Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8082310 www.bgdnes.bg

Варненският атентатор се е самовзривил

Една от жертвите е на издирвания терорист

Експолицаят пукнал ребрата на жена си, преди да гръмне апартамента

Полицаят Валентин Димитров е пребил жена си дни преди да взриви апартамента, в който са живеели до скоро. 51-годишната Антоанета Филчева дори е имала спукани ребра.
Заради този случай Антоанета е завела дело срещу Валентин, което трябва да се гледа на 29 януари. Именно този побой е причината седмица преди пожара в блок 302 във Варна на бившия полицай и военен да му бъде издадена незабавна ограничителна заповед.
Делото за домашно насилие най-вероятно ще бъде прекратено, защото първоначалните резултати от ДНК експертизата са показали, че едното от двете тела, които бяха открити в разрушения вход, е именно на Валентин Димитров. Другото е на 53-годишната Мариана, която е спяла в съседния апартамент. Най-вероятно Димитров е искал да унищожи жилището, което е на името на жена му, но той ремонтирал. Станал е обаче жертва на собствения си план.
"Разполагаме с яснота за взрива, за неговите характеристики. Установено категорично е, че взривът е станал повод и за последвалия пожар. По характеристики той е от така наречения обемен взрив, който е характерен при наличието на висока концентрация на лесно запалими вещества в затворено пространство. В тази връзка разполагаме с доказателства, че дни преди самия взрив Димитров е закупил 30 литра бензин и 11 литра газ пропан-бутан. Местил е мебели в самото жилище, по този начин е увеличил силата на ударната вълна при взрива", съобщи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. Междувременно работата по случая продължава. В огледите взимат участие и специалисти по взривовете към Специализирания отряд за борба с тероризма. Назначена е комплексна експертиза в областта на химията и на взривното дело, която трябва да даде отговори на технологията на взрива. Специалистите до момента не са открили данни, които да ги насочат към използване на взривно вещество.
"По отношение на останалите експертизи - назначени са две тройни съдебномедицински експертизи. За установяване на причината за смъртта на двамата, за установяване има ли травматични увреждания, кръвна група и пол", поясни прокурор Конов.
Бензинът и пропан-бутанът били купени от комшия, когото Валентин Димитров помолил за услугата. Казал му, че му трябват за колата, но самият той бил възпрепятстван. Автомобилът не бил каран от доста време и стоял паркиран пред блока. След инцидента е открит в съседна улица.
"Една от експертизите трябва да докаже дали той е предизвикал взрива, или може да се говори за ужасна случайност, като късо съединение примерно", допълни окръжният прокурор.
Междувременно към семействата от засегнатия от взрива вход се проявява рядко срещана по тези географски ширини съпричастност. Във Фейсбук групата "Заедно за блок 302, Владиславово" десетки хора предлагат безплатно услугите си за предстоящите ремонти, както и обзавеждане:
"Имаме цялостно обзавеждане за един апартамент! Дивани, легла, гардероби, маси, столове, посуда и т.н. Нещата не са чисто нови, но са годни за ползване", пише Таня Виденова.
"Ако някой има нужда от дрехи за възрастен или дете, нека се свърже с мен. Отделно завивки (чаршафи, одеяла) или други битови консумативи?", предлага Силвия Грошева. Под поста й и други хора добавят, че могат да помогнат с подобни вещи.
"Здравейте, приятели. Искрено съжалявам за постигналото ви нещастие. Мога да ви помогна и с труд, и с богатия си опит като елтехник", отзовава се Петър Наумов. Друг предлага уменията си по ремонт на ВиК инсталацията, трети с почистваща фирма - да се включи в разчистването на щетите.
Обявена е и разплащателна сметка, на която желаещите могат да дарят пари. Тя е в ДСК, на името на Етажна собственост, район "Владислав Варненчик", бл. 302, вх. 3. Сметката е с номер 02/0000000026614112, BG25STSA93000026614112, STSABGSF.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама