Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7977057 www.bgdnes.bg

Кръгли очила на Джон Ленън се продадоха на търг за близо 200 000 долара

Кръгли слънчеви очила на поплегендата на "Бийтълс" Джон Ленън се продадоха на търг в Лондон днес за близо 200 000 долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Смятани за една от най-известните реликви в света на рокендрола, кръглите, оцветени в зелено стъкла в златна рамка, бяха притежание на Алън Херинг - бивш шофьор, който работел за двама от членовете на легендарната група - Ринго Стар и Джордж Харисън.

Реклама

"През лятото на 1968 г. качих Джон заедно с Ринго и Джордж в мерцедеса на Ринго и ги закарах в офиса", припомня Херинг в изявление, разпространено от "Сотбис" преди търга. "Когато Джон излезе от колата, забелязах, че е оставил тези очила на задната седалка, и че едното стъкло и едната рамка са се откачили. Попитах Джон дали иска да му ги поправя. Той ми каза да не се безпокоя - те са само за имидж", разказа бившият шофьор.

Херинг каза, че така и не поправил очилата, и днес те се продадоха за 137 500 паунда (183 500 долара) на неназован купувач, спечелил анонимния търг. Това е над 20 пъти повече от първоначално обявената цена.

Херинг съхранил и билет за паркиране на стойност 2 британски лири, издаден на 25 април 1969 г. пред седалището на звукозаписната компания "Епъл рекърдс", основана от "Бийтълс". Не бе съобщено дали и за колко се е продал смачканият билет за паркиране, предварително оценен на 1500 паунда.

Преди търга на интернет сайта на "Сотбис" шофьорът каза, че

е решил да се раздели с тези вещи и да съхрани единствено "спомените".

Бяха продадени и някои други вещи на знаменитата четворка от Ливърпул, сред които и хипарска огърлица, носена от Джордж Харисън, за 10 000 паунда.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама