Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8185791 www.bgdnes.bg

Дует "Ритон": Катя е емоционална бомба!

От вечните ни спорове се ражда най-доброто 

Кои са те:

Дует "Ритон" вече близо половин век радва фенове по света и у нас. Катя Михайлова и Здравко Желязков неуморно творят още от запознанството си в Консерваторията през 1975 г., оставяйки в историята песни като "Джалма", "Между да и не", "Някога, но не сега" и много други. Работят с най-известните композитори и поети, а в личен план са изградили един от най-стабилните бракове в днешната ера на мимолетни връзки и разводи.

- Все още ли не искате "миг покой" в "златната среда"? Кога за последно се колебахте "между не и да" и за какво?

- К.: Преди всяко ново предизвикателство, в размисъл обичаме своя "миг покой". В нашата професия винаги има едно колебание в името на най-доброто решение - при избор на музика, текст, разпределение на гласовете. В повечето случаи имаме различно мнение и при възникналия спор "златната среда" е гаранцията за най-доброто.
З.: Естествено, в живота и особено в любовта е точно обратното, както пеем в една от първите ни песни "Между не и да". Знам, че е спокойно в златната среда, но аз поне не искам нито миг покой.
- През 2019 г. си отидоха куп известни, обичани личности. Чия кончина преживяхте най-тежко и с какво ще запомните човека?
К.: Тъжно е, когато ни напускат наши близки. С всички сме работили на една сцена през годините, но със Стоянка Мутафова най-често. Възхищавахме се на този дух, виталност, талант, енергичност.
З.: На едно турне преди доста години ни разказа целия си бурен живот. Бяхме силно впечатлени. Само многотомен роман би пресъздал личния и професионалния път на тази велика жена.
- Лили Иванова неотдавна похвали млади рапъри, а в медиите веднага се появи информация, че ще прави дует с тях. С кой млад изпълнител от друг стил бихте направили общ проект?
К.: Не обичаме професионални експерименти с цел рекламни сензации. Бихме участвали, ако видим своето място в даден съвместен проект.
З.: В цялата си кариера ние правим съвместни проекти най-вече един с друг. Има безброй примери на смехотворни проекти тип оксиморон, между взаимно изключващи се като послание, характерност, възрастови предпочитания, музикална култура и ред други различия изпълнители, които от художествена еклектика се превръщат в откровен кич.
- Защо Криско е известен?
З.: Доколкото съм запознат, Криско единствен от хип-хоп поколението изпълнители има висше музикално образование. Освен това явно притежава много добър мениджмънт.
- Илф и Петров, авторите на "Дванадесетте стола", казват, че няма нищо по-трудно от съвместното писане. Така ли е и със създаването на песен и албум?
К.: Това е и причината все още да не сме написали книга за живота си.
З.: От подбора на песните, през целия процес на разучаване, вокално аранжиране и звукозапис до фотосесията за рекламирането на албума, е почти едногодишен незатихващ спор между нас. Но именно тогава се ражда най-доброто. Или просто така успокояваме егото си заради направените компромиси, или така точно постигаме хармонията в живота си. Нашият коректив е публиката. Тя е най-безпристрастният арбитър и преценява.
- Как се ражда песента? Случвало ли се и двамата да измислите едно и също нещо едновременно?
К.: Първо е общата ни идея за стил и послание, споделени с бъдещите автори на музиката и текста. Тъй като сме създали много песни, се стремим да не се повтаряме стилово и да търсим нови предизвикателства.
З.: Пример е една от най-новите ни песни "Цял живот танго" - класическо танго през призмата на съвременния аранжимент. Самата песен е музикален "кросоувър" - добавени са фрагменти от "Кармен" на Бизе, както и в друга от новите ни песни - "Златен Ритон", в която използваме фрагмент от "Лунната соната" на Бетховен. Докато работим върху нова песен, освен да спорим, често се случва да имаме единомислие, особено при изграждането на песента и вокалния аранжимент.
- Пускате ли тото? Лотарията частна или държавна трябва да бъде?
К.: Не сме хазартни личности. Доходите ни не са подчинени на случайния късмет.
З.: Топлата вода е измислена отдавна. Държавите, към чийто стандарт се стремим, са пример за подражание. Доколкото ми е известно, в Германия хазартът е държавен приоритет.
- Бихте ли отишли на турне в Азия, където в момента паниката от коронавирус е повсеместна?
И двамата: Нека първо ни поканят, тогава ще му мислим.
- Вашият брак безусловно е образец вече близо половин век. Какви промени открихте един в друг след 10 и след 40 години съвместен живот? Очаквате ли изненади след 50-ата годишнина? Възможно ли е човек напълно да познава другия?
К.: До 50-ата годишнина има доста време. Очаквам хубави изненади, живеем в динамично време. Човешкият манталитет се променя много бързо, или по-скоро еволюира в съзвучие с духовните и физическите промени. Огромният обем информация, който "поглъщаме" ежеминутно, също спомага за това.
З.: Не след 10, не след 40 и т.н. Катя е различна всяка секунда, всеки час. Тя е емоционална бомба, двигател, без който едва ли бихме постигнали тази професионална и лична житейска хармония.
- Ако, не дай си боже, се стигне до развод, кое е качеството в другия, което няма да ви липсва?
З.: Категорично всичко ще ми липсва.
К.: Аз бих посочила нещата, които биха ми липсвали, и те са чувствително по-малко.
- С какво име бихте кръстили дете?
И двамата: Ритонка или Ритончо.
- Отпразнувахте коледните празници в Барселона. Милиони миналата година протестираха там с искания за независима Каталуния. Каква е атмосферата в града, усеща ли се напрежение сред местните?
К.: Отпразнувахме Бъдни вечер, Коледа и годишнината от сватбата ни. За десетина дни не усетихме никакво напрежение. Напротив, навсякъде денонощно витаеше само и единствено положителната енергия на много щастливи хора.
З.: Навръх Нова година имахме рецитал на площада в Пловдив и за пореден път посрещнахме Новата с концерт.
- Ако трябваше да сформирате дует "Ритон", но не познавахте другия, с кого щяхте да го направите?
К.: Ако съдбата не ни беше срещнала в музикалната академия, може би щях да имам друго виждане относно артистичната си кариера.
З.: Щях да я намеря и да се запозная с нея.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама