Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8014222 www.bgdnes.bg

Актрисата Барбара Брилска след кончината на Стефан Данаилов: Сбогом, любов! Заради него се разведох

Съжалявам, че не се получи между нас, исках да се съберем

"О, много съжалявам, че Стефан е напуснал този свят. Как ще го изпратя ли - със "Сбогом, любов". Съжалявам, че прекъснахме връзката си, че не се получи между нас. Тя бе повече приятелска в последните години, но не бяхме се чували отдавна."

С тези думи полската актриса, която вече е на 78 години, се прости с една от големите си любови - българския актьор Стефан Данаилов. Мастера почина на 27 ноември след тежко боледуване.

Реклама

"Заради него се разведох, бях много влюбена в него, исках да се съберем, но синът, когото родих, не е от Данаилов", сподели само пред "България Днес" преди година красавицата.

"Нямам син от Барбара Брилска! Момчето й си има баща, дори е кръстен на него. За мен отношенията ни бяха авантюра, за нея, по-късно разбрах, че са били важно събитие в живота й." Големият Стефан Данаилов приживе обясни слуховете, които витаят около любовта му с красивата полякиня. Само преди година на бял свят излезе дълго прикриваната връзка между него и Брилска. В пространно интервю за руската преса тогава неостаряващата омайница призна, че в края на 70-те години е изживяла бурна и романтична "лав стори" с най-красивия по онова време български актьор Стефан Данаилов. И че именно срещата със секссимвола на родното кино я кара да зареже неверния си съпруг и да се хвърли презглава в романтичната авантюра. Уви, скоро чувствата на Ламбо охладняват и той за пореден път се прибира при единствената си и несменяема съпруга Мария.

"Преди да се срещнем във филма "Умирай само в краен случай", бях гледал Барбара в няколко филма - все пак тя бе най-известната полска актриса по онова време. Красавица. Снимахме в Лондон, но нямахме сцени заедно. Режисьорът Милен Гетов ни събра на среща в една от стаите на хотела, където бяхме настанени. Тогава за първи път я видях с други очи. Барбара беше с бял гащеризон. Екзотична дама, имаше нещо специално в нея. Коста Цонев, също ценител на женската красота, й беше хвърлил око. Аз си кротувах. Срещата приключи и нищо.

След няколко дни се видяхме във фоайето на хотела и отидохме в едно бистро. Аз пийнах две-три бири, тя май нищо не пи. После се прибрахме по стаите. Това, което Барбара разказва в нейната автобиографична книга, е повече литература. Истината е, че работата ми по филма свърши по-рано и за да спестят пари, от продукцията ми казаха да си тръгвам, уж, нямало свободни легла. Тогава аз отидох в нейната стая. Останах там няколко дни. Беше красива авантюра, но не и любовна история. Чак когато й прочетох книгата, разбрах, че за нея срещата ни се е превърнала във важно събитие. Но за мен беше само флирт", коментира актьорът пред вестника отношенията си преди години с Брилска.

В книгата си пани Брилска обаче вижда нещата много романтично. Първата вечер в София, по време на снимките на "Умирай само в краен случай", Барбара заедно с целия екип отива на вечеря. Вече са седнали на масата, когато влиза най-известният донжуан на българското кино - Стефан Данаилов, а тя не може да откъсне очи от него. Той също я гледа. Хората от екипа, развеселени от впечатлението, което двамата са направили един на друг, се шегуват, че на него не му се полага място на масата.

Реклама

Казват, че няма да му позволят да ухажва актрисата, която е дошла с тях. Неканеният трябва да си тръгне. В последния момент красавецът се навежда над ухото й и шепне на руски: "Нищо, ще се погрижа за теб в Лондон". Стефан приключва снимките в Лондон три дни по-рано. Иска му се да остане, но вече няма място в хотела. Дошъл за първи път в стаята й да се сбогуват. Виждайки, че е разтревожен, тя решава да рискува и да го покани. "Ако искаш да останеш в Лондон, можеш да останеш при мен. Разбира се, без никакъв подтекст", подхвърлила Барбара, въпреки че прекрасно разбира как може да завърши това. "Нормална колегиална услуга", продължава тя, макар декларациите й да звучат все по-неубедително. За да й благодари, Стефан кляка пред нея и вперва очи, без да продума. Тя не издържа на погледа му и се осмелява да каже: "Можеш да ме целунеш, ако искаш". Няма нужда да повтаря, той я целува деликатно, по приятелски и отива да си донесе куфарите. Същото поразяващо впечатление й прави, когато след две години го вижда отново. Разбира, че е влюбена в него. Отново приема предложение за български филм, идва в София и прекарва всяка свободна минута със Стефан. Последната им среща е в ресторанта "Форум" във Варшава. Стефан разкрива тайната им любов пред режисьор приятел. Той се усмихва любезно, но го съветва да не се захваща с тази афера. Твърди, че това може да навреди на прекрасната му кариера, а и като партиец не би трябвало да изоставя жена си, това било неморално и т.н. След паметния разговор с българския режисьор Стефан си заминава.

"Не допусках, че вече никога няма да се видим. По-скоро се чувахме по телефона от време на време, когато аз го търсих. Данаилов остава една много важна част от живота ми. Осмислих връзката си и реших след него да се разведа със съпруга ми", пише в книгата си "Най-трудната роля" Барбара Рибалтовска.

Красивата актриса се слави с много любови и два провалени брака. С първия си мъж Ян Боровиц се развеждат, тъй като се женят твърде млади - тя дори не е навършила 20 г. Мъжете се обръщат след прелестната русокоска, докато на Ян му се налага да тъне в работа и не може да развлича зажаднялата за приключения своя съпруга. И Баша отново се връща в театралния институт. По изключение й позволяват да посещава занятията като слушателка и много скоро й предлагат и главни роли. Става звезда. Вторият й брак е с лекаря от български произход Людвиг Космал - човек с тежък характер, склонен към алкохолни запои и изневери. В семейния им живот завинаги се настаняват борбата за власт, раздорите и скандалите. Вторият съпруг на актрисата, за разлика от първия, обожава бурния живот: забежките му често са теми на скандални репортажи в светските хроники. Въпреки това именно той става баща на двете обожавани от Барбара деца - дъщеря й, кръстена на нея самата, и сина, носещ името на татко си. Житейските драми на актрисата обаче не свършват дотук. Преди години тя губи в катастрофа 20-годишната си дъщеря Баша и дълги години не може да се съвземе.

С днешна дата 78-годишната Барбара Брилска е съсредоточила живота си главно върху сина си - Людвиг-младши. С него и котката тя е щастлива. "Людвиг учи в три факултета. Вече завърши. Паднал се е на мен, красив е. Но за съжаление, това не е най-важното. Важно е да е щастлив - достатъчно е парченце щастие, за да се случи чудо на всеки от нас", казва Барбара в интервю за руската преса преди месеци.

Реклама
Реклама
Реклама