Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7951402 www.bgdnes.bg

Австралийският клон на Асошиейтед прес: Полфрийман може да се върне в затвора

Върховният съд изпуска срока за решение

Джок Полфрийман може да бъде върнат в затвора в София, предаде вчера Аустрелиън Асошиейтед прес (ААП), като цитира магистрата Емил Дечев от Софийски градски съд. Съобщението се превърна във водеща новина на агенцията в ранните часове българско време и бе препубликувано масово от медиите в Страната на кенгурата. То предизвика вълна от възмущение.

Австралийската секция на Асошиейтед прес припомня, че Върховният касационен съд на 7 октомври изслуша извънредна жалба с искане Полфрийман да бъде върнат зад решетките и делото да бъде възобновено. Решението трябваше да бъде взето в рамките на два месеца, но такова няма, въпреки че срокът изтича в понеделник. Според съдия Дечев това може да означава лоши новини за 33-годишния Джок.

Реклама

"Реален е страхът, че Джок ще бъде върнат в затвора", казва още съдията. Той се мотивира, че според различни адвокати жалбата за връщането на Полфрийман зад решетките е недопустима съгласно Наказателно-процесуалния кодекс. Така че Върховният съд е можел да прекрати производството и това обикновено е кратко за написване решение и не представлява никакви фактическа и правна трудност за магистратите. Различно е, когато съдът се произнесе, че искането е допустимо.

"Ако Върховният касационен съд се произнесе по съществото на искането, тогава вероятността да се поднови делото за постановяване на условно предсрочно освобождаване е реална и Джок може да бъде върнат обратно в затвора", обяснява магистратът Емил Дечев. Той обявява, че тричленният състав, който постанови условно предсрочно освобождаване за Полфрийман, е бил заплашен с дисциплинарни действия.

Пред "България Днес" адвокатът на австралиеца Калин Ангелов уточни, че всъщност срокът за решение изтече вчера, тъй като в Наказателно-процесуалния кодекс е посочен не двумесечен, а 60-дневен срок: "По дела, които представляват фактическа или правна сложност, мотивите могат да бъдат изготвени и след обявяването на присъдата, но не по-късно от шестдесет дни.

"Чакаме, но нещата не отиват на добре", бе лаконичният коментар на адвокат Ангелов

Материалът на Асошиейтед прес се разпространи мълниеносно и бе публикуван в около 40 австралийски медии. Някои го споделиха в социалните медии, където коментарите са доста остри, в някои случаи и нецензурни. Адресати са българската правосъдна система и правителството на Австралия. Последните са обект на критики, че не правят достатъчно, за да се прибере Джок Полфрийман в родината си.

Австралиецът бе осъден през 2011 година на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов, но излезе на свобода 6,5 години предсрочно. През цялото време Джок твърди, че не той е виновен за смъртта на Монов. На няколко пъти изказва съжаление за случилото се. Според Полфрийман в мелето, при което е наръган българският студент, друг го е убил. През годините, в които Джок лежа зад решетките, бяха направени откази австралиецът да бъде трансфериран в родината си, където да излежи наказанието си.

Реклама

Пожар поглъща фар за Джок

От материала на Асошиейтед прес става ясно, че дядото на Джок Тони Полфрийман е бил принуден да изостави фар, който направил, за да може младият австралиец да намери пътя към вкъщи. Символичната инсталация е монтирана край фермата му в разположеното на около 130 километра от Сидни селище Воломби. 88-годишният дядо трябвало да се евакуира заради безпрецедентните пожари, които вилнеят в страната.

"Чувствам се много тъжен да изоставя светлината, която свети за Джок от 12 години, през цялото му изпитание в българския затвор", заявява пред информационната агенция старецът.

"Трудно е да се приеме, че когато най-накрая се прибере вкъщи, светлината може да е изчезнала, угасена от тези ужасни пожари", добавя Тони Полфрийман.

Реклама
Реклама
Реклама