Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8063196 www.bgdnes.bg

Гръмнат и ортак на мъжа на Гуркова

Ново убийство в сръбско-българската нарковойна, завлякла в гроба мъжа на Наталия Гуркова - Джордже Михалевич, разтърси ЮАР. След серията разстрели на сръбски мафиоти жертва този път става бившата футболна звезда Марк Батчелор.

Той е гръмнат посред бял ден в центъра на Йоханесбург. След края на спортната му кариера името на легендарния защитник никога не е свързвано с незаконни дейности, твърдят местни медии. Подробности за нелегалната дейност на Батчелор започват да излизат едва след екзекуцията му в края на миналата година. Според вестници в Южна Африка екзекуцията на спортиста удивително прилича на тази на съпруга на Гуркова Джордже Михалевич. И двамата са гръмнати в автомобилите си. Батчелор и Михалевич, които се оказват и ортаци, са проследени от килърите на мотори. В момент, когато автомобилите им спират на червен светофар, следва канонада от куршуми.
В случая с Марк Батчелор двамата убийци изпразват по един пълнител в автомобила. Седем от куршумите попадат в тялото на футболиста и той умира на място. Свидетел на зловещата случка става градинарят му, който се вози на задната седалка. Мъжът не е засегнат и след това дава показания пред ченгетата. Според медии в Южна Африка разказът му не дава много информация, защото убийците са били с каски, а ползваните мотори крадени.

Реклама


При последвалата суматоха частен детектив се приближава до колата и прибира мобилния телефон на Батчелор. Ден по-късно крадецът е задържан от ченгетата, но повечето от данните в телефона вече са изтрити. От малкото останали улики става ясно, че футболистът е близък със сръбски мафиоти от Земунския клан, заселили се в Йоханесбург. Част от бандата им е и убитият през 2018 г. съпруг на Гуркова Джордже Михалевич, който от години върти бизнес с диаманти в ЮАР. Покрай легалната си търговия Михалевич успява да пласира и крадени скъпоценни камъни, осигурени от чешкия мафиот Радован Крейчир, твърдят местни издания. Отделно сделките на Джордже са използвани и за препиране на наркопечалбите от хора на Земунския клан, разкри в свое разследване сръбският в. "Курир".
В борбата си за контрол над наркопазара в ЮАР и контрабандните канали сърбите влизат във война с български мафиоти. Формален повод за конфликта е кражба на 20 кг кокаин през 2017 г. Наркотикът е собственост на български мафиот, а крадецът е сърбин. Малко след това изчезва и още един тон дрога, което вбесява конкурентите на сръбските мафиоти, съобщават медии в ЮАР.


Отмъщението на ощетените български бандити е изключително жестоко. Първи е гръмнат Иван Джорджевич-Жуча, сочен за един от босовете на подземния свят в африканската държава. Според ченгета човекът, задигнал 20-те килограма кока, е дясна ръка на Жуча.
Следват още пет екзекуции на хора, свързани със сръбските мафиоти. Наред с Джордже Михалевич е ликвидиран и Милан Джуричич. Това е човекът, който лично убива легендарния сръбски мафиот и военнопрестъпник Желко Ражнятович-Аркан. За Джуричич се твърди, че е изключително близък приятел на Джордже Михалевич. Хора от подземния свят разкриват, че мъжът на Гуркова е човекът, който препира голяма част от нелегално натрупаните милиони на Джуричич, твърди в разследване сръбският в. "Курир".
При разследването на смъртта на Марк Батчелор става ясно, че и той е замесен в аферата с изчезналия един тон кокаин, пишат южноафриканските медии.
Лъсват и преки бизнес връзки между Батчелор и Джордже Михалевич. Става ясно, че фирмата на футболиста за събиране на дългове има договори с Михалевич. Изскачат и сделки между Марк Батчелор и Иван Джорджевич-Жуча. Чрез своя фирма Батчелор уреждал износ на лекарства към Европа, доставени от близки до сръбския мафиот. Подозренията на разследващите са, че пратките са ползвани като прикритие за трафик на дрога.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама