Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/8018774 www.bgdnes.bg

200 рибари идват за световното

Приемаме най-мащабното състезание по риболов, организирано някога

България ще има честта да бъде домакин и да организира най-мащабното световно първенство по риболов. То ще се проведе на 30 и 31 май 2020 г. на Гребния канал в Пловдив. Дисциплината е риболов на фидер.

Очаква се у нас да пристигнат рекорден брой отбори от всички краища на планетата. Спортните риболовци ще бъдат най-малко 200! Подобно нещо никога до този момент не е правено в която и да е риболовна дисциплина.

Реклама

Техническият комитет на световната риболовна федерация окончателно потвърди разширяването на формата. От тази година всяка нация ще може да бъде представена с по два отбора. Заседанието се проведе в Рим, но се наложи около месец изчакване. Причината е, че при депозирането на българската кандидатура все още важеше старият правилник, при който всяка държава се представяше само от един клубен състав.

Промяната завари Българската федерация по риболовни спортове (БФРС) в сложна ситуация, тъй като по предварителния разчет световното първенство трябваше да се проведе само на северния бряг на канала при очаквано участие на около 25 отбора. Последваха интензивни преговори между председателя Георги Михайлов и ръководството на община Пловдив. Градът домакин даде разрешение да се използва за световното първенство и половината от южния бряг на канала. Така организаторите от българска страна ще могат да приемат очакваните вече между 40 и 45 отбора, което прави повече от 200 състезатели.

Организаторите: Ще бъдем на ниво!

Председателят на БФРС Георги Михайлов е убеден, че България ще се справи като домакин на най-мащабното състезание по риболов в света.

"Благодаря на цялото общинско ръководство на град Пловдив за това, че подходи с разбиране към нас. Убеден съм, че ще организираме шампионата на най-високо ниво. Натрупахме достатъчно опит в провеждането на големи състезания и се надявам да се справим и с това предизвикателство", заяви Михайлов.

Припомняме, че каналът в Пловдив вече беше домакин на световното първенство по риболов на плувка през 2016 г., където участваха 34 отбора и 170 състезатели. През изминаващата година страната ни беше домакин и на световните първенства по риболов на лед на яз. "Широка поляна" и на пъстърва на р. "Въча".

Реклама

Планетата хвали България

Президентът на международната риболовна федерация Клаудио Матеоли изрази благодарност към България за бързата реакция при организирането на форума.

"Интересът към спортния риболов на фидер е много голям, затова беше добре още от 2020 г. да допуснем всяка страна да участва с два отбора. Поздравявам г-н Михайлов, ръководството на федерацията ви и общината в град Пловдив, които успяха да се справят с възникналата ситуация. ФИПС много уважава България като дестинация, където в последните години се проведоха редица световни първенства в различните дисциплини, и то при безупречна организация", призна Матеоли.

"Лично аз имам и сантимент към Гребния канал в Пловдив, където през 1994 г. се състоя първото световно първенство по спортен риболов за жени. Държа да поздравя всички наши български приятели с настъпващите празници, ще се радвам да се видим след пет месеца на световното първенство", добави световният риболовен шеф.

Реклама
Реклама
Реклама