Дубльорът Петър Байков: "Дисни" са удивени от мен

Приятел
Автор: България Днес

Дубльорът Петър Байков:

"Дисни" са удивени от мен

Байков озвучава редица хитови филми

Върша работа за 40 човека

Имам още да се развивам

От малък ме влече да имитирам

Не си слагам граници

Петър Байков изуми тв зрителите с участието си в "България търси талант". Младежът е майстор на дублажа на филми. Зад гърба си има редица ленти, които са озвучени с неговия глас - "Игра на тронове", "Дневниците на вампира", "Красавицата и звяра" и други. Завършва с отличие Националната търговско-банкова гимназия в София. Записва да следва "Филмова и телевизионна продукция" в Лондон, но се прибира у нас. В момента Петър учи "Театър" в НБУ.

- Удивихте цялата страната с представянето си в "България търси талант". Кога и как започнахте да се занимавате с озвучаване на филми?


- Още като дете прекарвах дните си в изучаване на всяко възможно изкуство, до което успявах да се докосна - рисуване, пеене, преобразяване в различни герои, да построя света, в който живеят, да заговоря с гласовете им, да стана част от тях. Продължавам да помня наизуст стотиците филми и истории, които ме открехнаха към актьорското майсторство. Започнах все по-често да прекарвам време в упражнения да променям гласа си. Избирах любимите си филми или сериали и се записвах вкъщи. Стремях се всеки ден да бъда все по-добър, презаписвайки вече направеното. В детството канех приятели да озвучаваме заедно след училище, но намирах за странно, че те не могат да говорят с различен глас, без това да се забелязва. С времето и възрастта гласът ми се промени, но все още можех да правя както мъжки, така и естествени женски гласове. Тогава си дадох сметка, че умението ми не се дължи само на техника, а на талант, дарба. Нещо, което е невъзможно за останалите хора, дори с упражнения. Когато за първи път показвах озвучен от мен материал, никой не можеше да повярва, че е само един човек, дори и семейството ми, докато не се убедиха с очите си. Така и бях "открит" още в гимназиалните ми години, по време на подготвителна актьорска школа. Актьорът Стефан Къшев чу озвучен от мен трейлър на филма "Красавицата и звяра". Ден по-късно бях в звукозаписното студио.


- Как решихте да участвате в "България търси талант"?
- Преди началото на кастингите имах телевизионни гостувания по повод озвучени изцяло от мен филми и сериали. Покрай тях бях съветван многократно от колеги и близки да участвам в предаването. Сега се убеждавам, че това е бил правилен избор.


- Смятате ли, че след участието си в шоуто интересът към вас ще се увеличи?


- Още след излъчването на първото ми изпълнение в предаването бях връхлетян от стотици писма, обаждания и предложения, които и до днес не стихват. Признанието и обичта на цяла България продължават да изпълват дните ми с безкрайно вдъхновение и удовлетворение. Знаейки, че съм докоснал толкова много хора с изкуство, ми носи безмерна радост.
В процеса на работа до мен достигна обратна връзка от самите продуценти на филмите на "Дисни" от Бърбанк, Калифорния, които са гледали участието ми в "Талантите". Те са "меко казано, впечатлени от този изключителен прецедент". Не е тайна, че самите те имат строги изисквания относно подбора на актьори, които да озвучават филмите им на други езици: възраст, пол и т.н. По техни думи аз съм "рядко изключение, с което имат огромно желание да работят". Силно се надявам, че след тази най-висока оценка на работата ми от хора на световно ниво ще бъда оценен и в България.


- В шоуто разкривате, че озвучавате сам цели филми. Как успявате?


- Когато дублажът на един филм е направен както трябва, зрителят забравя, че го има. Тази "магия" се нарича синхронен дублаж. Тя се случва, когато всяка преведена реплика на български съвпада напълно с оригиналното изпълнение.
Това е специфична техника на работа, която изисква от един актьор да притежава по-голяма чувствителност към своите герои и техния свят. Представете си целия този процес, умножен по 20 - за всеки един от персонажите в една история. Да не забравяме и за стандартната тонрежисьорска обработка на записа, смесване и звукови ефекти, които са също толкова трудоемки. Звучи като работа за екип от 40 души, която съумявам да свърша сам.


- Какви техники и упражнения правите, за да променяте тембъра на гласа си?


- Единствените упражнения, които практикувам, са стандартните за всеки друг актьор и певец - вокална загрявка и поддържане на правилна дикция. Това е единственото, което е в моя контрол. Останалото е Божа работа. Там нещата се случват сами.


- Кой е първият филм, който озвучихте?


- Мястото за първия ми филм се споделя от две заглавия - "Красавицата и звяра" и "Снежанка и седемте джуджета". И двата са на "Дисни". С тях израснах. До ден днешен знам всеки звук и всяка реплика наизуст от тези шедьоври. Те живеят в мен и са в основата на моето вдъхновение и любов към професията ми. Първият сериал, който озвучавах за първи път в студио, беше нашумелият за трите русалки (смее се).


- Кога разбрахте, че дублажът на филми е вашето призвание?
- Колкото и да се усъвършенствам в тази сфера, като творец не бих посмял да сложа граници на порива си само в рамките на дублажа. Вярвам, че човек винаги може повече. Имам огромното желание и амбиция да изкачвам нови върхове в киното и да разгърна колкото е възможно своя потенциал пред света.


- Дублирате куп персонажи. Кой ви е най-лесният и най-трудният?
- Като перфекционист обичам да се предизвиквам и успявам да превърна дори "лесните" задачи в трудни. Само тогава човек е в обстоятелства, които го правят по-добър. Вярвам, че съм достигнал етап, в който извършвам с лекота задачи, които са ми се стрували абсолютно невъзможни в миналото.


- Записвате да учите в Англия филмова и телевизионна продукция, но се прибирате тук, за да следвате актьорско майсторство. Какво не ви хареса на Острова и какво все пак научихте за краткия период от време, който бяхте там?


- Бях признат от един от най-престижните университети в Лондон по специалността. Там знаеха какви са моите заложби и възможности и бяха много горди да ми предложат така желаното място сред стотиците кандидати. Няма спор, че беше като мечта - дворци, престиж, високо образование и всичко това чакаше мен. В онзи момент интуицията ми подсказа, че веднъж съм стигнал дотук и че отново ще имам възможността да се върна. Мястото ми сега обаче е в България. Тогава послушах онзи глас и не спирам да се убеждавам и до днес, че вървя по правилния за мен път.

Ако искате Петър да се върне за финала на "България търси талант", гласувайте на страницата на предаването за него - https://talant.btv.bg/spasitalant/

Хитлера води плеймейтка на море

Хитлера води плеймейтка на море

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

Доган нарисува Наим

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

Наталия Симеонова отслабна

Наталия Симеонова отслабна

Бившата водеща на "Море от любов" Наталия Симеонова драстично е отслабнала. Блондинката е намалила обиколката на талията си и е свалила поне 15 килограма, видя "България Днес". Отслабването й си личи най-вече на гушата и ръцете и е плод на строгата диета, която ексводещата започна преди пандемията. "Полагам доста усилия в тази посока

Селезньова изкушава

Селезньова изкушава

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Муки на война с Марта Вачкова

Муки на война с Марта Вачкова

Скандали заради книга продължават Кой разреши на щерка ти да нарисува Стоянка като прасе? - пита дъщерята на Мутафова "Кой разреши на Рада, дъщерята на Марта Вачкова, да нарисува Стоянка Мутафова като прасе на корица на книга? И защо няма отговорни за тази гавра с майка ми." Това пита дъщерята на Стоянка Мутафова Мария Грубешлиева - Муки

Актуално

Доц. д-р Велизар Шиваров: Хората с кръвна група 0 са най-защитени от COVID-19

Доц. д-р Велизар Шиваров: Хората с кръвна група 0 са най-защитени от COVID-19

Има сериозно доказателство за влиянието на кръвната група при заразяване с коронавирус. „Това е проучване от Италия и Испания. При генетичния вариант, който определя кръвна група „0” има по-нисък риск. Ако сте нулева кръвна група, имате по-малък риск да се разболеете от COVID-19. По-малък е и рискът заболяването да протече по-тежко”

169 са новозаразените с коронавирус в България, няма починали през денонощието

169 са новозаразените с коронавирус в България, няма починали през денонощието

169, с 86 по-малко от вчера, са новозаразените с коронавирусна инфекция лица при направени 2710 PCR-теста за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 19 997. 28 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 160. 791 са хоспитализираните пациенти заради коронавирусна

Катастрофа за Фетел, късмет за Хамилтън в Русия (Снимки)

Катастрофа за Фетел, късмет за Хамилтън в Русия (Снимки)

Мъките на "Ферари" във Формула 1 продължават. Нито един автомобил на Скудерията не премина в последната фаза на квалификацията за Голямата награда на Русия. Малко преди края на втората сесия бившият шампион Себастиан Фетел загуби сцепление със задните гуми, завъртя се и се удари тежко  в предпазната стена

Фики Стораро пред "България Днес": Спирам да пея чалга!

Фики Стораро пред "България Днес": Спирам да пея чалга!

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

Съпруга на общинар в схема с еврофондове

Съпруга на общинар в схема с еврофондове

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Не пропускай

Изписаха от болницата 2-годишния Мехмед, изчезнал от дома си в Якоруда

Изписаха от болницата 2-годишния Мехмед, изчезнал от дома си в Якоруда

Малкият Мехмед, който беше изчезнал от дома си в Якоруда, беше изписан от болницата в Разлог. Момченцето беше с баща си и баба си, които казаха, че е добре и си отиват вкъщи, но заради разследването отказаха да коментират повече подробности, предава БНТ. 2-годишното момче изчезна мистериозно от дома си в Якоруда в сряда, малко след 16

Пуснаха сина на Чапа

Пуснаха сина на Чапа

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София

Диджей се захранва с пица

Диджей се захранва с пица

Диджей Мартен се зарежда с похапване на пица, докато обикаля по задачи в центъра на столицата, видя "България Днес". Екстравагантният музикант отново прикова погледите към себе си с шарено облекло и много татуировки, които са се превърнали в негова запазена марка. Снимки: България

25 души са загинали при катастрофата на военния самолет Ан-26 край Харков

25 души са загинали при катастрофата на военния самолет Ан-26 край Харков

Само двама души са оцелели и 25 души са загинали при катастрофата на военен самолет в района на Харков в Украйна късно снощи, съобщиха властите в Киев. Двама души, които според очевидци са скочили от самолета, когато бил на малка височина, са тежко ранени. Самолетът се разбил, приближавайки пистата на военното летище в Чугуев

Д-р Симидчиев: Разпространението на COVID-19 ще се повиши заради учениците

Д-р Симидчиев: Разпространението на COVID-19 ще се повиши заради учениците

Последните два дни надвишаваме 200 заразени на ден, но увеличението е нормално, тъй като учениците се върнаха в училищата. Ще се повиши разпространението. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Училището няма да бъде огнище или развъдник, а място за разпространение на коронавируса