Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8065349 www.bgdnes.bg

Яжте, когато сте жадни

Импровизации при безводие 

Душът може да се замени с мокри кърпички 

Близо 117 000 души в България живеят на воден режим, съобщиха от регионалното министерство.
С нарушено водоснабдяване са 5 града и 99 села в 10 области на страната. Основната причина за режима в тях е намален дебит на водоизточниците, а най-тежко е положението в Перник и околните села.
Всепризнато твърдение е, че човек може да оцелее без вода максимум три дни. Ако не приемем живителна течност до 100 часа, в организма ни се случват страховити неща, които водят до летален изход. Около 60% от тялото на възрастен човек са изградени от вода - от нея зависи от функционирането на клетките, през регулирането на температурата и изпотяването до дишането. Оцеляването без вода зависи и от атмосферните условия - ако е студено, можем да издържим по-дълго време, докато при горещо време периодът е много по-кратък.
18-годишният австриец Андрес Михавеч държи рекорда за човек, оцелял най-дълго без вода. Полицията го остава напълно сам в килия в продължение на 18 дни през 1979 г. Предполага се, че е издържал толкова дълго време, защото е облизвал кондензиралата вода от стените на затвора.


Ако в населеното си място имате воден режим и не искате да се опитвате да подобрите рекорда на Андрес, може да приложите няколко импровизации за заместването на водата не само като ресурс за оцеляване, но и за битови нужди.
Най-достъпният начин да си добавите вода е чрез... храна. На челно място са краставиците - зеленчукът, който може да бъде купен през цялата година, е съставен от 96% вода. С 94 на сто водно съдържание са доматите, които са не само вкусни, но и чудесен антиоксидант. Спасение от жаждата може да получите и ако хапнете грейпфрут (90% водно съдържание) и авокадо (70%).

Реклама


Отлични източници на вода са най-известните летни плодове - диня и пъпеш, съответно съставени от 92 и 89 процента вода. Любопитната класация се затваря от тиквичките, които освен воднисти са и добър помощник за смилането на храната.
Ако живеете в Перник и чешмата ви е пресъхнала, едно от спасенията е да отидете до магазина и да си купите мляко, сок или студен чай. Всяка една от тези течности ще хидратира тялото ви, но разбира се, това ще се случи в по-малки нива, отколкото, ако пиете вода.
Алкохолът е течността, която задължително трябва да избягвате. Тя не само ще засили жаждата ви, но и ще започнете да губите сериозни количества вода от тялото си, като най-често това се случва с уринирането.
Проблемът не е само с пиенето, но и с използването на водата за битови нужди. Не можете дори да си вземете душ. Почистването на тялото може да се направи с мокри кърпички, с които да се забършете, като най-голямо внимание отделите на гънките, тъй като там се събира най-много мръсотия - подмишници, зад ушите, сгъвките на краката и т.н. Подобен метод се използва в болниците, където лежащите тежко болни не могат да отидат до банята и биват почиствани от санитари и близки. Добър помощник в сушата са и антибактериалните кремове, с които да се мажем и които имат почистващ ефект.

11 минути без дъх

Без вода можем три дни, а без въздух - около 3 минути. Средно човешкото тяло може да издържи и 30 дни без храна, но ето какви са върховите постижения.
Световният рекорд за статично задържане на дъха е 11 минути и 35 секунди, поставен от Стефан Мифсуд през 2009 г. А с вдишване на глътка чист кислород преди опита рекордът се удвоява до 22 минути и 22 секунди. Направил го е Том Сиетас през 2012 г.
Най-дългото от многото гладувания на Махатма Ганди е продължило 21 дни. Но най-дългата гладна стачка, записана в историята, е била проведена от ирландския политически затворник Теренс Максуини, чието 74-дневно гладуване е завършило със смъртта му през 1920 г.

Как да си мием ръцете правилно

Дори и да имаме вода, може често да не си мием така ръцете, че наистина да станат чисти. Затова и експерти са създали няколко стъпки за перфектно миене на горните крайници:
- Намокряме ги обилно с вода.
- Намазваме ги със сапун навсякъде. Погрижете се сапунът да достигне под ноктите и между пръстите.


- Търкаме 20 секунди. Така ще изстържем множество невидими бактерии.
- Изплакваме обилно с вода. Не забравяме да измием под ноктите.
- Изсушаваме ръцете с чиста кърпа, салфетка или под въздушна струя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама