Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/8083575 www.bgdnes.bg

УЕФА готви Стилиян за БФС

Трябва да има промени, но тези неща не зависят само от него, казва баща му Альоша

УЕФА подготвя Стилиян Петров за шеф на Българския футболен съюз! От сутрин до вечер бившият капитан на националния отбор посещава лекции в централата на футболната институция. Временно той се е преместил да учи и живее в Швейцария, научи "България Днес".

Стенли се подготвя по специална програма за управление на спорта. Курсът е в град Нион, където се намира централата на УЕФА. 40-годишният Петров е твърдо решен да се подготви максимално добре за мениджърска позиция, преди да се впусне в ново предизвикателство.
Бившият капитан на националния отбор кара програмата на УЕФА - Executive Master for International Players (MIP). Тя бе разработена преди няколко години от евроцентралата и е насочена само към бивши футболни звезди, които имат намерение да заемат ръководни постове. Това би увеличило още повече шансовете на Стилиян, ако реши да се кандидатира за президент на футболния ни съюз през лятото. Изборният конгрес на БФС бе насрочен за 7 юни, след като дългогодишният президент Борислав Михайлов хвърли оставка. Дотогава временно изпълняващ длъжността е неговото вице - Михаил Касабов.
"Не сме говорили със Стилиян дали има намерения да се кандидатира за шеф на БФС. Може би това са само писания засега. Желание със сигурност ще има, но тези неща не зависят само от него, а от цялото спортно общество. Би трябвало нещо да се промени в тези сфери. Нека специалистите да го кажат това", коментира пред "България Днес" бащата на Стилиян Петров - Альоша. Таткото живее в родния град на футболиста Монтана и до днес поддържа много близка връзка със сина си. Той потвърди, че Стенли се готви усилено, за да се сдобие с престижна диплома.


"В момента той не е в Англия, а е на училище в Швейцария. Зает е по цял ден. След това му остават и изпитите за "Про" лиценза, разясни Альоша Петров. Родителите на Стенли също са спортисти и се запознават през 70-те на стадиона в Михайловград. Баща му е сред голмайсторите на "Септемврийска слава", а майка му тренира лека атлетика и по-късно преподава на сина си по физическо в училище.
В Швейцария Стилиян учи заедно със световния и европейски шампион със състава на Франция Юри Джоркаеф. В курса са още бившата звезда на "Валенсия" Гайска Мендиета, камерунецът Патрик Мбома, легендата на кипърския футбол Константинос Хараламбидис. Студентският живот очевидно се отразява страхотно на Петров и той не крие широката си усмивка, когато се снима с колегите си в университета.
Паралелно с дипломирането си в УЕФА Стилиян продължава да учи и за лиценз "Про". Той трябва да вземе тапията това лято, но не от Националната спортна академия в София, а от треньорската школа в Белфаст - Северна Ирландия.
Временно изпълняващият длъжността президент на БФС Михаил Касабов заяви, че Стилиян Петров и Бербатов нямат нужния административен опит, за да управляват централата.
"И двамата са подходящи и в една демократична държава всеки може да кандидатства, ако отговаря на условията, които са предвидени в Устава. Така че не виждам никакъв проблем, те няма да бъдат единствените кандидати, ако въобще кандидатстват. Имат качества, защото са били футболисти, но дали имат административен опит, не мога да кажа. По-скоро не", коментира Касабов при посещение в Хасково. Думите му жегнаха привържениците на тотални рокади и подмладяване в ръководството на футбола ни. Самият Бербо признава, че не е готов за поста, но и не отрича категорично възможността да се кандидатира.
"Ако беше толкова лесно, управлението щеше да е супер, но не е. Никой не е готов за такова нещо. Само безотговорен човек може да каже, че е напълно готов. Времето за промяна е дошло. Трябва да се подходи към новото, модерното, младото. Идва конгрес. Тепърва ще се изяснява кои са желаещите", обяви наскоро бившият нападател на "Манчестър Юнайтед". До момента Стилиян Петров запазва пълно мълчание по темата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама