Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7997630 www.bgdnes.bg

Немотия праща арестуваната Живка при Ндрангета

"Живка е добро момиче, не вярвам да е направила нещо лошо. Вероятно липсата на пари, с които да се грижи за болния си баща, я е накарала да се забърка с мафията." Това коментираха пред "България Днес" съседи на арестуваната в Италия нашенка.

Името на 38-годишната Живка Димитрова се появи в списъка с 334 членове и сътрудници на калабрийската мафия Ндрангета. Според карабинерите операцията е вторият най-голям удар срещу италианската мафия до момента. Тя на практика обезглавява клановете Манкузо и Лимбади, действащи в калабрийската провинция Вибо Валентия. Първоначално медиите на Апенините обявиха, че част от мафиотите са арестувани в България, Германия и Швейцария. Впоследствие се изясни, че у нас акция не е провеждана. За сметка на това се изясни, че е арестувана българката Живка Танева Димитрова, родена на 30 март 1981 г. Италианските власти не уточниха от кой град е Живка. Проверка на "България Днес" показа, че Димитрова е родом от Чирпан.
Съседи, с които репортер на вестника разговаря, описват младата жена като изключително скромен човек. По думите им Живка до момента не се е забърквала в нищо нередно у нас.
"Добро момиче е Живка, ама семейството й е бедно и затова замина за чужбина", разказа съседка.
По думите й Димитрова дълго време живее при майка си в Гълъбово, след като родителите й се развеждат. След нейната смърт се връща обратно при баща си в Чирпан. Междувременно той се разболява тежко и почти не може да ходи. Живка дълго време опитва да го издържа с малката заплата в Чирпан, но парите не стигат. В опит да си осигури средства тя наскоро дори ипотекира семейната двуетажна къща. След като не смогва да плаща вноските, заминава за Италия, твърдят хора от квартала.
"Последно време не я виждаме тук. Идва си за малко да нагледа баща си и след това пак хваща пътя за чужбина", разказват съседи на Живка.
От информацията на карабинерите стана ясно, че в Италия Живка се заселва в градчето Сант Онофрио. Там тя отваря кафе-бар. На същия адрес е регистрирана и че живее. Снимки от Гугъл показват, че сградата, където би трябвало да се помещава кафенето, е изключително запусната. Според криминалисти е много вероятно заведението да е чисто фиктивно, а Живка сложена за собственик от местните мафиоти. Целта е да се отчитат обороти, с които да се препират изкараните от престъпна дейност пари на Ндрангета.
Експерти коментираха, че това вероятно е и единствената причина за участие на Живка в мафиотските схеми. Затова и нашенката моментално е пусната под домашен арест.
Според запознати наред с Живка при операцията има и друга българска следа. Преди няколко дни италиански медии съобщиха за плануван трафик на отпадъци към България от страна на калабрийската мафия. Влакът с токсичните бали бе задържан малко преди да се отправи към България.
Според прокурора, ръководещ операцията, Никола Гратери, това бил планът, замислен от двама босове от Ндрангета - Джузепе Пино Бенинказа и Паскуале Никола Профити, които сега са арестувани.
От подслушан телефонен разговор между тях става ясно, че те "имат добър излаз към България" и могат да докарат тук всякакъв вид боклуци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама