Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/8048611 www.bgdnes.bg

Трофейни лефери дърпа Заки

Удари ми риба, голяма колкото фризер, но изправи куката

Нова година, нов късмет, са казали хората! Дай боже, всеки да има слуката, която спохожда известния български риболовец Здравко Стайков-Заки.
Той е невероятен майстор на морския риболов. Бате Заки закрива 2019 година по ударен начин, като успява да надърпа огромни лефери от Бяло море в Гърция. Стойков разкрива специално за читателите на "България Днес" своята тайна за това как е направил големия удар. Ето и целия негов разказ:
"Тази есен и зима е доста топла дори и за Гърция и това доста забави риболовния сезон. Реших да се пробвам за трофейни лефери или както гърците ги наричат - мегало гофари.
Съчетах лошо време с фаза на Луната и потеглих към южната съседка. Леферът (blue fish, pomatomus saltatrix) е висшият пилотаж за всеки риболовец и е най-бруталният и лаком хищник. Той не прощава на нищо, дето мърда, и направо гилотинира рибките. Често унищожава много повече, отколкото може да изяде. Достига максимум до 14 кг, като риби над 2 кг са си направо трофейни. Той е много бърза и трудна риба, често сменя посоката, мнителен е и ако нещо го смущава, не атакува. Това го прави трудна мишена", обяснява Заки за навиците на лефера.


"Тръгнах рано сутринта и още по тъмно бях на мястото. Почна да се разсъмва и както очаквах, той се издаде! Стана голям джурум и малките рибки направо се разлетяха над повърхността, обградени от ято лефери, които ги размятаха. Настана истинска сеч! Аз заметнах в самия пасаж, направих две бързи проводки и атаката, която беше брутална, не закъсня. Рибата усети, че е закачена, и започна зрелищни пируети. Веднага свалих върха на спининга и го подчиних! Улесни ме, че съм на плаж, и лесно го плъзнах по пясъка. Беше красавец към 5 кг, а може би дори и повече", развълнувано разказва опитният риболовец.
"Веднага метнах отново, 3-4 проводки и пак същото. Последва кратка пауза и се върнаха да пируват! И така през целия ден. Як бой, невероятно преживяване. Рибите взимаха големи повърхностни примамки и воблери по 20 см. По едно време позатихнаха и при едно мятане ми взе една риба туна, бърза като експрес. Чудовището бе голямо колкото фризер. Захлупи примамката и запали аванса! Разви 50 метра влакно за 3-4 секунди! Тръгна успоредно на брега. Аз също бягах с него, но всичко приключи бързо. Извадих примамката с една счупена и една изправена кука тройка. Беше голям екшън Прибрах се уморен, но удовлетворен", завършва разказа Заки. Майсторът пожелава подобни емоции на всички риболовци през новата 2020 година.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама