Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8103742 www.bgdnes.bg

Жан Пол Готие представи последната си колекция висша мода, дефилето започна с изнасяне на ковчег (Снимки)

Жан Пол Готие - ужасното дете на модата, представи последната си колекция в рамките на Парижката седмица на висшата мода, съобщаха световните информационни агенции. С това дефиле той отбеляза 50-годишната си кариера в света но модата, предаде БТА. 

Негови музи, сред които моделът Дита Фон Тийз и испанската актриса Роси де Палма, присъстваха на дефилето или участваха в него в театър Шатле. Шестдесет и седем годишният дизайнер оповести миналата седмица, че напуска света на модата, за да се залови с нещо ново. Канадската манекенка Коко Роча показа умения, характерни за ирландските танци, докато топмоделите Карли Клос, Бела и Джиджи Хадид имаха специалино поведение, свързано с всяко от носените от тях облекла. Това бе нещо необичайно за участието им в седмици на модата. Носена на ръце от двама голи до кръста мъже, Аманда Лиър също взе участие в дефилето. Актрисата Беатрис Дал се появи облечена в дълга черна рокля и пушеше цигара, преди да хвърли фаса на подиума.

Реклама

Дефилето започна с изнасяне на черен ковчег. Оттам излезе първата манекенка, облечена в бяло като кукла. Така висшата мода символично бе погребана, но нямаше съжаление, а радост, свързана с този празник, по време на който се изпи много шампанско. "Най-хубавото предстои", увери дизайнерът, без да разкрива бъдещите си проекти. За последното си дефиле висша мода той се върна към използване на корсети, раирани фланелки в синьо и бяло, рокли, съшити от колани, деконструирани джинси и панталони от плат деним. "Има прекалено много дрехи - не ги хвърляйте, а ги рециклирайте", призова Жоан Пол Готие.

Той накара мъжете да носят поли и да се гримират. Той революционизира модата, като бе сред първите дизайнери, в чиито дефилета участваха възрастни манекенки и жени с наднормено тегло или с татуировки. От първите си колекции той смесваше двата пола, различни епохи, арогантното поведение на бедни хора с това в луксозните квартали.

"Аз съм дискретен в модата, докато той е провокативен - отбеляза наскоро Пиер Карден, при когото Готие е направил първите си стъпки. - Това е неговият стил."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама