Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8185774 www.bgdnes.bg

Драма с духовия оркестър в Кърджали

Творците обидени от съкращенията 

15 музиканти останаха без работа, общината пести 

Без духов оркестър остана Кърджали. Плановете на общината да пести пари застигнаха 15-те музиканти, които остават без работа.
С 30% местната власт ще намалява средствата за Дома на културата в родопския град, а щатовете ще бъдат съкратени от 46,5 на 31,5. Новата разпоредба трябва да влезе в сила от 1 март.
Членовете на оркестъра са предимно военни пенсионери или работят на втори трудов договор в Дома на културата. Оставането им без тази работа ще има силно негативен ефект върху домакинствата им, тъй като хората разчитат на тези пари.
Според общината духовите музиканти имат прекалено малко участия през годината. Те изпълняват единствено химна по време на тържества в Кърджали, но кметството е категорично, че ще им излезе по-евтино да наемат друг оркестър само за събитията.
Новината разбуни духовете в населеното място и беше организирана подписка срещу съкращаването на хора и намаляването на бюджета на Дома на културата. До вчера се бяха подписали около 1600 души, които бранят духовите музиканти. Тревога настъпи и сред родителите, чиито деца ходят в различно школи в културната институция. "Преподавателите в тях няма да бъдат съкращавани", увери зам.-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова и успокои родителите на записаните деца, че дейностите ще продължат и занапред.
"Съкращенията се налагат поради невъзможността на общината да издържа толкова голям брой щатове, след като увеличението на данъците бе оспорено в съда и спряно от областния управител", каза още Тихомирова. Освен музикантите от духовия оркестър ще бъдат оптимизирани бройките от административния и помощния персонал.
В общинския център за култура и младежки дейности има детска музикална школа с обучение по китара, пиано, акордеон, цигулка и виолончело, групи по народни песни, класически и характерни танци, спортни танци, музикален театър, детски струнен оркестър, компютърни курсове, актьорско майсторство и други. А музикантите с трепет очакват дали общественото недоволство ще запази работата им и признават, че се чувстват обидени от действията на общината.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама