Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8083485 www.bgdnes.bg

Заместници на Нено го заковават за Перник

Нено Димов е бил съвсем наясно със задаващата се водна криза в Перник още от лятото. Това по никакъв начин не му е пречило да продължи да разписва графици, с които се разрешава отпускане на вода от язовир "Студена" за промишлени нужди. И то в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници. По този начин Нено Димов не е спазил изискването за преимуществено подаване на вода от язовира за питейни и битови нужди на населението в региона.
Това става ясно от разпити на заместниците му Красимир Живков и Атанаска Николова, чието съдържание вчера бе огласено от прокуратурата.
Наред с протоколите от разпитите на двамата зам.-министри бе огласен и разговор между наблюдаващия делото спецпрокурор Ангел Кънев и шефката на отдел "Управление на риска от наводнения" в екоминистерството Мая Дряновска. В него тя подробно описва схемата, по която се утвърждават месечните обеми отпускана вода от ключовите язовири в страната, сред които е и "Студена".
Още при заемането на поста си Димов въвел изискване проектографикът, който му се връчва за утвърждаване, да е придружен с обяснителна записка. В нея трябвало да са отразени специфичните проблеми "за съответния месец и за съответния язовир". Според Дряновска министър Димов подробно се запознавал със съдържанието и дори често викал експерти, за да му доразяснят конкретни факти, за да вземе информирано решение. Подобни обяснителни записки всеки месец са изготвяни и за язовир "Студена". В тях още от лятото чиновниците посочват, че нивото на язовира спада критично. Независимо от това спирането на водата към предприятията и въвеждането на воден режим става факт едва в края на миналата година.
От разпита на Дряновска става ясно и нещо още по-скандално. В края на ноември е установено, че на яз. "Студена" няма дори водомер и никой не знае какви количества изтичат от водоема. Пред проверяващите от басейнова дирекция местните ВиК специалисти обяснили, че кранът бил под наем, но собственикът си го поискал и устройството било демонтирано.
Дряновска опровергава и друго от твърденията на Димов, че е делегирал задължение да утвърждават графиците на своите заместници.
Самите Красимир Живков и Атанаска Николова също отричат при разпитите си да са подписвали подобни неща. В разпитите си двамата заместник-министри признават, че данните за водата в язовирите са съгласувани с тях, но подпис под разрешенията полага Нено Димов. Самите те не са и подозирали за критичното състояние в Перник.
"Аз лично не съм била сигнализирана от служители на МОСВ, нито от граждани за проблеми с водния ресурс на яз. "Студена" през 2019 г. и научих за този проблем от медиите, когато проблемът бе широко отразен в различни репортажи", обяснява Атанаска Николова.
От прокуратурата показаха и документ, с който е утвърдена цената от 13 стотинки за кубичен метър вода, която са плащали от „Стомана - Перник“, докато цената за гражданите е два лева. От самото предприятие отрекоха това да е вярно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама