Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8083739 www.bgdnes.bg

Топизмамникът Емил Коен възкръсва

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА.

Приживе Коен-Бояджиев се представя като мениджър за Източна Европа на световноизвестната американска компания ДКоен ГрупУ, чиито основател е бившият американски военен министър Уилям Коен. Възползвайки се от легендата за крупния бизнесмен, Коен-Бояджиев стартира солидни проекти за строителство на офис сгради в София. Паралелно с това се изявява като меценат, а медийната слава му позволява да продаде части от бъдещите билдинги на доверчиви родни богаташи. По неофициална информация Коен-Бояджиев успява да прибере близо 100 млн. лева от "клиенти". Част от тях така и не могат да докажат произхода на дадените пари, заради което и никога не са се оплаквали от измамата. Така официално срещу афериста са заведени искове за едва около 20 млн. лева.
Повод за тревожните коментари на бизнесмените е разпространената на 24 юни новина за смъртта на Коен и дясната му ръка Владимир Федяев край френския град Рен. Според френските власти двамата са загинали, след като колата им се блъска челно със 170 км в час в автобус.
Катастрофата става само ден преди срещу Коен и Федяев да бъдат подадени искове за открадната сума над 10 млн. лева от бизнесмени в България. Странното съвпадение веднага предизвика съмненията на пострадалите. На специална пресконференция няколко дни по-късно част от завлечените отново обявиха съмненията си, че катастрофата е инсценирана и в колата са пътували двойници на Коен и Федяев. По тяхна информация двамата са живи и с фалшиви паспорти са избягали в Русия, където харчат завлечените милиони. Врътката станала възможна със съдействието на високопоставени ченгета и магистрати.
За да бъде завършена мистерията, веднага след катастрофата тялото на Коен бе кремирано във Франция по искане на майка му. Малко преди това след нарочно искане на прокуратурата френските власти все пак вземат ДНК проба, която да докаже дали мъртвите са именно Коен и Федяев. Пробата така и не пристига у нас, а след дълго забавяне властите във Франция обявяват, че резултатите категорично сочат Коен за мъртъв. Така разследванията у нас срещу него за кражба на десетки милиони са прекратени.

Реклама


Уверенията, че всичко около катастрофата е ясно, така и не успокояват жертвите на афериста. Според запознати част от завлечените ангажират частни експерти, които да проведат паралелно разследване. През 2010 г. детективите успяват да се доберат до данни, че Коен е жив, разкриват близки до завлечените. По същото време са засечени следи от посещение на Коен в Рио де Жанейро. Известен наш бизнесмен обяви пред репортер на вестника, че няколко години по-късно засича измамника на Малдивите.
Дали твърденията са верни, остава неясно, защото сигнал до тамошната полиция и арест така и няма.
Следи за мистериозното възкръсване на Коен могат да се открият и у нас. Няколко месеца след като официално е обявен за мъртъв, Емил Коен успява да изплати свой банков заем. Така сваля ипотеката върху притежавания от него огромен апартамент в столичния кв. "Лозенец". Малко след това на същия адрес е пререгистрирана и създадената от измамника фирма "ТД Лин Ер България".

След смъртта на Коен дружеството продължава да извършва дейност, а собственици стават майката и сестрата на афериста. След като подновява лиценза си като туроператор, фирмата отваря офис в центъра на София и освен екскурзии предлага организирането на полети с частни самолети.
След катастрофата с Коен роднините му обявиха, че са бедни и няма как да възстановят парите на измамените инвеститори. Това не им пречи две години по-късно да подхванат нов мащабен бизнес. Майката и сестрата на Емил Коен отварят свръхмодерна медицинска лаборатория. Според интернет сайта и тя е оборудвана с последен модел апаратура за изследване на кръв и телесни течности. Оборудването според експерти се оценява на изключително солидна сума.
Лабораторията едва наскоро спира дейност, след като сестрата на Коен почива.

Българският Остап Бендер

Аферите, в които приживе се забърка Емил Коен, го превърнаха в достоен наследник на легендарния мошеник Остап Бендер, описан в романа на Илф и Петров ДЗлатният телецУ. Историята започва в началото на 2006 г., когато никому непознатият Коен е обявен за новия собственик на баскетболния ЦСКА. Към онзи момент клубът е останал без пари, а треньорът Росен Барчовски се оплаква пред медиите, че няма средства да започне първенството.
Според легендата, разказана от Барчовски, думите му са чути от Емил Коен, който случайно гледал телевизия. Трогнат от състоянието на любимия отбор, бизнесменът аферист моментално открива телефона на треньора. На другия ден, когато изтича последният срок за картотекиране на играчите, Коен му звъни и се съгласява да поеме отбора. Така като своеобразна птица Феникс ЦСКА възкръсва от пепелта. Червеният баскетболен клуб буквално е заринат с пачки пари. Следва бомбастична селекция, участие в евротурнири, скъпи чартъри, грандомански проекти за нова зала, разточителни коктейли и пиар събития. Естествено водещ на всяко едно събитие е Емил Коен, който промотира мащабните си бизнес планове. Сред тях са строеж на спортен комплекс, нов огромен МОЛ на столичния бул. "Цариградско шосе", гигантски офис комплекс и спа център в квартал ДМладостУ. За отрицателно време Емил Коен се превръща в медийна звезда и срещи с него си правят множество известни политици, включително президентът Георги Първанов.
В началото на 2007 г. образът на крупния инвеститор и представител на митичната "Коен Груп" започва да се пропуква. Първо медийни разследвания установяват, че той не се казва Емил Коен, а Емил Бояджиев.
Впоследствие се изяснява, че родният Остап Бендер е регистрирал офшорка в Кипър, дублираща името на американската корпорация "Коен Груп". Така хората, дали пари на афериста, започват да му търсят сметка. Тогава удобно идва френската катастрофа, която спира опитите им да си върнат ограбеното.

Митичния брат близнак

След новината за смъртта на Емил Коен част от завлечените бизнесмени лансираха версията, че в катастрофата е загинал неговият брат близнак. Повод за подозренията им е сърцераздирателната история за живота му, която самият аферист разказваше приживе по медиите, за да обясни аферата с двете си фамилии.
Според разказа на измамника на 28 април 1974 г. в Пловдив се родили двама еднояйчни близнаци. Щастливият баща е Николай Бояджиев, а за родилката се грижели двама професори. Единият е Тотю Пиперков, а другият - Емил Коен, дядо по майчина линия на бебетата (по това време професорът е сред най-авторитетните имена в родната медицина, един от създателите на модерната офталмология у нас). Единият близнак бил кръстен с името Емилио, а другият на името на дядо си по бащина линия Емил Николов Бояджиев. Денонощие след раждането вторият близнак - Емил, изпаднал в клинична смърт и бил поставен в кувьоз. Благодарение на добрите си контакти с представители на тогавашната власт проф. Емил Коен успял да уреди единствената възможност за спасението на своя внук. Бебето било преместено по спешност във френската клиника Жан-Пиер Мартин. Там вторият внук на професор Коен бил спасен, но по волята на съдбата двамата близнаци останали разделени. Емилио заживял в Пловдив със своето семейство, а Емил бил осиновен в Париж от Дейвид Леви и неговото семейство.
Пред умилените репортерки измамникът разказа, че разбира за осиновяването си едва като пълнолетен. Опитите му да открие брат си удрят на камък. Намира единствено майка си Лина, която му разказва за семейните перипетии около спасяването му. Самата тя в различни документи също се появява паралелно с фамилия Коен и Бояджиева.
По-късно след катастрофата пред френските власти Лина категорично отрича някога да е раждала близнаци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама