Дубльорът Петър Байков: "Дисни" са удивени от мен

Приятел
Автор: България Днес

Дубльорът Петър Байков:

"Дисни" са удивени от мен

Байков озвучава редица хитови филми

Върша работа за 40 човека

Имам още да се развивам

От малък ме влече да имитирам

Не си слагам граници

Петър Байков изуми тв зрителите с участието си в "България търси талант". Младежът е майстор на дублажа на филми. Зад гърба си има редица ленти, които са озвучени с неговия глас - "Игра на тронове", "Дневниците на вампира", "Красавицата и звяра" и други. Завършва с отличие Националната търговско-банкова гимназия в София. Записва да следва "Филмова и телевизионна продукция" в Лондон, но се прибира у нас. В момента Петър учи "Театър" в НБУ.

- Удивихте цялата страната с представянето си в "България търси талант". Кога и как започнахте да се занимавате с озвучаване на филми?


- Още като дете прекарвах дните си в изучаване на всяко възможно изкуство, до което успявах да се докосна - рисуване, пеене, преобразяване в различни герои, да построя света, в който живеят, да заговоря с гласовете им, да стана част от тях. Продължавам да помня наизуст стотиците филми и истории, които ме открехнаха към актьорското майсторство. Започнах все по-често да прекарвам време в упражнения да променям гласа си. Избирах любимите си филми или сериали и се записвах вкъщи. Стремях се всеки ден да бъда все по-добър, презаписвайки вече направеното. В детството канех приятели да озвучаваме заедно след училище, но намирах за странно, че те не могат да говорят с различен глас, без това да се забелязва. С времето и възрастта гласът ми се промени, но все още можех да правя както мъжки, така и естествени женски гласове. Тогава си дадох сметка, че умението ми не се дължи само на техника, а на талант, дарба. Нещо, което е невъзможно за останалите хора, дори с упражнения. Когато за първи път показвах озвучен от мен материал, никой не можеше да повярва, че е само един човек, дори и семейството ми, докато не се убедиха с очите си. Така и бях "открит" още в гимназиалните ми години, по време на подготвителна актьорска школа. Актьорът Стефан Къшев чу озвучен от мен трейлър на филма "Красавицата и звяра". Ден по-късно бях в звукозаписното студио.


- Как решихте да участвате в "България търси талант"?
- Преди началото на кастингите имах телевизионни гостувания по повод озвучени изцяло от мен филми и сериали. Покрай тях бях съветван многократно от колеги и близки да участвам в предаването. Сега се убеждавам, че това е бил правилен избор.


- Смятате ли, че след участието си в шоуто интересът към вас ще се увеличи?


- Още след излъчването на първото ми изпълнение в предаването бях връхлетян от стотици писма, обаждания и предложения, които и до днес не стихват. Признанието и обичта на цяла България продължават да изпълват дните ми с безкрайно вдъхновение и удовлетворение. Знаейки, че съм докоснал толкова много хора с изкуство, ми носи безмерна радост.
В процеса на работа до мен достигна обратна връзка от самите продуценти на филмите на "Дисни" от Бърбанк, Калифорния, които са гледали участието ми в "Талантите". Те са "меко казано, впечатлени от този изключителен прецедент". Не е тайна, че самите те имат строги изисквания относно подбора на актьори, които да озвучават филмите им на други езици: възраст, пол и т.н. По техни думи аз съм "рядко изключение, с което имат огромно желание да работят". Силно се надявам, че след тази най-висока оценка на работата ми от хора на световно ниво ще бъда оценен и в България.


- В шоуто разкривате, че озвучавате сам цели филми. Как успявате?


- Когато дублажът на един филм е направен както трябва, зрителят забравя, че го има. Тази "магия" се нарича синхронен дублаж. Тя се случва, когато всяка преведена реплика на български съвпада напълно с оригиналното изпълнение.
Това е специфична техника на работа, която изисква от един актьор да притежава по-голяма чувствителност към своите герои и техния свят. Представете си целия този процес, умножен по 20 - за всеки един от персонажите в една история. Да не забравяме и за стандартната тонрежисьорска обработка на записа, смесване и звукови ефекти, които са също толкова трудоемки. Звучи като работа за екип от 40 души, която съумявам да свърша сам.


- Какви техники и упражнения правите, за да променяте тембъра на гласа си?


- Единствените упражнения, които практикувам, са стандартните за всеки друг актьор и певец - вокална загрявка и поддържане на правилна дикция. Това е единственото, което е в моя контрол. Останалото е Божа работа. Там нещата се случват сами.


- Кой е първият филм, който озвучихте?


- Мястото за първия ми филм се споделя от две заглавия - "Красавицата и звяра" и "Снежанка и седемте джуджета". И двата са на "Дисни". С тях израснах. До ден днешен знам всеки звук и всяка реплика наизуст от тези шедьоври. Те живеят в мен и са в основата на моето вдъхновение и любов към професията ми. Първият сериал, който озвучавах за първи път в студио, беше нашумелият за трите русалки (смее се).


- Кога разбрахте, че дублажът на филми е вашето призвание?
- Колкото и да се усъвършенствам в тази сфера, като творец не бих посмял да сложа граници на порива си само в рамките на дублажа. Вярвам, че човек винаги може повече. Имам огромното желание и амбиция да изкачвам нови върхове в киното и да разгърна колкото е възможно своя потенциал пред света.


- Дублирате куп персонажи. Кой ви е най-лесният и най-трудният?
- Като перфекционист обичам да се предизвиквам и успявам да превърна дори "лесните" задачи в трудни. Само тогава човек е в обстоятелства, които го правят по-добър. Вярвам, че съм достигнал етап, в който извършвам с лекота задачи, които са ми се стрували абсолютно невъзможни в миналото.


- Записвате да учите в Англия филмова и телевизионна продукция, но се прибирате тук, за да следвате актьорско майсторство. Какво не ви хареса на Острова и какво все пак научихте за краткия период от време, който бяхте там?


- Бях признат от един от най-престижните университети в Лондон по специалността. Там знаеха какви са моите заложби и възможности и бяха много горди да ми предложат така желаното място сред стотиците кандидати. Няма спор, че беше като мечта - дворци, престиж, високо образование и всичко това чакаше мен. В онзи момент интуицията ми подсказа, че веднъж съм стигнал дотук и че отново ще имам възможността да се върна. Мястото ми сега обаче е в България. Тогава послушах онзи глас и не спирам да се убеждавам и до днес, че вървя по правилния за мен път.

Ако искате Петър да се върне за финала на "България търси талант", гласувайте на страницата на предаването за него - https://talant.btv.bg/spasitalant/

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Камера снима мнимата баба Люба да тегли половин милион

  Камера снима мнимата баба Люба да тегли половин милион

  Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

  Заместникът на Слави се майтапи с него

  Заместникът на Слави се майтапи с него

  В "Шоуто на Николаос Цитиридис" ще има и ководеща, но... след време "Разгеле, че има нов водещ, а не е старият." С тази закачка към публиката започна с представянето си новият водещ на шоуто на мястото на Слави Трифонов - Николаос Цитиридас. Той сподели, че няма да кара публиката да ръкопляска и да показва емоции, както предшественика си

  Развратно шоу в Студентски град (Видео)

  Развратно шоу в Студентски град (Видео)

  Гигантски гърди и сочни дупета се друснаха на футболния терен. Не става въпрос за дерби мач от родното изстрадало първенство, а за развратно еротично шоу в Студентски град в столицата. В търсене на повече клиентела заведенията в меката на нощния живот са готови на всякакви прийоми. И вероятно така се заражда идеята полуголи момичета да показват

  Журналистка е най-красивата баба (Видео)

  Журналистка е най-красивата баба (Видео)

  Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

  Цветана Манева сама си пазарува

  Цветана Манева сама си пазарува

  И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

  Москов опъва нервите на МВР

  Москов опъва нервите на МВР

  Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

  Актуално

  Иванков в престижна класация

  Иванков в престижна класация

  Димитър Иванков намери място в престижната класация за вратарите, които са вкарали най-много дузпи в своята професионална кариера. Легендата на "Левски" попада в Топ 6 на тези с най-прецизно изпълнени наказателни удари. Българският вратар е в елитната компания на бразилеца Роджерио Сени, германеца Ханс-Йорг Бут, колумбиеца Рене Игита

  Задържаха българин с над 40 пликчета кокаин в стомаха в Доминикана

  Задържаха българин с над 40 пликчета кокаин в стомаха в Доминикана

  Българин е бил задържан с 46 пликчета кокаин в стомаха в Доминиканската република, съобщи местното онлайн издание "Доминикан тудей", предава БТА. Той бил арестуван на международното летище на Пунта Кана, където минавал проверка, за да се качи на полет за Белгия. Българинът бил откаран в болница, където кокаинът бил изваден от стомаха му

  "Лудогорец" взима национал

  "Лудогорец" взима национал

  "Лудогорец" проявява интерес към младежкия национал на Швеция Джейк Ларсон, съобщават медиите в страната. Футболистът е е собственост на "Йоребро". През лятото интерес към него е имало от два италиански клуба - "Интер" и "Бреша". Талантът е бил близо до преминаване във втория Бреша, но в крайна сметка италианците се подсилиха с друг швед Саймон

  Десподов срещна хърватска легенда

  Десподов срещна хърватска легенда

  Звездата на австрийския "Щурм" Кирил Десподов срещна легендата на хърватския футбол Дарио Сърна. Двамата бяха за кратко съотборници в италианския "Каляри" през миналата година, но вече не са част от Серия "А". Сърна прекрати през миналото лято славната си кариера и в момента е помощник-треньор в украинския "Шахтьор"

  Без нови оферти за Али Соу

  Без нови оферти за Али Соу

  Голмайсторът на ЦСКА Али Соу е на път да остане в клуба до края на сезона. Към нападателя няма нови оферти и почти сигурно няма да бъде продаден през януари. Към Соу имаше конкретно предложение от египетския "Ал Ахли", но двата клуба не стигнаха до консенсус за цената. От страната на фараоните предлагаха малко над 2 млн

  Не пропускай

  Тони Уот приключва с "червените"

  Тони Уот приключва с "червените"

  Шотландецът Тони Уот почти сигурно приключва с ЦСКА. Нападателят така и не се включва в подготовката на "червените" в Испания като треньорите с половин уста твърдят, че има семейни проблеми. Най-вероятно Уот изобщо няма повече да облече екипа на "армейците" и ще се опита да си намери отбор в родината

  След оттеглянето на Хари кралица Елизабет даде нова титла на Уилям

  След оттеглянето на Хари кралица Елизабет даде нова титла на Уилям

  Драмата в британския кралски двор сякаш отшумява. Хари и Меган са вече заедно в Канада, а изглежда, че британската кралица Елизабет II е решила да награди другия си внук - принц Уилям, като му даде нова титла, предава life.dir.bg. Кралицата определи в събота херцога на Кеймбридж и за Lord High Commissioner (лорд върховен комисар) към Църквата на

  Китайски учени: Новият вирус вече се предава по-лесно от човек на човек

  Китайски учени: Новият вирус вече се предава по-лесно от човек на човек

  Възможността на новия коронавирус 2019-nCoV да се предава от човек на човек се е увеличила, в резултат на което епидемиологичната ситуация е преминала в нов, по-сложен етап. Това съобщи на специална пресконференция ръководителят на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването на Китайската народна република Ма Сяоуей, цитиран от TACC

  Риалити звезди прецакаха "Юнайтед"

  Риалити звезди прецакаха "Юнайтед"

  Ръководството на "Манчестър Юнайтед" трябваше спешно да търси хотел за отбора преди гостуването на "Транмиър" във ФА Къп снощи. Традиционно "червените дяволи" отсядат в The Lowry в навечерието на мачовете си. За огромна тяхна изненада този път резервацията им бе отказана. Причината е, че риалити звездите от "Научи се да танцуваш" са наели хотела

  Арестуваха военнослужещия, виновен за свалянето на самолета в Иран

  Арестуваха военнослужещия, виновен за свалянето на самолета в Иран

  Иранският военнослужещ, който свали украинския самолет, е арестуван, и в момента е в затвора. Това съобщи иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф в интервю за германското списание Spiegel, предава РИА Новости. В отговор на въпрос защо на иранските власти са били необходими три дни