Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7962662 www.bgdnes.bg

Безценно съкровище показват в НИМ

Безценно монетно съкровище, открито у нас, ще бъде показано за първи път. Находката е без стойност във финансово изражение, понеже подобни аналози не са известни до момента.
Съкровището е намерено под ръководството на археолога Ивайло Кънев от Националния исторически музей в крепостта Балък дере, близо до Ивайловград. Състои се от 6 монети на император Алексий I Комнин, сечени стотина години преди въстанието на Асен и Петър да възстанови българската държава. На четири от парите са изобразени св. Димитър и Алексий I Комнин, държащи патриаршески кръст. На други две са изобразени със знаме.
"Именно тези двете са уникални и безценни, просто защото до момента не са намирани, респективно не са тъгувани подобни и в каталозите ще бъдат определени като безценни. Още повече че са в перфектно състояние, тъй като те така и не са били употребявани", разказва Ивайло Кънев пред "България Днес". За разлика от тях четирите, на които св. Димитър и императорът държат патриаршески кръст, на аукциони се търгуват между 6 и 9 хиляди швейцарски франка за брой.
Монетите от съкровището са сечени за военни нужди, като Кънев се позовава на изворите:
"Алексий I Комнин иска разрешение от патриарха да претопи църковна утвар, за да плати на войската. Получава разрешение и претапят кръстове, потири и т. н. Плаща на армията и след войната събира монетите обратно и ги вади от обращение. Затова досега у нас не е намирано подобно съкровище", разказва археологът. Парите били нужни на императора за войните с норманите, които в началото на миналото хилядолетие опитват да нахлуят на Балканите под знамената на Робер Жискар.


Кънев е впечатлен от материала и изработката на монетите. Те са билонни (от злато и сребро) и са изключително крехки.
"Да ги намерим в такова запазено състояние е просто невероятно. На търгове биха били безценни", продължава Ивайло Кънев и добавя, че дори съдът, в който е намерено съкровището, е уникален и друг подобен не е намиран. Той е бронзов, но изработен от ленти, сковани с нитове. Вероятно офицерът, който е получил заплащането си, веднага е скрил монетите, но по някаква причина след това не се е върнал, за да прибере богатството.
Съкровището ще бъде показано за първи път пред публика утре. Заедно с различни други находки то ще бъде експонирано в Националния исторически музей, в рамките не изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019". През тази година учените от музея са провели разкопки на 16 обекта и са направили два теренни обхода.
Освен монетите за първи път ще бъде показан и впечатляващ масивен златен пръстен. Открит е в средновековната морска столица на България - Калиакра, при разкопки с ръководител шефката на НИМ доц. д-р Бони Петрунова. Пръстенът е от т.нар. "Калоянов тип", но с много детайлна и изящна украса по халката. На него има изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е открит в гроб, където се счита, че е погребан наследник на Палеолозите и вероятно родственик на деспотите Балик и Добротица. Посетителите ще имат възможност да видят и красив стъклен съд, открит в същия гроб, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама