Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8101614 www.bgdnes.bg

Гайда джудже изобрети майстор

Направена е от полови органи на коза 

Най-голямата е 1,5 м от нестриган козел 

Доли ТАЧЕВА

Хибрид между гайда и кавал се спотайва в работилницата на родопски майстор. Самоукият Христо Топчиев съчетава омайните звуци на двата инструмента по уникален начин. Новият инструмент комбинира 5 елемента.
"Има много хубав тембър - по-висок, по-нисък. От едно място го надувам, а вадя няколко звука. Това много улеснява нещата. Според настройката може да чуваш и гайда, и кавал", изтъква пред "България Днес" 79-годишният смолянчанин.


Очаквано Христо хваща инструмента, поизтупва го малко от прахта и демонстрира магията му. Още с първите звуци хибридът му пренася в тайнството на Родопите. Топчиев е нарекъл изобретението си "родопски свирел". С помощта на сигнален елемент докарва съчетанието на мелодията от всяка от петте свирки, прикрепени една към друга с напречно дърво. Около три години отнема на Христо, за да изкусури хибрида си.
"Занимавам се с изработка на гайди вече повече от 40 години. Това ми доставя удоволствие. Участвам в оркестър "100 каба гайди". Там се научих да свиря. След това дойде интересът ми към изработката на този музикален инструмент", споделя Топчиев.
В началото започва плахо. Допитва се до големите майстори и чете всякаква литература, за да може да измайстори професионално музикалния инструмент. Днес и насън да го бутнеш, ще ти направи гайда.
Топчиев се гордее и с най-малката, и с най-голямата гайда. Преди години му хрумва да измайстори духов инструмент от тестисите на козел. След това решава да надхвърли себе си и използва женските полови органи на коза, за да направи гайда джудже, която се събира в човешка длан. Най-голямата пък е направена от еркич (едър нестриган козел) и на размери достига метър и половина.
Иновативните хрумки на родопския майстор достигат световна слава. За година той изработва над 100 гайди, част от които изпраща за Америка, Германия, Англия и дори Китай.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама