Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8183756 www.bgdnes.bg

Полфрийман: Съдя България!

Заради условията в затворите

Предсрочно освободеният Джок завежда дело в Страсбург

Джок Полфрийман смята да заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека. То ще бъде за кошмарните условия в родните затвори.
Това обяви пред "България Днес" австралиецът, който бе условно предсрочно освободен през есента.
Процесът, който обмисля Полфрийман, ще започне след края на делата на тази тематика, които той води у нас. През миналата седмица е завел ново в Административния съд в София. То е срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Следващото заседание по друго, отново срещу лошите условия зад решетките, е насрочено за 4 март. На предишното вече дадоха показания бивши и настоящи пандизчии, които свидетелстват за многото хлебарки и дървеници в Централния софийски затвор. В стационара някои болни не смеели да гасят лампите, защото гадините ги полазвали. Стените били целите в кръв от убити гадинки. Няма отделни стаи за пушачи и непушачи и дори в стационара димели цигари, въпреки че официално е забранено. Когато парното спира, нямало печки, които да стоплят килиите. Сега експерти ще трябва да изчисляват площта, която се пада на всеки осъден, без да се смята тази, която се заема от легла.
Австралиецът е доста активен пред Темида и само в Софийския административен съд е завел повече от 20 дела за последните седем години. Близо половината започват след предсрочното му освобождаване в началото на изминалата есен.
"Имам толкова много дела. Бъркам ги вече", признава Полфрийман.
Междувременно той е осъдил Дирекция "Миграция" и вече има право да пребивава в Европейския съюз. С решението пада и заповед да бъде експулсиран от страната. Разпореждането е подписано от шефа на Дирекция "Миграция" към МВР Николай Николов. То е от 20 септември 2019 г., ден след като Полфрийман бе освободен предсрочно от Апелативния съд. Докато австралиецът бе в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, Николов обяви, че има издадена заповед за експулсирането му, тъй като оставането му в страната е предпоставка за заплаха за обществения ред. Казусът обаче представлява истински "Параграф 22" и заповедта нямаше как да бъде изпълнена, защото Полфрийман има и забрана да напуска България. По нея Върховният касационен съд бави решението си, което трябваше да бъде постановено преди Коледа.
Сега Софийският административен съд отменя заповедта на МВР шефа като незаконосъобразна. Освен експулсиране с нея на Полфрийман е забранено да влиза и пребивава в страна-член на Европейския съюз за 5 години. В решението се посочва, че в заповедта не са посочени никакви мотиви с какво австралиецът заплашва националната сигурност или обществения ред. Отбелязва се и, че след като осъденият за убийство е условно предсрочно освободен - той се е поправил.
Въпреки че разпореждането за експулсиране се отменя, шефът на Дирекция "Миграция" ще има възможност отново да реши дали да наложи забрана за пребиваване в Европейския съюз, но съгласно дадени указания за тълкуване и спазване на закона.


   Затварят три пандиза

Само преди два дни омбудсманът Диана Ковачева поиска преместване на Софийския затвор. Според нея това трябва да се случи и с общежитието в столичния вкартал Кремиковци и т.нар. "Керамична фабрика" във Враца.
"На тези места материално-битовите условия са много лоши, те са пренаселени, има проблем с хигиената, хлебарки, дървеници - по този начин се нарушават основни права.“
Това каза Ковачева при представянето на годишния доклад на Националния превантивен механизъм - дирекцията, която осъществява наблюдение върху местата за задържане и лишаване от свобода - затвори, арести, центрове за настаняване от семеен тип за деца и лица, психиатрии, домове за възрастни с увреждания, психични разстройства и деменция, центрове за мигранти и бежанци и др.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама