Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8070731 www.bgdnes.bg

Надежда за Австралия: 5-дневен дъжд очакват синоптиците

Огромна петдневна дъждовна буря е на път да удари Австралия, а тази прогноза дава на изтощените пожарникари надежда, че пожарите могат да бъдат овладени.

Очаква се през тази седмица в източната част на Австралия да завалят най-значителните валежи през последните месеци, които да донесат толкова необходимото облекчение на изтощените пожарникари, които се справят с опустошените от пожари области.

Реклама

От днес в Нов Южен Уелс се очаква дъжд, който ще обхване Снежните планини, югозападно от Сидни и по южното крайбрежие, което се очаква да продължи до уикенда.

Сидни се очаква да получи най-значителния си валеж през последните няколко месеца, като прогнозите са 2-8 мм в четвъртък и 5-10 мм в петък.

Бюрото по метеорология (BoM) казва, че е трудно да се прогнозира точно колко валежи ще паднат, защото те могат да бъдат непостоянни.

Синоптичката на BoM Сара Скали каза: "Най-добрият вариант, при продължаващите валежи и бури от сряда нататък, е те наистина да повлияят и да помогнат за гасене на някои от пожарите. Трудно е да се каже къде ще е точното място, където ще бъдат най-силните валежи. Поне при тези обилни валежи земята ще бъде влажна и ще е по-трудно да се запали", предава "Канал 3".

На южното крайбрежие се очаква в град Бега да навали между 3 мм и 10 мм в четвъртък, което е денят, когато се очаква да падне по-голямата част от дъжда.

Въпреки това, в Коома, която е само на 100 км навътре в страната, се очакват по-големи количества. Тези валежи ще варират от 8 мм до 25 мм., според прогнозата.

Реклама
Реклама
Реклама