Сценаристът и зам.-председател на НТД Тошко Йорданов: Слави не е идиот, но не разбира от всичко

Приятел
Автор: Надя Панкова

Сценаристът и зам.-председател на НТД Тошко Йорданов: Слави не е идиот, но не разбира от всичко

Тошко Йорданов

Имаме готови кадри за министри

Кой е той

Тошко Йорданов е роден през 1970 г. в Ямбол. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури в София и Софийски яуниверситет със специалност "История". Сценарист е на предаването "Ку-ку", автор на първия тв мюзикъл след 1989-а. Сценарист в "Шоуто на Слави" и зам.-председател на партията на Трифонов "Няма такава държава".

- Г-н Йорданов, каква е ситуацията с "Няма такава държава"?
- Мина делото във ВКС, в което обжалвахме решението на СГС, което с доста незаконни доводи отхвърли регистрацията на партията. И съм напълно убеден в това, което казвам, защото, ако прочетете мнението на прокуратурата, там нещата са ясно посочени, че всъщност никакъв закон не сме нарушили. Съдийката е взела решението си спрямо вътрешното си усещане, както и е написала. Тя така го възприемала! Не че е нарушен законът! Това е ненормално, един съдия да си взима така решенията, превръщайки всеки закон в безсмислен.
- Не ви ли светна лампичката още през лятото, когато проф. Огнян Герджиков обяви, че с това име може да имате спънки в съда?
- С името проблеми нямаме в това дело. Има проблем с логото. Проф. Герджиков може да е много добър в определена област, но в случая се изказа като абсолютен дилетант. Защото има закон, в който пише какво може и какво не. Искам да ми посочи в кой закон и в кой член пише това, което му дава основание да говори такива глупости! Професорът сигурно и той като съдийката има вътрешно усещане, но юридически нищо не сме нарушили. И не знам каква лампичка трябва да ни светне.
- Щом познавате така щателно законите, защо сте допуснали подобен пропуск с логото?
- Няма пропуск там, спазили сме закона и в това отношение. Движили сме се изцяло по буквата на закона. Не сме нарушили изискванията за национален флаг по закон в логото на партия, нито цветовете ни са водоравни, нито са с еднаква дължина. Да не говорим, че има сума партии, които са направили абсолютно същото, а при тях не е регистрирано нарушение. Другите политически сили не са нарушили закона, това, че нас ни порязаха за такова нещо, това означава, че тук има политическа поръчка, няма друго обяснение. И това на фона на ярките примери на толкова други политически сили, използващи същите лога, без да са нарушили закона. И ние не сме, законите трябва да се спазват! Безумно е това, безумно е.
- Лидерът ви Слави Трифонов обяви, че ако съдът продължи и на следващи инстанции да спъва казуса ви, ще смените името на партията. Имате ли наистина план Б?
- Разбира се, че имаме план Б, защото не сме глупаци. В цялата ситуация важни са идеите и целите, които искаме да постигнем. Нашите цели не се променят, едни и същи са, ако ВКС наруши закона, сменяме и името, и логото. Няма никакво значение. Важни са целите на цялото движение.


- Как гледате на факта, че намалените субсидии още няколко месеца след това отново се очаква да се увеличат, има такива внесени предложения?
- Това показва колко ние сме прави и колко политическата класа е откъсната от реалния живот. Над 2,5 милиона българи поискаха 1 лев субсидия, а отсреща, 240 депутати и няколко хиляди клиентелисти, закачени по партиите, плюят по хората, които са ги изпратили там. В България депутатите масово са глупави и недостойни хора, защото самата дума народен представител значи, че върху теб народът е делегирал да изпълниш волята му. Вътре има 240 човека, които не заслужават да се наричат така!
- Много малко хора знаят какво се случва с алтернативата, която вие смятате, че сте. Освен ако Слави Трифонов не напише статус във фейсбук...
- Да, така е. Вижте, юридически в момента няма партия. В момента, в който бъдем регистрирани както трябва, ще задвижим организациите по места, структурите, ще си имаме местни координатори, имаме си устав, там ясно пише как организационно ще действаме. Но всичко това ще се случи реално, когато юридически имаме субект. Другото е група ентусиасти с общи идеи, които се опитват да регистрират движение, и то от зор, защото явно няма друг начин. Опитахме с референдуми, с дела, видяхте как се държи парламентът. И изходът е следният - или теглим една майна на всичко и се отказваме, или както сега - продължаваме по този начин да си реализираме нещата. Които хората са пожелали. Затова и направихме това движение.
- Въпреки че няма партия, социолозите ви дават високи проценти. Това обаче вероятно ще ви доведе доста интересчии, които ще припознаят във вас ракета носител за себе си.
- Ще бъдем много внимателни, когато се стигне дотам. Ние не можем да спрем хора, които нямат нарушения или не са преследвани от закона да са наши членове и симпатизанти. Такава е демокрацията. Когато се стигне до реални избори, ще бъдем много внимателни с хората, които ще издигнем. Неслучайно направихме кастинги, с образовани и успели хора от цял свят. Те не дойдоха при нас да се видят със Слави. И ние, и те знаем, че това е събеседване като за работа. Защото политиката е работа. Депутатите не разбират, че са в парламента, за да вършат работа. И хората, които дойдоха при нас, са професионалисти, а не партийни послушковци.
- Какви са амбициите на "Няма такава държава"?
- Амбициите ни са това, което беше прието в референдума, да стане закон. Мажоритарно гласуване, електронно гласуване, намаляване на субсидията.
- Визия за развитие по-напред нямате ли?
- Разбира се, че гледаме напред, много мразя да се говори напразно. Естествено, че имаме идея какво ще се случи по-нататък, естествено, че ако живот и здраве, българският народ ни делегира доверието си, първо ще има избори по новите правила, а след това всичко останало. Разбира се, че се подготвяме, голяма част от хората, с които сме говорили, определено биха били по-добри министри от сегашните. Сравнението с потенциал, образование и трудов стаж е несравнимо между тази жалка пасмина в по-голямата си част с хората, с които сме говорили. Така че всяко нещо с времето си, едно по едно! Първата цел ни е унищоженият референдум. След това ще има след това.
- Може да се окажете в ситуация, в каквато се оказват всички - в невъзможност да управлявате сами. Какво ще правите като аутсайдери с мандат за управление например?
- Ще видим, ще видим... Нека минат изборите, може да останете много изненадани от резултата. Социологията, която гледате, и тази, която ние правим, имат огромни разминавания. Да не говорим по този въпрос, както казваше царят, като му дойде времето, ще видим нашата социология какво ще покаже. Помните, че за референдума беше същото, излезе тогава едно чуждо социологическо изследване и резултатите покриха 98% от резултата. Докато нашите агенции даваха напълно различни данни. Помните, че царят трябваше да има 5%, когато атакува парламента през 2000 г.? Съжалявам, но изразът "колкото платиш, това получаваш", е абсолютно верен за българската социология.
- Да кажем, че съдът пуска "Няма такава държава" да се развива. Председателят Слави Трифонов ще се среща ли с хората, защото, не се обиждайте, но той е лицето на формацията.
- Ама то е така, какво да се обиждам!? Хората делегират доверието си върху Слави Трифонов, не върху мен. Аз съм проекция. Логично е хората да имат доверие в него и той няма да се скрие! Слави не се крие, просто си имаме метод на работа и ако на колегите не им харесва... Ние се стремим към ефективност, не към показност. Когато дойде времето нещо да се прави, ние ще го направим.
- Има риск да станете поредната лидерска партия.
- Живот и здраве, ще видим! Тя, лидерската партия, зависи от факта колко един лидер изземва всичко останало. В ГЕРБ мнението на лидера е закон, без значение дали е добро или лошо, той променя позицията на парламентарната си група, влияе. При нас това е абсурдно, господин Трифонов не е идиот! Той има кръг от хора, които са специалисти, и дори в телевизията не се бърка в работата на режисьора или сценаристите, въпреки че би могъл. Защото всеки отговаря за нещо и същото ще е в политическата партия. Ще има специалисти във всеки ресор и ще се занимават с материята, в която са такива. Няма господин Трифонов да вика на икономистите - искам това, защото аз така искам! Това е адски тъпо, това е тъпата форма на лидерска партия.
- Така има риск да бъдете манипулирани и използвани от некачествени хора.
- Ако попаднем на некачествени хора... всъщност, ако един човек е професионалист, то си личи по дейността му. Никой не е застрахован да откачи, нещо, което се надявам, че на нас няма да се случи. Но Слави е, как да кажа, много прагматичен. Хората го подценяват, защото го смятат за емоционален, защото е музикант и емоционален на стадиона, но него го вълнува ефективността, а не егото му. При него такова нещо няма. При всички лидерски партии само ДПС имат някакъв баланс, въпреки че не ми харесват много нещата, които правят.
- Ще видим ли премиер, който да пълни стадион с концерт?
- О, това е доста далеч напред във времето. Първата ни цел е да реализираме желанието на хората.
- Липсва ли ви националният ефир?
- Усещането за свобода, което имаме сега, е изключително, не можете да си представите. Фактът, че правиш каквото прецениш и не е нужно някой да питаш, е чудесен. Ние се махнахме от bTV заради факта, че нямахме свобода, то беше и видимо.
- Как съчетавате политическата кариера с опита на лицето от екрана?
- Това са две различни неща, не знам помага ли, пречи ли, но ако имаш добри идеи и знаеш как да ги реализираш, няма значение в политическата ти кариера каква е била другата. Дали си тв водещ или професор по икономика, няма никакво значение, политиката е дело на всички български граждани. Е, знам, че не е много хубаво в парламента, но като си се хванал на хорото, си поемаш отговорността пред хората. Иначе защо правим всичко това тогава?

Само с бележки при излизане от къщи

Само с бележки при излизане от къщи

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Слави: От вчера депутатите са с по-високи заплати

Слави: От вчера депутатите са с по-високи заплати

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

Цялата в злато, Софи Маринова хапва дюнер

Цялата в злато, Софи Маринова хапва дюнер

Натоварен делник насред замряла София има фолкдивата Софи Маринова, видяха топпапараците на "България Днес". Въпреки че в столицата пиле не прехвръква, ромската перла обиколи половин София, за да се разкраси и нахрани. Облечена в леопардов костюм и накичена със злато дори и по обувките, Софка гастролира между дюнерджийница и салон за красота с

Плеймейтка жонглира с дупе (ВИДЕО)

Плеймейтка жонглира с дупе (ВИДЕО)

Жонглиране на тоалетна хартия с дупе! Това интернет предизвикателство постави плеймейтката Анджелина. Силиконовата сексбомба нашумя преди време с порно клипчето си, както и с връзката си с Християн Гущеров, а сега избухна отново в социалните мрежи. В кратко видео Анджелина показа как преобръща тоалетна хартия от гърба към дупето си

Ромът Галин наби ченге и строши патрулка

Ромът Галин наби ченге и строши патрулка

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Китайци правят купон с печени змии

Китайци правят купон с печени змии

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Актуално

90% от фирмите намаляват персонала

90% от фирмите намаляват персонала

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

КНСБ: Безработните вече са 257 хиляди, растат с 6000 на ден

КНСБ: Безработните вече са 257 хиляди, растат с 6000 на ден

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Всички безрабoтни принудитено на полето

Всички безрабoтни принудитено на полето

Всички регистрирани безработни в бюрата по труда да полагат задължителен 14-дневен труд в селското стопанство. Това иска Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и съобщи за исканията си в прессъобщение до медиите

ФОТОГАЛЕРИЯ - Светът в плен на COVID-19 пандемията (СНИМКИ)

ФОТОГАЛЕРИЯ - Светът в плен на COVID-19 пандемията (СНИМКИ)

Фотографии от цял свят показват предизвикателставата, на които хората от всички краища на земното кълбо са подложени в опит да продължат съществуването си и да запазят начина си на живот въпреки глобалната пандемия. Снимки:

Не пропускай

БГ лекарка в Мадрид: На всеки 16 минути се решава кой да умре и кой да живее

БГ лекарка в Мадрид: На всеки 16 минути се решава кой да умре и кой да живее

"Ние водим война. Такъв ужас не сме преживявали", казва д-р Славина Манева, която работи в Мадрид. Тя обяснява защо в Испания положението е така трагично - жертвите са над 10 300. Говори се, че заразените са 7 милиона. Д-р Славина Манева е от Пловдив. Живее от близо 20 години в Мадрид. Следвала е медицина в Испания и в САЩ

Разпределението на делата могло да се манипулира

Разпределението на делата могло да се манипулира

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Почина бащата на Румен Радев

Почина бащата на Румен Радев

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

ФОТОГАЛЕРИЯ - Шокиращи снимки на инфекциозните отделения във Видин и Велико Търново

ФОТОГАЛЕРИЯ - Шокиращи снимки на инфекциозните отделения във Видин и Велико Търново

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Приятелки за цял живот въпреки пандемията

Приятелки за цял живот въпреки пандемията

Затворената граница между Германия и Дания заради бушуващата в Западна Европа пандемия от COVID-19 не успя да спре две приятелки да продължат да се виждат въпреки рестрикциите наложени и в двете държави. 89-годишната датчанка и 85-годишната германка се срещат всеки ден от началото на пандемията от двете страни на бариерата разделяща двете страни