Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8116107 www.bgdnes.bg

Дружка на "сестри Галеви" нищи боклука

За приятелството се разбира от снимки

Дупнишката прокурорка е поела разследването за горене на опасни отпадъци


Приятелка на любовницата на издирвания от седем години мафиот Пламен Галев е била натоварена с разследването за горенето на опасни отпадъци в Бобов дол, разкриват запознати. По думите им с разнищването на казуса щяла да се занимава представителката на държавното обвинение Радослава Митева от Районната прокуратура в Дупница. Името на младата прокурорка нашумя в града покрай другаруването й с майката на детето на Пламен Галев - Юлияна Бельовска, и нейната сестра Вероника. Тя е вдовица на свързвания с Галеви, а впоследствие сочен за техен опонент Ангел Стефанов-Гяволето, който е застрелян преди 15 години.


Другаруването на прокурорката с бившата жена до Пламен Галев станало публично достояние, след като в социалната мрежа се появили снимки от сбирки по заведения на местен дамски клуб, който събира погледите в Дупница. В компанията са се събрали представителки на две противоположни прослойки на обществото. От едната страна са местни юристки, а от другата - жените на мафиотски босове. Според наблюдатели, а и от снимките личи, че в дамския клуб е прокурор Радослава Митева. Кадрите показват, че тя се забавлява в компанията на Юлияна и Вероника, известни в града и като "сестри Галеви". На купоните с тях присъствала и адвокат Мария Чомакова, шеф на Общинската избирателна комисия в Дупница, разследващата полицайка Христина Тодорова, както и още няколко дами - продавачки и собственички на магазини. Местните се шегували, че нищо чудно, докато всички тези дами релаксират заедно по партита, могат да разрешат не един и два заплетени казуса в съда. Компанията документирала своите забавления, а след това ги качвала в социалната мрежа. На един от фотосите прокурорката Митева е прегърнала приятелката на изчезналия мафиот Юлияна и очевидно не се притеснява, че срещу бащата на детето й тече дело за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин.

Реклама


Сега върху плещите на прокурор Радослава Митева се стоварило тежкото дело за изгарянето на опасни отпадъци в свързвания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол". По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление срещу здравето на хората и околната среда, съобщиха от държавното обвинение. Според информацията от прокуратурата по сигнал на Национална сигурност и Икономическата полиция в Кюстендил екип от прокурори и следователи заедно с представители на Районната инспекция по околната среда и водите в Перник са направили проверка във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горенето им. Според държавното обвинение "това би могло да замърси околната среда и да създаде опасност за здравето на хората".


Извършен е оглед на мястото, иззети са множество веществени доказателства, разпитани са свидетели, изискани са писмени документи. Три мобилни лаборатории извършват необходимите изследвания на място. Разследването продължава, съобщават от прокуратурата.
По-късно същия ден екоминистърът Емил Димитров посети ТЕЦ "Бобов дол" и обяви, че проверката е заради горенето на отпадъци без разрешително. Той уточни, че все още няма задържани.
От електроцентралата последва отговор с позиция до медиите. В нея пише, че са налични действащо комплексно разрешително и разрешение за изгаряне на отпадъци, включително подписана нотификация за внос на отпадъци. Документи са подписани от Министерството на околната среда и водите, РИОСВ – Перник, и Изпълнителната агенция по околна среда.


Спецнадзор за пожара под АМ "Струма"

Районната прокуратура в Дупница пет месеца не е добутала доникъде разследването на пожара под мост на АМ "Струма", който нанесе щети на виадукта за над 2 млн. лв. на 14.8.2019 г. Според запознати този фрапиращ случай не бил помръднал през изтеклото време в ръководената от прокурор Даниела Гюрова институция.

През изминалите пет месеца обвинението в Дупница не действало бързо и експедитивно, за да доведе до финал разследването и да вкара в съда обвинителен акт срещу Кольо Илиев, който превърнал пространството под моста в незаконно сметище. Бизнесменът използвал времето, за да се освободи от фирмата си. По тази причина Апелативната прокуратура в София е взела на специален отчет досъдебното производство за палежа, което буксувало безрезултатно в дупнишката прокуратура.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама