Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7960805 www.bgdnes.bg

Дубльорът Петър Байков: "Дисни" са удивени от мен

Върша работа за 40 човека

Имам още да се развивам

От малък ме влече да имитирам

Не си слагам граници

Петър Байков изуми тв зрителите с участието си в "България търси талант". Младежът е майстор на дублажа на филми. Зад гърба си има редица ленти, които са озвучени с неговия глас - "Игра на тронове", "Дневниците на вампира", "Красавицата и звяра" и други. Завършва с отличие Националната търговско-банкова гимназия в София. Записва да следва "Филмова и телевизионна продукция" в Лондон, но се прибира у нас. В момента Петър учи "Театър" в НБУ.

- Удивихте цялата страната с представянето си в "България търси талант". Кога и как започнахте да се занимавате с озвучаване на филми?

Реклама


- Още като дете прекарвах дните си в изучаване на всяко възможно изкуство, до което успявах да се докосна - рисуване, пеене, преобразяване в различни герои, да построя света, в който живеят, да заговоря с гласовете им, да стана част от тях. Продължавам да помня наизуст стотиците филми и истории, които ме открехнаха към актьорското майсторство. Започнах все по-често да прекарвам време в упражнения да променям гласа си. Избирах любимите си филми или сериали и се записвах вкъщи. Стремях се всеки ден да бъда все по-добър, презаписвайки вече направеното. В детството канех приятели да озвучаваме заедно след училище, но намирах за странно, че те не могат да говорят с различен глас, без това да се забелязва. С времето и възрастта гласът ми се промени, но все още можех да правя както мъжки, така и естествени женски гласове. Тогава си дадох сметка, че умението ми не се дължи само на техника, а на талант, дарба. Нещо, което е невъзможно за останалите хора, дори с упражнения. Когато за първи път показвах озвучен от мен материал, никой не можеше да повярва, че е само един човек, дори и семейството ми, докато не се убедиха с очите си. Така и бях "открит" още в гимназиалните ми години, по време на подготвителна актьорска школа. Актьорът Стефан Къшев чу озвучен от мен трейлър на филма "Красавицата и звяра". Ден по-късно бях в звукозаписното студио.


- Как решихте да участвате в "България търси талант"?
- Преди началото на кастингите имах телевизионни гостувания по повод озвучени изцяло от мен филми и сериали. Покрай тях бях съветван многократно от колеги и близки да участвам в предаването. Сега се убеждавам, че това е бил правилен избор.


- Смятате ли, че след участието си в шоуто интересът към вас ще се увеличи?


- Още след излъчването на първото ми изпълнение в предаването бях връхлетян от стотици писма, обаждания и предложения, които и до днес не стихват. Признанието и обичта на цяла България продължават да изпълват дните ми с безкрайно вдъхновение и удовлетворение. Знаейки, че съм докоснал толкова много хора с изкуство, ми носи безмерна радост.
В процеса на работа до мен достигна обратна връзка от самите продуценти на филмите на "Дисни" от Бърбанк, Калифорния, които са гледали участието ми в "Талантите". Те са "меко казано, впечатлени от този изключителен прецедент". Не е тайна, че самите те имат строги изисквания относно подбора на актьори, които да озвучават филмите им на други езици: възраст, пол и т.н. По техни думи аз съм "рядко изключение, с което имат огромно желание да работят". Силно се надявам, че след тази най-висока оценка на работата ми от хора на световно ниво ще бъда оценен и в България.


- В шоуто разкривате, че озвучавате сам цели филми. Как успявате?


- Когато дублажът на един филм е направен както трябва, зрителят забравя, че го има. Тази "магия" се нарича синхронен дублаж. Тя се случва, когато всяка преведена реплика на български съвпада напълно с оригиналното изпълнение.
Това е специфична техника на работа, която изисква от един актьор да притежава по-голяма чувствителност към своите герои и техния свят. Представете си целия този процес, умножен по 20 - за всеки един от персонажите в една история. Да не забравяме и за стандартната тонрежисьорска обработка на записа, смесване и звукови ефекти, които са също толкова трудоемки. Звучи като работа за екип от 40 души, която съумявам да свърша сам.

Реклама


- Какви техники и упражнения правите, за да променяте тембъра на гласа си?


- Единствените упражнения, които практикувам, са стандартните за всеки друг актьор и певец - вокална загрявка и поддържане на правилна дикция. Това е единственото, което е в моя контрол. Останалото е Божа работа. Там нещата се случват сами.


- Кой е първият филм, който озвучихте?


- Мястото за първия ми филм се споделя от две заглавия - "Красавицата и звяра" и "Снежанка и седемте джуджета". И двата са на "Дисни". С тях израснах. До ден днешен знам всеки звук и всяка реплика наизуст от тези шедьоври. Те живеят в мен и са в основата на моето вдъхновение и любов към професията ми. Първият сериал, който озвучавах за първи път в студио, беше нашумелият за трите русалки (смее се).


- Кога разбрахте, че дублажът на филми е вашето призвание?
- Колкото и да се усъвършенствам в тази сфера, като творец не бих посмял да сложа граници на порива си само в рамките на дублажа. Вярвам, че човек винаги може повече. Имам огромното желание и амбиция да изкачвам нови върхове в киното и да разгърна колкото е възможно своя потенциал пред света.


- Дублирате куп персонажи. Кой ви е най-лесният и най-трудният?
- Като перфекционист обичам да се предизвиквам и успявам да превърна дори "лесните" задачи в трудни. Само тогава човек е в обстоятелства, които го правят по-добър. Вярвам, че съм достигнал етап, в който извършвам с лекота задачи, които са ми се стрували абсолютно невъзможни в миналото.


- Записвате да учите в Англия филмова и телевизионна продукция, но се прибирате тук, за да следвате актьорско майсторство. Какво не ви хареса на Острова и какво все пак научихте за краткия период от време, който бяхте там?


- Бях признат от един от най-престижните университети в Лондон по специалността. Там знаеха какви са моите заложби и възможности и бяха много горди да ми предложат така желаното място сред стотиците кандидати. Няма спор, че беше като мечта - дворци, престиж, високо образование и всичко това чакаше мен. В онзи момент интуицията ми подсказа, че веднъж съм стигнал дотук и че отново ще имам възможността да се върна. Мястото ми сега обаче е в България. Тогава послушах онзи глас и не спирам да се убеждавам и до днес, че вървя по правилния за мен път.

Ако искате Петър да се върне за финала на "България търси талант", гласувайте на страницата на предаването за него - https://talant.btv.bg/spasitalant/

Реклама
Реклама
Реклама