Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7986077 www.bgdnes.bg

Разярен глиган разиграва ловци

В разгара на сезона за групов лов на дива свиня интересни новини идват от Поповското ловно-рибарско сдружение, където почти повсеместно отчитат добри резултати. Миналата седмица падна и първи сняг, а това отваря нови възможности за ловуване и пали амбициите. В района популацията на диви свине е голяма и този лов е традиционен.

Дружините от двете близки села Ковачевец и Горско Абланово са обединили усилията си и в няколко поредни уикенда ловуват заедно. Това дава добри резултати. На последния излет на ковачевска територия се разиграва драматичен епизод с щастлив финал, разказаха самите ловци за "България Днес". Преследваният глиган в крайна сметка е повален от Андрей Петков.

Реклама

Ловували са в горист и гъсто обрасъл район в местността Каменливото. Още на първата гонка кучетата вдигат глиган, но животното се измъква. На втората гонка отново е открит глиган единак, който налита на пусиите. Ловецът му стреля от близко разстояние и е сигурен в точния изстрел. Животното обаче не се предава. Напротив, наежва козина и разярено хуква да се спасява, като се вмъква в гъсталак от нискостеблена растителност. Преследват го и там го довършват. 150-килограмовият глиган е достоен завършек на този ловен ден.

На предния излет също са имали добра слука. Падат три животни, макар и да не са с трофейни размери. Тогава точни са Сашо Данев и Найден Николов, а по третото прасе стрелят неколцина и в крайна сметка го приемат като обща слука, без да се изтъква чия точно е заслугата.

Ловните полета в района са много трудни - гъсти гори, обрасли сечища, стръмни дерета. Дивеч има, почти на всеки излет вдигат животни, но няма гарантирана слука. Ловували са самостоятелно така и са се убедили, че с обединени усилия и увеличен състав имат повече шансове. Организираните съвместни излети на дружините от двете села са успешни и ще продължат. Ловците са поели ангажимент да намалят максимално популацията заради върлуващата африканска чума по свинете, която беше регистрирана и на територията на Поповското сдружение. Пък и веселата част след лова в по-голяма приятелска компания е по-сладка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама