидени достатъчно пейки и места за отдих, така че вероятно през площада само ще се преминава транзитно. Добрата новина е, че ще има много пространство за пешеходците, а автомобилният трафик ще бъде ограничен. И то сериозно.

Бул. "Мария Луиза" в участъка от ул. "Позитано" до бул. "Тодор Александров" също ще бъде затворен за превозни средства. По трасето ще се движат единствено трамваи. И тук отново идват притесненията. Тревогите са, че заради трамвая може отново да се появят злощастните перки, в които мнозина се спънаха и се нараниха. А разделение между пешеходци и трамвайно трасе е наложително, тъй като хората може да се разсеят и да се окажат в опасна ситуация. Заради разширеното пешеходно пространство ще бъде затапен бул. "Александър Стамболийски". Това сериозно притеснява жителите на западните квартали, чиято единствено връзка с идеалния център на столицата ще остане бул. "Тодор Александров". Дали ще има по-тежки задръствания, само времето ще покаже, но това е един отличен повод столичани да слязат от колите си и да се качат на метрото и надземния градски транспорт.

Притеснения за усложняване на трафика бяха изказани от общинския съветник Борислав Игнатов, който е и председател на Камарата на архитектите в България. Той е и единственият от 15-членното жури, който подписва проекта победител с особено мнение.

Реклама

"Има много големи проблеми с комуникацията, особено пешеходното движение. Те могат да бъдат поправени, но според мен не е целта да бъде поправян в движение. В крайна сметка обаче това е решението на 15-членното жури", коментира Игнатов.

От другата страна на църквата - ул. "Съборна", която досега се позваше за паркинг, също става изцяло пешеходна.

Според проекта руините на антична Сердика ще бъдат не пред, а под очите на столичани. Ценните останки от римско време ща бъдат покрити със стъклени паважи, по които хората да могат да преминават. Такива ще бъдат поставени от църквата "Света Неделя" до джамията "Баня Баши". Достъп до археологичните находки ще има - до тях ще се стига по новоизградени стълби с амфитеатрални мотиви, които ще бъдат разположени до Съдебната палата.

Ако няма обжалване, студиото ще проектира догодина. Строежът ще започне през 2021 година, като всяка стъпка ще се съгласува със Столичната община. Градската управа ще има последната дума и за бюджета, който по първоначални изчисления възлиза на около 17 милиона лева.

"Този проект е от най-щадящите и с най-добро отношение към контекста на средата. На площада са напластени хилядолетни слоеве. Избраното решение е добро, то не подхожда неглижиращо към една или друга част от архитектурата. Напротив, има респект към намерената археология", коментира главният архитект на София Здравко Здравков.

"Признание за София и за качеството на конкурса е, че сред 7-те участника са някои от най-големите и световно признати архитектурни бюра в света с опит както в проектирането на градски пространства, така и в запазването и социализацията на археологическото наследство. С проекта трябва да решим две важни задачи - да възстановим пл. "Св. Неделя" като знаково историческо място за София заедно с богатството на древна Сердика и да разширим пешеходните пространства", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Реклама
Реклама
Реклама