Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7962642 www.bgdnes.bg

Български бизнесмен плаща за евромандат в Брюксел

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно.

Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива, а се използва само инициалът С. Нашенецът върти бизнес в Австрия и пуска връзки в Партията на свободата на Австрия (ПСА). Сред аверите му и бизнес ортаци в политическата формация е Барбара Капел, която е евродепутат от 2014 до 2019 г. Решена да се бори за втори мандат, Капел се сблъсква с нежеланието на собствената си партия да я номинира. На С. казва, че лидерът на ПСА по онова време Хайнц-Кристиан Щрахе й иска 100 хиляди евро, за да я допусне пак за кандидат за Европарламента. Евродепутатката успява да намери по-малко от половината сума и се обръща към българския бизнесмен за финансова инжекция в размер на 55 хиляди евро. С. успява с помощта на трима приятели да събере сумата и през декември 2018 г. я дава на Капел в кеш, която на свой ред веднага я носи в партийната централа. Въпреки крупната сума Капел не успява да се добере до втори мандат и остава извън Европарламента Твърденията на българина пораждат тезата, че Капел се опитва да си купи позицията в ЕП, което предизвиква цунами от реакции.

Реклама

Тя отрича яростно твърденията, както и това, че е искала пари от бизнесмена. Категорична е, че не знае защо С. разпространява тази лъжлива информация. Адвокатът на Щрахе – Йохан Пауер, също твърди, че клиентът му никога не е получавал пари от Капел и че обвиненията стават по-абсурдни от ден на ден. Той и партийни ръководители намекват, че в последните месеци от мандата си Капел започва да си позволява своеволия и да кривва драстично от партийната линия, заради което всъщност в партията не желаят да я подкрепят за нов евромандат. Бившият вътрешен министър на Австрия Херберт Кикъл и председател на клуба на ПСА на свой ред се нахвърли срещу нея, като посочи, че тя загубва доверието на съпартийците си, когато в ЕП тя не отхвърля категорично спорното търговско споразумение между ЕС и САЩ TTIP.

Скандалът, започнат от българския бизнесмен, се разраства и австрийски издания започват да нищят историята. Разследващото издание „Адендум“ твърди, че българинът се казва Борис П. и че освен с ПСА е тясно свързан и с охранителната компания NSA. Последната наскоро влезе в централните новини във връзка с предполагаем опит за изнудване на банка „Майнл банк“.

Според „Дер Щандарт“ за момента няма да бъдат предприемани съдебни мерки срещу Капел, нито срещу българина, който би могло да бъде привлечен за съучастие в купуването на евромандати.

Нашенецът получава смъртни заплахи

Смъртни заплахи по телефона получава мистериозният български бизнесмен заради спор с бизнес партньор и най-старата компания за бутилиране на минерална вода в Австрия „Гюсингер“. През юли 2018 г. С. получава от есемес, изпратен от предплатена сим карта в Нидерландия, с предупреждение да не се меси повече на собственика на „Гюсингер“ - руснака Андрей Кочетков, защото в противен случай „децата ти ще растат без баща“. Сънародникът ни подава жалба в полицията и тя арестува Кочетков, който се смята за поръчител, и още трима души, предполагаеми килъри и посредници в мократа поръчка.

До заплахите се стига, след като холдингът, собственик на „Гюсингер“, изпада в сериозни финансови затруднения и търси инвеститор, който да даде 10 млн. евро за стабилизиране на компанията. Тогава се появява българският консорциум на С., който дава парите, но с последващите си действия настъпва интересите на Кочетков.

Реклама
Реклама
Реклама