Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7997611 www.bgdnes.bg

Жан не си иска ДС досието

Бойкот на комисията по досиетата е обявил бившият премиер Жан Виденов, показа проверка на "България Днес". Повод за конфликта му с комисията е справка, която го обявява за агент на Държавна сигурност. Името на Виденов лъсва покрай проверката за принадлежност към службите на всички ръководни кадри в БСП след 1989 г. Резултатите от нея са обявени на 29 март тази година. От проверени 484 човека доказани хора на тайните служби са 143-ма, а за други четирима данните са непълни.
В списъка на Комисията по досиетата ярко място заема един от двамата соцпремиери след 1989 г. Според документите Виденов се подвизава в ДС под псевдонима агент Дунав.
Спазвайки изискванията на закона, от комисията уведомяват експремиера и лидер на БСП с нарочно писмо, че е разкрит като кадър на ДС. То е изпратено в края на март тази година заедно с описание на документите, открити в досието му. Месец по-късно препоръчаната пратка се връща обратно с отбелязване "Непотърсена", става ясно от съобщение на сайта на комисията.
От публикуваните документи се разбира още, че Виденов е вербуван на 22 септември 1988 г. По това време бъдещият премиер тъкмо се е завърнал от следване в СССР. Там той завършва Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО). Право да попаднат в елитното учебно заведение имат само младежи, чиито роднини заемат висши постове в комунистическите партии, или такива със специална препоръка от "най-високо", обясняват запознати. Впоследствие завършилите МГИМО по правило правят солидни кариери в дипломацията, тайните служби или компартиите в родината си.
Подобна съдба има и Жан Виденов. Още докато учи в СССР, той е приет за член на БКП и влиза в ръководството на партийния комитет към университета.
След завръщането си в България Виденов заема отговорен пост в ДКМС - младежката организация на БКП.
Паралелно с това интерес към него проявява и Държавна сигурност. Напук на правилото, че членове на БКП не се вербуват като агенти, Виденов става сътрудник към Окръжното управление на МВР – Пловдив – ДС. От ръководещия го офицер Петър Ганчев му е даден оперативният псевдоним Дунав. Откритите до момента документи показват, че Виденов е съдържател на явочна квартира. Работата му за ДС продължава до 1990 г. При проверката в архивите на тайните служби от комисията откриват регистрационен картон за вербуването на агент Дунав и дневник. Намерено е и уведомително писмо от 28 май 1990 г., че агентурното дело на Виденов е унищожено. Така остава тайна какво точно е ставало в явочната квартира, работата на самия агент и евентуалните похвали или укори за дейността му.
Докато тече унищожението на досието му, самият Жан прави шеметна кариера. Преди още да е снет от отчет като агент Дунав, той прави скок от служител в апарата на ДКМС в Пловдив директно към върховете на преименуваната БКП. В началото на 1990 г. Виденов е избран за член на Висшия партиен съвет на БСП. В края на годината става и член на неговото председателство. През 1991 г. на конгрес слабо известният все още партиен кадър от Пловдив е избран за председател на БСП с препоръката и подкрепата на своя предшественик Александър Лилов.

Кабинетът му тъпкан с хора на службите

В края на 1994 г. ръководената от Жан Виденов БСП печели парламентарните избори и на 25 януари следващата година той става премиер.
Последвалата проверка на Комисията по досиетата показа, че съставеното от Виденов правителство държи първенството по присъствие на агенти на бившата Държавна сигурност. От 18-те министри като хора на ДС са разкрити петима, става ясно от доклад на комисията по досиетата. Наред с Виденов това са вицепремиерът и министър на икономическото развитие Румен Гечев, министрите Васил Чичибаба - на земеделието, Илчо Димитров на образованието и Любомир Дачев - на промишлеността. Виденов е имал в кабинета си 5 зам.- министри от ДС, съветвали са го нещатни сътрудници на Първо главно управление в лицето на Владимир Жеглов и Иван Ангелов, а хора на бившите служби са оглавявали пресслужбата му - Красимир Райдовски, и Центъра за масова приватизация Калин Митрев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама