Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8119432 www.bgdnes.bg

Трима българи в заразения Ухан, чудят се как да ги измъкнат

Вирусът се разнася експлозивно, очакват 250 000 да са инфектирани до 14 дни

Трима българи са блокирани в заразения с новия коронавирус китайски град Ухан, съобщиха от МВнР.

Българското посолство в Пекин е в постоянен контакт с нашенците, като се обсъждат варианти за тяхното извеждане. Китайските власти обаче препоръчват чуждите граждани да не напускат страната.

Реклама

“Има много усложнения както при извеждането им с влак, така и със самолет, но правим всичко, което трябва да се направи”, заяви временно управляващият посолството ни в Пекин Владислав Спасов пред БНР.

Към момента няма данни за засегнати български граждани от коронавируса в Китай. Най-много българи има в Шанхай и Пекин, както и в провинция Дзянсу, допълват от МВнР.

Заразата с китайския коронавирус се разраства експлозивно -

всеки заразен предава болестта на 4-ма други,

предупредиха епидемиолози от САЩ и Великобритания. “Hикoгa пpeз живoтa cи нe cъм виждaл подобно нещо, тoвa oзнaчaвa тepмoядpeнa пaндeмия”, написа в туитър хapваpдcкият eпидeмиoлoг Epик Фeйгъл-Динг. Според учените cлeд двe ceдмици щe имa 250 хиляди зapaзeни c виpycа. Епидемиолозите твърдят, че в Ухан са разкрити едва 5% от заболелите.

По официални данни броят на починалите вече е над 80, заразените са поне 2827 души, а само за денонощие са регистрирани нови 700 случая.

Инкубационният период, при който човек е заболял, но още няма симптоми, варира от 1 до 14 дни. Така инфекцията се разпространява и без симптоми, което затруднява овладяването ѝ.

Реклама

Университетът в Хонконг смята, че до събота може да са заразени

44 000 души

Първите случаи на заразяване с новия коронавирус бяха свързани с рибен пазар в град Ухан, провинция Хубей. До затварянето му на 1 януари там се продавали и прилепи, кокошки, зайци, змии. Смята се, че някои от дивите животни са източник на заразата.

Биолози от китайската Академия на науките установиха, че вирусът е проникнал за пръв път при хората на 17 декември миналата година или в близки до тази дата дни.

Тепърва се очаква взрив на разпространението

По нашите разчети то започва 32 дни преди вземането на последния образец на вируса, което се случи на 18 януари”, пишат изследователите.

“Правителствата по света трябва да въведат драконовски ограничения на пътуванията, за да се спре мистериозният коронавирус в Китай да се превърне в глобална епидемия”, обяви екип от експерти, които картографират заразата.

Китайското правителство отпусна близо 9 млрд. долара за борба срещу разпространението на коронавируса. Основателят на “Майкрософт” Бил Гейтс и съпругата му Мелинда обявиха, че даряват 10 милиона долара за мерки срещу вируса.

Властите в Китай решиха да удължат ваканцията по случай лунната Нова година, а много компании спряха работа или наредиха на служителите си да работят от вкъщи. Стотици лекари са изпратени да се борят с разпространението на коронавируса в Ухан.

Под карантина са над 56 милиона души в 18 града на провинция Хубей.

Болниците в 11-милионния Ухан са препълнени и стотици хора очакват да получат медицинска помощ, става ясно от репортажи в медиите и видеоклипове в социалните мрежи. В града се строят две нови болници, които трябва да бъдат готови до дни. Шефът на Световната здравна организация Тедрос Адхан замина спешно за Китай в понеделник. Той ще има консултации с правителството и медицински експерти.

Коронавирусът е открит и в Австралия, Виетнам, Малайзия, Непал, Южна Корея, Сингапур, САЩ, Тайланд, Франция и Япония.

Реклама
Реклама
Реклама