Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8083383 www.bgdnes.bg

Българин с най-голямата колекция от фуражки (Видео)

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев

С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят, борили се за родините си, служили вярно и спасявали човешки животи.
Стриктно почистени и прибрани, стотиците шапки са най-ценните предмети на бившия полицай доц. Георгиев, който говори завладяващо за всяка една фуражка в колекцията си, която наброява над 700 експоната, дошли в ръцете му от цял свят.
"Снабдявам се с тях от мои приятели, пътуващи в чужбина. Винаги им казвам да ми вземат фуражка от съответната държава. Някои познати ми носят и без да съм ги молил. И аз често пътувам зад граница и винаги проучвам откъде мога да се снабдя с фуражки, най-често от антикварни магазини. Винаги проучвам миналото на всяка шапка, която купя. Към коя служба и униформа е принадлежала, има ли някаква история за нея, нещо специфично", разказва пред "България днес" доц. Георгиев.
Преди ден той откри експозицията си от фуражки в Столичната библиотека, посветена на 141 години от създаването на военноморския ни флот.
Хобито си, което започва на шега през 1997 г., днес се счита за най-голямата колекция не само у нас, но и на Балканския полуостров. В експозицията му влизат полицейски, армейски и пожарникарски фуражки, както и такива от военния флот. Сред тях има и две от личните фуражки на колекционера - първата му шапка като млад лейтенант, както и последната му фуражка вече като полковник. Освен стотиците фуражки той притежава и 30 униформи.
Първата си шапка българинът получава от свой познат. Тя е част от униформата на на английски полицай.
ДТази шапка предизвика интереса в мен и започнах да я проучвам. Така с течение на времето започнах да събирам. Имам шапки от зимни и летни униформи за младши и старши офицери, митничари, старшини и матроси от Българския военноморски флот, имам барети и фуражки от Гърция, Уругвай, Италия, Испания, Дания, Китай, Русия, Индонезия, Узбекистан и дрУ, разкрива пътешественикът.
Въпреки че не събира униформи, той притежава над 30 броя. ДПонякога, когато ми подарят шапка, получавам и униформата към нея, пък няма да върна униформата, така че ги взимам и тяхУ, разкрива Георгиев.
Най-ценната му шапка е оригинална германска кожена каска от времето на Първата световна война. Доц. Георгиев споделя, че му е подарък и не знае стойността й, но със сигурност е и скъпа.
ДНе знам финансовите измерения на колекцията си, аз ги оценявам като ценни за мен и така ги сравнявамУ, коментира той. Един от ценните му експонати е и българска армейска шапка от Първата световна война.
ДИзисква определени финанси, не съм човек, който на всяка цена иска нещо, преценявам средствата си и решавам дали трябва да се сдобия с някоя шапка. Голяма част от фуражките са подаръци, други съм получавал срещу размянаУ, разкрива той.
Последната си фуражка, която ще добави към мащабната си колекция, е полска и колекционерът я получава по време на представянето на експозицията си.
През годините Георгиев е представял над 18 изложби в София и страната. Някои от експозициите му са били обвързани само с българската история, като представял над 150 армейски фуражки, барети, пилотки, каски, повечето от които български, в това число и няколко реплики на четнически калпаци, които веднага след Освобождението са използвани към униформите на българската армия и основаната по това време полиция.
Освен че колекционерството заема голяма част от времето му, доц. Георгиев преподава криминалистика във Варненския свободен университет, преподава и в Академията на МВР, пише книги, като досега са излезли 12 негови творби, свързани с разрешаването на криминални казуси, както и пътепис с приключенията си по р. Дунав. Неуморимият и авантюристичен дух на доц. Георгиев не го изморява и той не спира да се занимава с разследвания, преподаване, ветроходство, пътешествия и събиране на още шапки за колекцията си. Най-голямата колекция у нас с фуражки ще бъде представена и в Русе - родния град на Българския военноморски флот.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама