Реклама
https://m.bgdnes.bg/video/article/8121643 www.bgdnes.bg

Оцет спасява колата от замръзване (Видео)

Котешка тоалетна в купето, чорапи на чистачките, найлонови торбички на огледалата са добри идеи

Иво АНГЕЛОВ

Размразяването на колата във вледеняващата зимна сутрин е едно от най-досадните задължения. Тюхкания и яд няма да ви помогнат, но има няколко дребни хитрини, които могат значително да подобрят живота ви. И дори не е необходимо специално да ги купувате, защото повечето вече са в дома ви.
Първото сериозно изпитание е отключването на шофьорската врата. Няма проблем - намажете ключалката с гел за ръце и с обезмаслителя, с който чистите готварската си печка. И готово - влизате в автомобила си без проблеми. Ако нанасяте гела и обезмаслителя предварително по гумените уплътнения на врати и прозорци, ще си направите голяма услуга, защото няма да замръзнат и сутрин няма да си губите времето в отварянето на вратата.
Има и още един вариант - внимателно загрявате ключа с кибрит или запалка и го пъхате в ключалката. Би трябвало по-лесно да се случат нещата с тази техника. Ако искате да отворите замръзнала врата, първо окажете лек натиск върху нея. Или пък използвайте топла, но не и гореща вода. Има и още едно спасение - вземете сламка и духнете с нея към ключалката. Отново ще настъпи по-бързо размразяване.
Вече сте вътре и осъзнавате, че прозорците са запотени и заледени. Спасението е изненадващо - котешка тоалетна. Изсипете гранули в чорап, вържете го и го поставете на някоя от седалките още от предната вечер. Веществото има свойството да абсорбира влагата и така няма да се окажете в неприятната ситуация да имате лед и влага вътре в купето. Трайно може да се преборите със запотяването, като хубаво изчистите прозорците и ги намажете с пяна за бръснене. След това забърсвате с кърпа и изпотяването вече не ви е никакъв проблем.
И ако положението вътре е отлично, то трябва да се помисли за ситуацията навън, а там най-често положението е проблемно с прозорците. За да предотвратите заледяването на предното или задното стъкло, смесете 3 части оцет с 1 част вода и го напръскайте предната вечер. На сутринта пак ще трябва да махнете снега, но ще е много по-лесно. Задължително вдигнете и чистачките, за да не залепнат през нощта. Друг начин да предотвратите заледяването на прозореца - сложете стара рогозка или парче дебел плат под чистачките за през нощта. Не правете това обаче при резки промени на температурите или при силен снеговалеж.
Ако все пак има натрупан лед и сняг, можете по-лесно да ги отстраните, като използвате суха кърпа, която напоите с алкохол. Хубаво е да се подсигурите с чистачка за лед, но на всеки се случва да забрави. В такъв случай може да използвате шпатула за готвене или дебитната си карта, ако ви се рискува. Забравете за монетите - те може фатално да надраскат стъклото.
Не бива да забравяме и страничните огледала - внимателно ги завийте с найлонови торбички още вечерта, а на сутринта, когато ги свалите, с приятна изненада ще установите, че няма лед по тях. Така може да направите и с чистачките, като там по-подходящо е "обличането" с чорапи.
Експерти съветват да паркирате колата си, така че да гледа на изток. По този начин сутрешните лъчи на слънцето ще разтопят леда и ще ви помогнат да я почистите по-бързо. Ако се очакват много ниски температури през нощта, свалете акумулатора и го приберете в дома си. На сутринта ще си благодарите за това решение.
Ако колата не запали в първите 15-20 секунди, оставете я да си почине поне 2 минути, преди да пробвате отново.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама