Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/8157565 www.bgdnes.bg

Шаранът се събуди през февруари

Вече хванаха страхотни екземпляри на "Ивайловград" и "Пясъчник"

Шокиращо шараните тази година се събудиха насред зима. Причина за това са изключително високите средни температури за сезона. Заради меките дни в края на януари и началото на февруари топлолюбивите риби нарушиха обичайната си летаргия.
Шараните се надигнаха от зимните си местообитания по дъното на водоемите и най-неочаквано започнаха да се хранят. Пред "България Днес" риболовци от цялата страна споделят за извадени риби. Това е изключителен парадокс, тъй като обикновено сега повечето ни язовири би трябвало да са замръзнали, а екземплярите от този вид да не проявяват интерес към храна.
Първи шарани вече са уловени от живописния язовир "Ивайловград" в Източните Родопи. Местни са открили, че рибите вече са се размърдали и замятат въдици. Водните обитатели сега все още са тромави, но въпреки това са изгладнели. Те търсят най-вече висококалорична храна като червеи и ларви. Лови се само на дъно с яки такъми. Шараните кълват на едър земен или торен червей.
Друг случай на изваден зимен шаран е констатиран на яз. "Пясъчник", Пловдивско. Там въдичар заметнал на грозд от бели червеи, търсейки най-вече костур. Последвал як удар, а на куката най-ненадейно се оказал 5-килограмов шаран. Плясъци във водоема показали, че и други риби от този вид са напуснали дъното в търсене на ядене.
Язовир "Каваците" до град Попово също се отчете с първи шаран. Водоемът има добра популация. Тази година не е замръзнал и това се отразява добре. Прогнозите за сравнително високи температури и в средата и втората половина на месеца дават надежда, че рибите ще останат активни.
По това време от годината рибите се търсят в по-дълбоките участъци на язовирите. Добре е да се заложи на дъно, за да се търси и по-далечна дистанция, отколкото би се постигнало с плувка. Стръв като царевица и жито не би дала резултат за момента.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама