Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8082496 www.bgdnes.bg

Откриха токсично сметище и край Луковит

За нелегално сметище с токсични отпадъци сигнализираха от община Луковит.

След оплакване от жители на село Торос за подозрителни варели, записи от охранителните камери показват, че камион с великотърновска регистрация превозва опасния товар и преди около седмица го стоварва в изоставен парцел. Кмета моментално подава сигнал, а с прокурорско постановление камионът е задържан. Част от варелите с боклуци са били в него. От тях се носи неприятна миризма. Отпадъците в момента са прибрани в депо докато се чака унищожаването им.
"Това със сигурност са опасни отпадъци! Варлите са пълни с черна течност, която под въздействието на въздха се е втвърдила. Мирише много лошо и при продължително излагане може да доведе до главоболие. Казвам ви от опит, защото ние все пак ги товарихме тези отпадъци", обясни експертът по екология на община Луковит, Ивайло Иванов.
Върху бидоните има надписи, че съдържат виналкид Ц вид ортофталова ненаситена полиестерна смола, която се употребява при производството на изделия от стъклопласти. Според означенията върху бидоните, тя е опасна при вдишване, може да уреди здравето и е леснозапалима.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама