Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8093376 www.bgdnes.bg

Катерицата на Сако в индийски арест

Наши овършават банкомати в Азия

Темида научава къде източва парите на хората Милен Даврански от публикации в медиите

Милен Даврански-Катерицата, сочен за изключително близък до Стефан Бонев-Сако, е арестуван в Индия за източване на банкомати.
Даврански е заподозрян, че е откраднал данни от кредитни и дебитни карти на граждани и след това е източил банкомати на Банк ъф Индия. Информацията е на местния вестник "Таймс ъф Индия", който се позовава на съобщение на полицията в град Мапуса, провинция Северна Гоа. Според съобщението задържани са Милен Иванов Даврански на 45 години и две години по-възрастният Иво Петров Маченов.
Разследването започнало след сигнал на мениджър от Банк ъф Индия, че има данни за незаконни транзакции, които са извършени след скимиране на ATM устройства. Ченгетата се задействали и първо прибрали Иво Маченов. У него е намерено скимиращо устройство. Даврански бил задържан по-късно. Бил засечен на летището, като явно е смятал да отлети. От него са иззети лаптоп, шест мобилни телефона, рутер, преносим харддиск и два скиминга. Полицията в Мапуса хвали и оповестява имената на деветимата служители, участвали в задържането на Даврански и Маченов.

Реклама


Катерицата трябваше да се появи вчера в спецсъда на дело, по което е подсъдим със сочения за наркобос Стефан Бонев-Сако и още 15 души.
"Къде го Даврански?", поинтересуваха се магистратите, но никой нямаше отговор. Адвокатът му Иво Найденов заяви, че няма връзка с клиента си.
Освен Катерицата в съдебната зала не дойде и неговият съпроцесник Радослав Ангелов. Съдия Елена Попова веднага промени служебно мерките за неотклонение на двамата и постанови те да бъдат задържани под стража. Освен това нареди да бъдат обявени за общодържавно издирване и изиска справки за адресите им и дали са тикнати в някой от арестите. Магистратите намекнаха, че ако двамата изчезнали не се появят дотогава до два месеца, материалите срещу тях ще бъдат отделени в задочно дело.
На заседанието бе доведен със засилена охрана основният свидетел срещу наркобандата Христо Ширев-Боксьора, спряган за дясна ръка на подземния бос Таки. Очакваше се Ицо Боксьора да пропее за престъпния бизнес на Сако и компания, но ще трябва да почака. Присъствието му в съдебната зала разгневи подсъдимите, които теглиха няколко обиди по негов адрес.


Репортер на "България Днес" разкри пред Темида и защитата информацията за ареста на Даврански в Индия, с която разполага. Справка показа, че имената и годините му съвпадат напълно с тези на заключения в Индия. Съдийката благодари на вестника за предоставените данни.
Катерицата не за първи път се подвизава из Азия и вече веднъж затлачи делото, след като бе задържан във Виетнам. Пак за скиминги през 2015 г. той бе арестуван в Ханой с още двама българи - Симеон Симеонов и Венцислав Данчов. Обвинени бяха в кражба на данни. Условията в арестите в Южна Азия не били особено добри и още по време на делото тримата поискаха да бъдат трансферирани у нас. Това не се случи поради липса на споразумение между двете държави. Докато лежи във Виетнам, Катерицата бе издирван от родния спецсъд именно заради делото срещу бандата на Сако. След като излежа наказанието си в Азия, през 2018 г. Даврански бе екстрадиран у нас. Тук отново е вкаран в ареста, но през миналата пролет тихомълком е пуснат под гаранция. През ноември адвокатите на Сако и Катерицата отправиха от тяхно име предложения към прокуратурата да бъдат сключени споразумения. Такива обаче до момента не са готови. Не става ясно обаче кога Милен Даврански е отпрашил за Азия и как се е озовал в Индия.


    Трима ще лежат на Бали

По няколко пъти годишно се получават съобщения от държавите в Южна Азия, че българи са заловени или осъдени за скимиране на банкомати. Поредният случай е само отпреди няколко дни, показа проверка на вестника. Окръжният съд в Денпасар, столицата на индонезийския остров Бали, прати трима нашенци в пандиза.
„Осъждам подсъдимите Бойчо Ангелов Караджов, Филип Александров Лямов и Стоян Владимиров Стоянов на седем месеца затвор и глоба в размер на 5 милиона индонезийски рупии (361 долара)“, обявява решението си съдията Мад Пасек, цитиран от държавната агенция "Антара".
Тримата са арестувани, след като през септември са засечени да точат два банкомата в столицата на Бали.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама