Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8169285 www.bgdnes.bg

Отмениха присъдите на убийците на Гочето

Медицински формалности отървават кметски син, претрепал крадец на царевица

Пред провал е делото за убийството на 44-годишния баща на 6 деца Йордан Асенов-Гочето от пазарджишкото село Братаница. След години съдебни драми Върховният касационен съд отмени присъдите на кметския син Васил Спасов и двамата му авери Георги Николов и Илиян Найденов, обвинени за зловещото престъпление. Повод е формален спор около медицинското заключение за точния час, когато е починал Асенов. Без обаче да се отрича фактът, че тримата подсъдими са му нанесли рани, несъвместими с живота. С мотив, че детайлите по случая трябва да се изяснят, върховните магистрати върнаха делото за ново разглеждане.
Според прокуратурата тримата бабаити претрепват по особено жесток начин Гочето, след като го хващат да събира кочани с царевица от нива. Зловещата случка се разиграва на 6 декември 2015 г. Малко преди обед ромът Йордан Асенов отива с каруцата и две от децата си да търси изостанали кочани по нивите край селото. Малко по-късно с кола там пристигат кметският син Васил Спасов и приятелят му Георги Николов. Без много обяснения двамата мъже започват да бият Йордан Асенов пред очите на децата му. Първият започва да го налага с бухалка, а вторият го рита и удря с юмруци. Виждайки, че баща им стене, хлапетата бягат с каруцата, за да се спасят. След няколкоминутна наказателна акция двамата биячи натоварват криминално проявения ром в колата си и го откарват в имот на Илиян Найденов край близкото село Ляхово, където е затворен в нещо като клетка.
Там издевателствата продължават. Свидетели на грозните сцени разказват пред полицията, че Гочето е брутално смазан от бой и издавал само гърлени звуци. След това пребитият мъж е натоварен в кола и изхвърлен в напоителен канал край село Братаница, където тялото му е открито три месеца по-късно.
При аутопсията става ясно, че Йордан Асенов буквално е смлян от бой. Почти всичките му ребра са счупени, счупени са били също шийни и гръбначни прешлени, двете лопатки, лакътните кости на двете ръце, както и дланните кости, пищялната кост на дясната подбедрица. Освен това белите дробове са били контузени и е имало излив на кръв в двете гръдни половини. В крайна сметка всичко това е причинило остра дихателна и сърдечносъдова недостатъчност, състояние, което без лекарска намеса неминуемо води до смърт. Смъртта обаче е настъпила, след като тялото на Асенов се е озовало в канала.
Няколко дни по-късно тримата мъже, пребили до смърт циганина, са задържани, след като многобройни свидетели разказват как лично са видели побоя. След скоростно разследване случаят стига до съд. По време на процеса от прокуратурата посочиха, че част от свидетелите са притискани да си променят показанията. Бабаитите дори пробвали да накарат съпругата на Гочето да си мълчи с обещание, че ще вземе някой лев.
След защита от полицията свидетелите все пак застават пред съда. В резултат на две инстанции тримата обвиняеми са признати за виновни. Кметският син получи 16 години затвор, а двамата му помагачи - по 15 и 12 г. Тримата биячи в опит да се оневинят обжалваха пред ВКС, чието решение връща за ново разглеждане процеса.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама