Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8185840 www.bgdnes.bg

Ново чудо на светеца от Байлово

Две години след смъртта му

Дядо Добри ме спаси от немощ, излекува ми и стомаха, споделя Дарина от Поморие



"За втори път дядо Добри ме спаси! Преди броени дни изпаднах в немощ, бях на легло и състоянието ми беше много лошо. Помолих му се и изведнъж се почувствах много добре. Усетих прилив на енергия сякаш отскачам от трамплин."
С тези думи започва разказа си пред "България Днес" Дарина Костадинова от Поморие. Цяла нощ жената пътува с влак от Поморие до София, за да се поклони отново пред гроба на Добре Добрев пред къщичката му в двора на църквата в родното му село Байлово. Вчера отбелязахме две години от кончината на дядо Добри, който на 13 февруари 2018 г. ни напусна на 103-годишна възраст.
На първата годишнина от загубата му Дарина отново пътува цяла нощ, за да запали свещичка на гроба и да благодари за неговата целебна помощ. През 2019 г. след молитва до дядо Добри тя за първи път се избавила от леглото, към което била прикована.
Необикновена енергия озарява Дарина още с наближаването на обителта в Байлово. Макар и уморена и изтощена от дългия път, само молитвата и мисълта към дядо Добри й дават сили.
"Освен от огромната немощ той ми помогна и когато имах проблеми със стомаха. Казвайки си молитвата: "Дядо Добри, моли Бога за моето здраве", болестта се отстрани и повече нямах проблеми със стомаха", разказва жената, след което оставя карамфили до дървения кръст с името на благочестивия старец.
Заедно с Дарина да се поклони пред паметта и делото на светеца от Байлово е дошла и Цонка Панталеева - най-таченият и приближен човек на дядо Добри в последните години от земния му път. Цонка също поднася свежи цветя на гроба. Минути на мълчание и мисли за преживяното с благочестивия старец бележат престоя пред последния му пристан.
"Приживе дядо Добри не искаше нито паметник, нито паметна плоча. Само един дървен кръст", споделя Цонка, която години наред мълчаливо пази своя обет - да не разкрива на никого, че тъкмо тя е човекът, на когото дядо Добри се доверяваше най-много.
Именно на нея Добре Добрев предаваше събраните средства от милостиня пред храм-паметника "Св. Александър Невски" и църквата "Свети Седмочисленици" в столицата. След това Цонка ги превеждаше по банковата му сметка, а по-късно, когато и където реши светецът от Байлово, тя ги превеждаше по сметките на съответните обители в страната за ремонт и реставрация.
Двете жени с почит свеждат глава на мястото, където най обичаше да пребивава дядо Добри приживе. А след кончината му стана негов вечен дом. Къщичката му, църквата и сега неговият гроб между тях.
В студената февруарска сутрин към тях се присъединява и друг човек, чийто живот е неразривно свързан с човеколюбивия мъж, който и досега е най-големият дарител на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" със своите 35 700 лева. Съседът му Никола Войнов отключва църквата, от която се взимат свещите.

Реклама


Тримата с преклонение палят по свещичка и я запалват в специално пригоденото място с пясък върху самия гроб. Останалата част е посипана с червени камъчета и няма цветя върху него. Тъкмо това прави впечатление на Дарина и тя изважда пакетчета със семена от цветя, които дарява, за да се засядат.
Освен Дарина, Цонка и Никола още три близки жени, сред които и една от снахите на дядо Добри, се покланят пред гроба. Къщичката, където до последно той живя, все още е заключена. Два некролога на вратата един под друг отбелязват втората годишнина без дядо Добри.
Единият е от семейството. "Със своята скромност, трудолюбие, доброта и всеотдайност ти остави незабравими спомени. Поклон пред светлата ти памет", пише в него.


Другият е подписан "от неговите духовни чеда" и цитира думите на Апостол Павел към евреите: "Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им".


Тръгвайки си от гроба на светеца от Байлово, и Цонка, и Дарина, и Никола усещат една позитивна енергия. Не тъга от физическото отсъствие на дядо Добри, а още по-силна вяра, че той ни закриля и моли Бога за човеците. Едно топло усещане за още по-силно укрепване на вярата. Такова, каквото ни завеща приживе този дивен старец с думите: "Пазете си душите! Дяволът вече живее в хората и приказва чрез тях мазно, за да може да привлече душите. Няма ли вяра, сте загубени".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама