Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7954355 www.bgdnes.bg

Камен Куката следва право

Камен Балбузанов-Куката е станал студент по право, след като бе задържан при зрелищна акция на полицията през април 2017 г. За академичните занимания за Куката се разбрало покрай последното му дело, по което той е осъден на 4 г. затвор през лятото. Мотивите към наказанието били изготвени наскоро и именно от тях ставало ясно, че плевенският кримигерой се е записал да учи право и нищо чудно след някоя и друга година да застане от другата страна в съдебната зала. Богатото криминално минало на Куката няма да му позволи да наметне тогата на съдия или прокурор, тъй като има законови ограничения, които не позволяват на всеки завършил право да стане магистрат. Няма обаче никаква причина Куката да се регистрира и да работи като адвокат, след като вземе в ръцете си тапията за завършена специалност право, обясняват юристи.
Балбузанов досега е излежал над две години от присъдата си. Остават му да прекара още почти толкова и след това спокойно ще може да се посвети на следването си. Още по време на разследването той няколко пъти настоявал да бъде освободен, за да не пропуска учебния материал, но съдът не уважил молбите му. Според запознати по време на едно от последните заседания по делото през лятото самият Балбузанов се представил като: "42-годишен, безработен, студент, женен и не е осъждан".
"Твърди, че желае да завърши висшето си образование и се е развил като човек", било записано в документацията по делото.
Обвинението пък твърдеше, че Балбузанов е ръководител на организирана престъпна група, която се занимава с рекет, изнудване и побои. Бандата е действала от януари 2015 до април 2017 г., а в нея участвали и две длъжностни лица. Това според разследването са обвинителят от Окръжната прокуратура в Плевен Димитър Захариев и Мирослав Минков, който се оказва служител на областното звено "Охрана" към правосъдното министерство.
Съдът стигнал до извода, че Балбузанов не е бос на банда и въобще не е имало организирана престъпна група. По време на съдебното следствие било доказано само, че Куката е отмъкнал надуваем детски замък. В хода на делото свидетелите пък били обхванати от масова амнезия. Те не си спомняли да са изнудвани и притискани да бъдат охранявани от фирми, близки до Куката. Не били събрани и доказателства бандата да е имала "амбиция да завземе бизнеса с производство на хляб в Плевенско", както се твърдеше в началото на разследването.
Тезата на защитата на Куката била, че свидетелските показания са манипулирани от полицаите, а освен това имало предубеденост и заинтересованост на определен кръг от лица по отношение на Балбузанов. Той самият допълнил, че за едно от престъпленията, в които бил обвинен, нямал възможност да го извърши, тъй като преди това бил прострелян и бил в инвалидна количка.
Въпросният надуваем замък бил откраднат от парк "Кайлъка". Собственикът му - частна фирма, го разположила до езерото в парка по договор с общината за 5 години. Надуваемият замък, който в почивни дни бил с изпуснат въздух и сгънат, бил откраднат през една нощ заедно с поставените вътре в него солети и бонбони.
Няколко дни преди да изчезне батутът, пред персонала се явил самият Камен Балбузанов. Представил се и казал, че и той иска да постави подобно съоръжение в "Кайлъка". В мотивите към присъдата било записано, че Балбузанов не е отправял закани и не е заплашвал служителите, но интересът му към батута бил очевиден.
Оперативен източник посочил на ченгетата къде се намира откраднатият замък - в хале, ползвано от Ивайло Бировски, дясна ръка на Балбузанов. Така Куката попаднал в ареста, а след това и в затвора.

11 присъди имал Балбузанов

Единайсет присъди за кражби, хулиганство и измами има в биографията си Камен Балбузанов, съобщиха от полицията след акцията по задържането на групата в Плевен.
Две години по-късно спецсъдът стигнал до извода, че: "липсват каквито и да било данни, че подсъдимите Камен Балбузанов, Димитър Захариев, Иван Стойчев, Ивайло Бировски, Илиян Михайлов, Валентин Георгиев и Мирослав Минков са дали съгласие за участие в организирана престъпна група. Напротив, от събраните в хода на съдебното следствие доказателства се установява, че не съществуват такива действия и изразена воля от страна на всеки един от тях".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама