Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8101768 www.bgdnes.bg

Лихварят Печения праща в гроба бизнесмен

Търговецът бил заплашван, преди да скочи от 4-ия етаж

Тайнствен свидетел и предсмъртно писмо крият тайната на жестоката трагедия във Велико Търново

Заплахи от лихвар най-вероятно са основната причина за самоубийството на известния търновски бизнесмен Валентин Йорданов, научи "България Днес".
52-годишният бизнесмен сложи край на живота си на Ивановден, като скочи от четвъртия етаж на кооперацията, в която живее на улица "Йоновка". Между 6 и 7 часа той излязъл на балкона и полетял към земята от голямата височина. В жилището по това време била съпругата му, но помислила, че мъжът й е излязъл навън да пуши цигара. Жената научила какво е направил Валентин, когато на вратата позвънили полицаите, за да й съобщят страшната вест.
На агонизиращия пред блока мъж се натъкнала съседка, която веднага се обадила на Спешна помощ. Когато медиците пристигнали, бизнесменът вече бил мъртъв. Според заключението на експертите той се е мъчил около час, преди да издъхне.

Реклама


Фаталният избор на Валентин да сложи край на живота си хвърлил в шок негови близки и познати. Полицията образувала досъдебно производство за убийство или склоняване към самоубийство, каквато е обичайната практика в такива случаи. При първоначалния оглед в жилището на бизнесмена било открито предсмъртно писмо, което било иззето. Тогава обаче ченгетата не прибрали телефона на Валентин, в който най-вероятно има следи към към евентуалния подбудител на самоубийството му, предполагат запознати с трагедията на семейството.
След фаталния скок на Валентин от четвъртия етаж се появил и свидетел, който имал данни за натиск върху търговеца на климатици. Той споделил, че присъствал на разговор между Валентин и лихвар с прозвището Печения. На него нелегалният банкер заплашил търговеца, че трябва да му даде накуп 25 хиляди лева, които по сметките на лихваря човекът му дължал. В противен случай лоши неща чакали Валентин. На въпросния разговор той казал на Печения: "Остави ме, ще скоча от балкона!", което и направил няколко дни по-късно.
Историята с кредита към лихваря датирала отпреди около десет години. Тогава Валентин взел пари назаем от Печения и негов партньор в схемите с прозвището Рака. През годините Валентин плащал вноски по кредита си, но главницата все си оставала 25 хил. лв. В един момент през този период Печения и Рака сложили край на общите си нелегални схеми, благодарение на които водели необезпокоявани охолен начин на живот в разкошни къщи. Макар престъпната им дейност да била публична през последните около двайсет години в града, никой от органите на властта не ги бил проверявал за произход на доходите.
След раздялата на двамата лихварската дейност останала за Печения, разкриват запознати. По думите им в средата на миналия декември нелегалният банкер привикал Валентин и му дал срок до Стефановден, 27 декември, да му брои накуп 25 хил. лв. Търговецът на климатици не го направил. Последвала втора среща около 3 януари. На нея Печения поставил ултиматум на бизнесмена или да дава парите, или ще стане лошо. Тези заплахи били направени в присъствието на свидетеля, за чието съществуване разследващите били информирани, но до момента той не бил потърсен за разпит, разкриват запознати. Според тях Валентин е избрал да сложи край на живота си именно защото е бил притиснат от заплахите на лихваря. Те описват търговеца на климатици като умен, уравновесен и отговорен към семейството си човек, който не би направил този избор без външна намеса. Приятели на самоубилия се бизнесмен твърдят, че разследващите на местно ниво гледали през пръсти на случая и просто отбивали номера. Те имали намерение да молят висши полицаи от София да се заемат с разнищването на самоубийството, за което са убедени, че има виновен.

По пътя на успеха

Валентин Йорданов започнал да се занимава с климатици още в средата на 90-те години на миналия век. В началото бил работник и минал през всички етапи в този занаят, за да стигне до създаването на собствена фирма през 2000 г. В портфолиото на дружеството имало клиенти с големи обекти за климатизация. Сред тях били един от най-известните ресторанти във Велико Търново, мощна фирма за колбаси, мандра в град Елена. Приоритет в работа на Йорданов били големите клиенти. Фирмата му била в добро състояние. Разполагала с автомобили, оборудване, а в нея били наети 6-7 работници. За престоящия месец февруари Валентин имал поръчка за климатизация на поредния голям обект - бивше кино, което се преустроявало в хотел с ресторант.
Познати на бизнесмена отхвърлят версията за личен мотив при самоубийството. Валентин нямал семейни проблеми. Бил женен за съпругата си повече от 20 години. Двамата отгледали дъщеря, която вече е студентка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама