Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7967379 www.bgdnes.bg

Рудолф живее в България

Пристига от Лапландия 

Разбира повече финландски, но е понаучил и български 

Доли ТАЧЕВА

Жив елен докара Дядо Коледа в Добрич. И то не кой да е елен, а самия Рудолф, който е роден в най-северната финландска провинция - Лапландия. 8-годишният рогатко е единственият в Централна и Южна Европа. Той обитава най-подходящото за него място - уютна ферма до астрономическата обсерватория на Рожен. Игривият мъжкар се шири на площи от общо 20 декара и понякога може да направи и 100 обиколки на цялото пространство. Вече трета година Рудолф е собственост на татуиста Драгни Георгиев и семейството му. От продължителната работа над татуировките Драгни започва да се схваща в кръста. С жена му решават да се преместят в планината, за да осъществят детската си мечта, а именно да отглеждат северни елени.

"В началото си взех 8 елена. Докарах ги с микробуса си. Струваха над 20 хил. лв. Срещнах сериозни проблеми при транспортирането им заради многото лицензи и дългото разстояние - 5000 км - от Лапландия до Родопите, но успях да се справя", разказва 41-годишният бивш татуист.

Реклама

За нещастие, останалите седем елена са отровени и на Георгиев му остава само Рудолф. Северният елен не се плаши от хора и е дружелюбен. Днес стопанинът му често пътува до Базел, Швейцария, където работи по график в завод за оборудване на ВИП самолети. За това време наема гледач и пазач за любимия си елен.

"Част от командите са на финландски, защото така е научен, но вече разбира и български. Храня го с лишеи. Те се намират трудно, катеря се по дърветата, но са любимата му храна. Нещо като сеното при другите животни. Освен с любимите му лишеи го храня с малинови листа, детелинки, гъби. Водя го и на паша с повод 10-15 метра", допълва Георгиев.

Мъжът смята да пътува отново до Лапландия и да търси няколко женски за компания на Рудолф. Смята, че има условия да отглежда поне 10 елена. Скоро иска да направи и работилница, където децата да си правят подаръци и да си ги подаряват, а той и семейството да правят подаръци за сираци и бедни. Планът е лятото да събират материали от гората, с които да направят ръчни изненади за нуждаещите се.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама