Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8183809 www.bgdnes.bg

С $400 хил. Неделчо жили магазини в САЩ

Две години работи схемата в Западна Вирджиния

Двадесет наркомани крадат за афериста, а той пласирал плячката в интернет

Българин е арестуван в щата Западна Вирджиния по обвинения, че е ръководил схема за кражби на стоки от магазини и аптеки, които после продавал в интернет. В престъпната си схема 52-годишният Неделчо Владимиров използвал зависими от наркотици, на които плащал процент за всеки долар от стойността на откраднатите вещи, съобщават от прокуратурата на Западна Вирджиния. Освен за организиране на кражбите българинът се разследва и за пране на пари.
"Неделчо Владимиров беше обвинен по наказателна жалба за придобиване на близо 3700 откраднати вещи, които по-късно бяха препродадени с цел печалба", заяви американският прокурор Майк Стюарт на пресконференция за местните медии. Представителят на обвинението добави, че тази мрежа от крадци е била масивна по своя размер, но след ареста на Неделчо вече не работела.
Според прокурора на Западна Вирджиния на върха на престъпната структура е бил българинът Неделчо Владимиров. В организираната от него мащабна схема били замесени още 15-20 души, зависими от наркотици. Те крадели стоки от различни магазини като CVS, Target и Kroger.
Владимиров им плащал между 10 и 40% от стойността на откраднатото, а после продавал плячката в eBay, Facebook, Market Place и други сайтове.
"Почти 4000 стоки на стойност над 400 хиляди долара са били откраднати от магазини като Таргет, CVS и Kroger за последните 2 години", обяви прокурор Майк Стюарт.
Сигнала властите получили от отделите за сигурност на търговските вериги и eBay. Когато арестували Неделчев, те открили над 3600 стоки, които той продавал в интернет. А печалбите били огромни. Разследващите вече разполагали със записи, показващи потребителски акаунт, за който се смята, че е свързан с Владимиров.
"Смятаме, че Неделчо Владимиров е получил над 200 хиляди долара само за година от неговите продажби в eBay", уточни прокурор Майк Стюарт. Той обясни, че според данни на разследващите българинът слагал по-ниски цени на стоките в интернет, за да ги продаде по-бързо. По думите на прокурора жертви били не само магазините, а и хората, които Неделчо въвлякъл в схемата си.


"Много от хората са зависими от наркотици. Те използвали парите, които Владимиров им давал, за да поддържат зависимостта си към наркотиците. Това е трагедия", каза още Стюарт. Западна Вирджиния е щатът с най-много смъртни случаи от злоупотреба с наркотици.
Прокурорът призова още хората да не купуват твърде евтини неща от интернет.
"Ако нещо е твърде евтино, то вероятно е крадено. Ако го купите, то вие подхранвате крадците, пазара на наркотици, а и цените на всички стоки се вдигат за вас, защото бизнесите губят пари от това", обясни прокурор Майк Стюарт.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама