Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7934013 www.bgdnes.bg

Ченгета шиткат дрога, наследяват дейността на Баретата

Две ченгета от столичното Второ районно са задържани като част от наркобанда! Новите им длъжностни характеристики на престъпилите закона служители включват разнасяне на дрога с патрулката и арести на неудобни конкуренти, посочени от боса. Това разкриват разследващите за разбитата 10-членна група.

Тя действа от началото на 2017 г. в северната част на София - квартал Требич, град Нови Искър и селата Доброславци и Мировяне. Търгува се предимно с марихуана и амфетамини. Повече от година криминалисти наблюдават престъпната задруга, става ясно от думите на зам.-шефа на ГДБОП Любомир Янев. Толкова време отнема и работата по случая. Използват се СРС-та, за да се заковат двамата полицаи, които подпомагат бандата.
Официално те заработват на длъжност "старши инспектор" в Охранителна полиция към Второ РПУ. Неофициално играят важна роля в наркоорганизацията, като разчистват терена от други разпространители на наркотици и арестуват срещу заплащане посочени от боса хора, заявява говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.
Единият от полицаите е спипан да разкарва дрога със служебния автомобил по време на дежурство. За да не будят съмнение, срещите между ченгета и дилъри се провеждат в автосервиз далеч от любопитни погледи. Колеги на униформените се потрисат от наглостта им. "Стигнахме до фрапантни заключения - че служителите на вътрешното министерство си позволяват да малтретират лица на улицата, които употребяват наркотични вещества. Единият от служителите е в съседски и приятелски отношения с един от участниците в групата. Връзката между тях датира отдавна. Връзката между участниците в групата е по т. нар. "прави телефони", разказва зам.-директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков.
Той се закани да заключи и други служители на МВР, ако лъсне тяхно участие в аферата или, ако се окаже, че са прикривали наркоиграчите. Проверява се дали има още ченгета, минали от другата страна на закона.
Срещу пласьорите проговарят близо 40 свидетели. Те разказват подробности за схемата. Описват групата като "Фирмата", под каквото наименованието действаше преди години наркоорганизацията на Златомир Иванов-Баретата. Босът въвежда строга пирамидална структура - на долното ниво са уличните пласьори, които се снабдяват от дилърите на средно ниво. За един грам трева за пушене или амфетамин са плащани 25 лв.
Спецакция изненадва наркоиграчите в петък. Тогава северната част на столицата почернява от полиция. Извършват се обиски и претърсвания в Нови Искър, Мировяне и др. Белезници щракват на ръцете на 10 души. Претарашени са 18 жилища и 10 автомобила. При претърсванията са намерени големи количества марихуана и амфетамини, разпределени на малки дози за разпространение.
Повечето от задържаните се оказват стари познайници на МВР - имат криминални регистрации и са осъждани за телесни повреди, наркоразпространение, кражби и грабежи. Според обвинението членовете на бандата са боравели със сила, сипели са закани, пребивали са и са палели колите на непослушни дилъри, за да ги принудят да работят за тях. За да се съгласят, са вкарвали на промоция предложение за осигуряване на лична охрана за безпроблемно търгуване на дрога.
След дълго заседание в неделя спецсъдът оставя 8 от задържаните в ареста, а един пуска срещу парична гаранция. Десетият участник се спасява от прангите и е обявен за общодържавно издирване, ще се търси и с европейска заповед за арест.


Боби Мерцедеса и Светльо Камилата помагат на Гольовците

Двама полицаи от Второ РПУ в София бяха спипани през март т.г. При акция в "Орландовци" от МВР арестуват 14 души, сред които и двама свои колеги. Според прокуратурата взводните командири с прякори Боби Мерцедеса и Светльо Камилата са помагали на ромския тартор Коце Белия и роднините му от клана на Гольовците в престъпните начинания. Сред портфолиото на групата преобладавали разпространение на наркотици, грабежи, кражби и производство на стоки без бандерол. Ролята на Мерцедеса и Камилата била на физическа охрана в моментите на удар, да гарантират, че няма да се появят други полицейски екипи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама