Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7934005 www.bgdnes.bg

Пращат в Австрия Вълка от София

Разрешение за екстрадиция в Австрия на известния с прозвището Вълка от София измамник Гал Барак даде вчера Софийският апелативен съд. Срещу израелския аферист има издадена европейска заповед за арест във връзка с течащо разследване във Виена за няколко тежки престъпления – измама в особено големи размери и особено тежък случай, пране на пари, участие в престъпна група. До момента според австрийските власти щетите, нанесени от Барак, се изчисляват на над 100 млн. евро.

Огромната сума е прибрана от десетки хиляди европейци, подлъгани да инвестират спестяванията си в спекулации с акции чрез фирма на Гал Барак, действаща у нас. Самият аферист бе задържан още в началото на годината при опит да напусне страната. Заради дребни неточности в молбата от Австрия Софийският градски съд го остави под домашен арест. Новината за снизходителното отношение към афериста шокира жертвите му, обединени в организацията Европейска инициатива за възстановяване на финансови средства (ЕИВФС). Недоволни от решението на съда, те засипаха главния прокурор Сотир Цацаров с гневни писма и заплашиха да съдят държавата. По думите им, оставен на свобода, Барак може лесно да заличи следите на измамната си схема.
Вчера апелативните магистрати поправиха грешката си и разпоредиха Барак да бъде задържан в съдебната зала, изчаквайки в килията пращането си към Виена.
Измамната схема носи метафорично название на английски boiler room и се превежда на български като "котелно помещение". Накратко схемата се състои в това да бъдат убедени хора със средни финансови възможности да преведат едни пари на мним инвестиционен посредник срещу обещанието да спечелят бързо големи суми от вложението.
Убеждаването става по телефона, като за целта е нужен кол център, от който се облъчват потенциалните жертви. Нужен е и сайт, който да изглежда като професионална трейдърска система с графики в реално време. След обработване по мейла и по телефона бъдещата жертва получава акаунт в сайта, зарежда с кредитната си карта неголяма сума реални пари и се радва на пълзящата нагоре графика на своите мними печалби. Графика, зад която не стои нищо друго освен алгоритъм за генериране на цифри и убедителни картинки. Паралелно с това инвеститорът е обгрижван по мейла и телефона от неговия "личен финансов агент", който го успива с обещания за светло финансово бъдеще и печели доверието на жертвата.
Решителният момент идва, когато агентът звъни на клиента си "на пожар", за да го убеди да преведе колкото може повече пари за изключително изгодна за него финансова сделка. Ако жертвата се върже и преведе сумата, настъпва краят на всякаква комуникация. Акаунтът на жертвата в мнимия трейдърски сайт изчезва. Обажданията до фирмата се блокират за всеки, който звъни, за да си търси обратно парите.
Подобни схеми действат у нас от поне пет години, обясняват финансисти. За тях многократно са подавани сигнали в прокуратурата и финансовите регулатори. Единствената реакция е да се блокира интернет достъпът до фалшивите сайтове в България. Според запознати липсата на реакция от властите е заради добрите контакти на измамниците на високо ниво в управлението. Самия Гал Барак до ареста си обича да се хвали с добрите си контакти с министри и партийни функционери.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама