Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8116913 www.bgdnes.bg

Китай отпуска близо 9 милиарда долара за борба срещу коронавируса

Китайското финансово министерство и китайската Държавна комисия по здравеопазването отпуснаха близо девет милиарда долара за борба срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Броят на починалите от вируса достигна днес 81 души. Правителството реши да удължи ваканцията по случай лунната Нова година, а много компании спряха работа или наредиха на служителите си да работят от вкъщи, предава БТА. 

Реклама

Стотици лекари бяха изпратени да се борят с разпространението на коронавируса в град Ухан, предаде ДПА, като се позова на съобщение на китайските здравни власти. Деветстотин петдесет и девет медицински екипи са изпратени в Ухан, провинция Хубей, от други китайски провинции. Болниците в Ухан са препълнени и стотици хора очакват да получат медицинска помощ, става ясно от репортажи в медиите и видеоклипове, публикувани в социалните мрежи от пациенти и техни роднини. В Ухан са изпратени и военни лекари. В града се строят две нови болници, които трябва да бъдат готови следващата седмица. Китайският премиер Ли Къцян посети днес Ухан и участва в брифинг, посветен на мерките за борба срещу разпространението на вируса.

Китайската провинция Хайнан съобщи днес за първия смъртен случай, причинен от коронавируса на нейна територия. Става дума за 80-годишна жена, предаде Ройтерс.

Според официалните данни от днес за разпространението на коронавируса в Китай общият брой на заразените е 2744, отбелязва Франс прес. В Тайланд заразените са петима - четирима китайци от Ухан и една тайландка, която е посетила китайския град.

В САЩ заразените са петима - в Калифорния, Аризона, Илинойс и щата Вашингтон. Всичките те са пътували до Ухан.

В Австралия заразените са петима. Поредният, пети случай, е 21-годишна жена, пристигнала от Ухан в Сидни с последния полет преди наложената от китайските власти забрана за напускане на града. Един от другите четирима заразени е пристигнал преди седмица в Мелбърн от Ухан. Останалите трима също са били наскоро в Китай.

В Малайзия заразените са четирима, в Сингапур - също четирима.

Реклама

Три случая на коронавирус бяха регистрирани във Франция. Това бяха първите случаи на новия вирус в Европа, отбелязва Франс прес. Единият случай е в Бордо, Югозападна Франция, а другите два - в Париж.

В Япония бяха регистрирани три случая на коронавируса. Япония обяви, че ще изтегли гражданите си от Ухан, откъдето започна разпространението на коронавируса, предаде ДПА. Токио планира да изпрати чартърен полет до столицата на провинция Хубей най-рано утре, за да бъдат евакуирани японските граждани, които искат да се завърнат в Япония. По данни на японското правителство в Хубей живеят около 560 японски граждани.

В Тайван бях регистрирани три случая на заразени с коронавируса, в Южна Корея - три, във Виетнам - два, в Непал - един.

Монголските власти наредиха училищата да спрат да работят и затвориха граничните пропускателни пунктове с Китай заради опасенията от разпространението на коронавируса.

Реклама
Реклама
Реклама