Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8039155 www.bgdnes.bg

Катран потече от чешмите

Страховити кадри от Ямбол 

Водно дерби на футболния терен 

Катраненочерна вода потече от чешмите в Ямбол. Това се оплакаха десетки жители на областния град и публикуваха страховити клипове в социалните мрежи.

Във видеата се вижда как вместо бистра водица в мивките се излива черна мътилка, която нито е годна за пиене, нито за битови нужди като къпане и миене на съдове. Местните хора са в незнание кога отново ще имат достъп до чиста вода и затова се запасяват от магазините.
"Това не са чешми, а кафемашини. Това си е сбъдната мечта - безплатно кафе в мивката", коментираха ямболии, които се опитаха с хумор по-лесно да преживеят ужасната ситуация. От местното ВиК дружество обясниха, че става въпрос за непредвидена авария в преносната мрежа, а потребителите възнегодуваха, че никой не ги е предупредил, за да вземат мерки.

Реклама


Катранената история в Ямбол се случва на продължаващата водна криза в Перник. В миньорския град също намериха оригинален начин да преживеят ситуацията - организираха водно дерби на футболния терен. Отборите "Без вода" от Перник и "Софийска вода" от столицата премериха силите си, като столичани спечелиха мача. Перничани бяха подкрепяни от мощна агитка, но и това не им помогна да спечелят поне тази битка.
Около 315 хиляди българи са засегнати от водни режими. Нарушено водоснабдяване има в 17 области, 40 общини, 12 града, 160 села. Освен Перник на воден режим са Ловеч, Тетевен, Плевен, Добрич, Котел, Омуртаг и др.


"Инфраструктурата е остаряла и има нужда от модернизация. ВиК мрежата в страната е над 90 хил. километра, в голяма част тръбите не са подменяни от 50-60 години. Ситуацията, в която се намират някои населени места, не е лека, но се предприемат мерки за справяне с евентуална водна криза", коментира Ивелина Василева, председател на комисията по околна среда и води в парламента и бивш екоминистър.
Като част от мерките за справянето със сушата в Перник през почивните дни 40 литра вода в секунда тръгнаха към язовир "Студена" от Попов извор до село Боснек. С техника, осигурена от пожарната, започна изпомпването на вода от пещерата и вливането й в река Струма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама