Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8049478 www.bgdnes.bg

Разтягайте се преди ходене и ски

Как да не си развалим зимната почивка 

Мажете лицето и тялото на детето с лосион срещу студената сухота

Зимата е красива и има своя чар, но може да бъде и много опасна.
Отивате на ски ваканция, едно подхлъзване, лошо падане и... цялата почивка се проваля, защото за зла беда се оказвате в травматологията. Никой не е застрахован от леден полет, но с малко познания можете да намалите риска от лоша контузия.
Възрастните хора и спортистите са най-честите пациенти при травматолозите през зимата.
"Характерни за сезона са няколко травми, като първенец е счупване на китката. Според специалистите това се дължи на факта, че подхлъзвайки се, естественият рефлекс на всеки човек е да се подпре с ръката на земята. Тялото се стоварва с цялата си тежест върху ръката и се получават фрактури на гривнената става. Друга по-честа фрактура е тази на шийката на тазобедрената става. Тя е характерна за по-възрастните, при хората с остеопороза или при по-лошо падане при млади хора. В топ 3 на зимните травми е фрактурата на глезена", обясняват специалисти от Военномедицинска академия в София.
Травмите, свързани със зимните спортове, много често се дължат на това, че хората не са спортували активно през останалите сезони и се качват на ски през зимата. Особеното тук е, че една травма на коляното се усеща в края на деня или в края на сезона. За да не си разваляме ваканцията и за да избегнем наранявания, лекарите препоръчват преди каране на ски да се разгрява, а в края на деня - мускулатурата да релаксира, за да се възстанови кръвоснабдяването.


Експерти съветват да си направите лека загрявка и преди да излезете от вкъщи, докато отивате до автобусната спирка например. Няколко клякания и упражнения на краката ще ви направят по-гъвкави и еластични и ще можете да реагирате по-успешно, ако се случи да падате. Затова и в този момент е удачно да припомним вечното правило - не ходете с ръце в джобовете, докато стъпвате по сняг и лед.
Да, студено ви е, пръстите са ви измръзнали въпреки ръкавиците, но с ръце в джобовете сте сигурни пациенти на спешното отделение. Причината е, че с ръцете по-лесно можете да запазите равновесие, ако ги разперите. Прибрани в джоба, те ви превръщат в изправено тяло, което с лекота ще се строполи. Затова ръцете вън от джобовете! По-добре да ви е студено, отколкото да се окажете потрошени в болницата.
Във времената на модерните технологии мобилните телефони са "залепени" в ръцете ни. Писането и ходенето едновременно е опасно през всяко време на годината, но сега трябва да сте особено внимателни, защото спъването е въпрос на време. И още нещо положително - ако оставите телефона в джоба си, ще можете да гледате и да се наслаждавате на света около вас.


"Първенец през зимата са счупванията. Те могат да бъдат разпознати по силната болка в мястото на удара, подуване в засегнатото място, посиняване на участъка. Рентгеновата снимка е обективен метод за потвърждаване или съответно отхвърляне на диагнозата. Задължително е да се потърси помощта на лекар-специалист", съветват още от ВМА.
От академията предлагат и няколко прости, но ефективни съвета как да предпазим децата си от студовете през зимните месеци.
"Защита и хидратация са тайната на спокойната детска кожа в студените месеци. Кожата на детето е изключително нежна и много по-деликатна от тази на възрастните, поради това и реакциите на температурните влияния са много по-остри. Студът води не само до изсушаване на различни участъци от кожата на детето, но и до тяхното зачервяване. Задължителен аксесоар са шапката и ръкавиците. Но преди да стигнем до тях, задължително е да нанесем по цялото тяло подходящ лосион, за да предпазим кожата му от изпотяване, изсушаване и сърбеж, предизвикани от многото дрехи", обясняват лекарите. И допълват: "Колкото по-студен е въздухът навън, толкова е по-сух. За да избегнем беленето и напукването, основната грижа на детската кожа идва чрез добрата хидратация. Разбира се, случва се времето да ни изненада и да не успеем да вземем мерки. Тогава е възможна появата на зачервявания, обриви, като за успокояване на възпалената зона препоръчваме различни видове детска козметика".
Ако все пак се подхлъзнете, стегнете се и напрегнете мускули. Светкавично притиснете ръце към гърдите, а краката сгънете в коленете. Най-малка травма получава този, който успее да падне на една страна. Дебелите якета могат да омекотят удара, но трябва да сте много внимателни за крайниците, тъй като те най-често пострадват при падане на леда.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама