Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8198657 www.bgdnes.bg

Мария Колева, жената до Адама: ДС погуби Тодор Колев

Фалшивата връзка със службите, която му приписаха, го разболя

"Фалшивото членство в ДС уби съпруга ми Тодор Колев. Той не можа да преглътне тази обида, тази лъжа. Мисля, че от тогава се разболя. На всеки 15 февруари ми е много тъжно, защото си спомням хубавите мигове с Тодор. И съм благодарна за тях."
С тези думи последната, трета съпруга на Тодор Колев – Мария, си припомни живота с голямата си любов - Адама. За изфабрикуваното членство на знаменития актьор говорят и други членове на семейството на актьора.


Големият актьор, който бе депутат във Великото народно събрание от СДС, винаги е отричал да е бил служител на ДС. Твърденията са, че мистър Опасен чар е бил агент на Софийско градско управление на ДС. Вербували го малко преди рухването на комунистическия режим на 11 март 1987 г. В т.нар. досие има само едно картонче с името на актьора и неговия уж агентурен псевдоним Петров. Няма нито негов подпис, нито документ, че е съгласен да сътрудничи на ДС. Т.нар. досие на Тодор Колев бе пуснато в публичното пространство от в. "Факс" през пролетта на 1991 г., когато актьорът е народен представител. На 22 април вестникът помества скандален "Списък на доносниците във Великото народно събрание". Това става в разгара на опита на журналиста и депутата от БСП Георги Тамбуев да отвори досиетата. Информацията, че Тодор Колев е бил агент на ДС, предизвиква небивал шок сред негови приятели и колеги. Официално през 2007 г. комисията по досиетата оповести, че в архивите на ДС има папка за актьора и че той бил агент. Повече подробности обаче не бяха дадени.
"Огорчен съм. Как да кажа, че нищо подобно не е имало?", каза тогава големият актьор. Гласът му остана глас в пустиня... Тодор Колев не е донасял за колеги, близки или приятели, категорични са и от Шесто управление. "Всичко бе изфабрикувано, тъй като някой бе донесъл в службата, че известният и обичан от всички комик разказва вицове за Тодор Живков. Нямаше как да вкараме в затвора Тодор Колев, защото беше много популярен сред народа. Щеше да се вдигне излишен шум. А и Горбачов вече беше започнал тъпата си перестройка и само говореше за свобода на словото и ние вече нямаше как да притискаме Колев заради шеги по адрес на властта. Само го викахме да дава обяснения", бе откровен офицерът от ДС, запознат със случая.
По обясними причини той не иска името му да бъде назовавано публично. "Ние си давахме сметка, че това, което става в СССР, не е добре за нас, и затова през 1987-88 година започнахме да вадим картончета на известни хора с позиции в обществото. Ей така, за всеки случай да имаме нещо за тях, за да ги използваме в бъдеще. Тодор Колев бе един от тези интелектуалци", разкрива подробности за пъкления план на ДС бившата разведка.
Вицът, който става причина тайните служби да изфабрикуват досие на Адама, е следният: "Кои трима Тошовци разсмиват България? Тодор Колев, Тошко Козарев и Тодор Живков". Козарев е един от най-известните циркови клоуни по времето на соца. Анекдотът има и своето продължение сред народа: "Първите двама разсмиват народа, а третият го разплаква". Именно поради тази причина Тодор Колев е привикан на разпит в милицията и е предупреден да внимава. Всъщност автор на вица за Тато и за двамата комици е майсторът на клоунадата Тошко Козарев. Той обаче бил любимец на Първия и затова в ДС знаели, че не могат да го пипат. И решили, че Тодор Колев е по-лесна жертва, и затова му спретнали досие, което лъсна в първите месеци на демокрацията и което актьорът нарече компромат.
Приживе актьорът успя да се защити пред парламента с думите: "Смешно е да се мисли, че съм решавал кой да отиде в затвора! Някакъв зъл гений се е сетил да поднесе моето име за десерт, но това е лъжа", обясни тогава актьорът. Скандалът с досието наистина го разболява и Тодор Колев си отиде след дълга битка с тежкото заболяване.
Макар че е веселяк, Адама бе много чувствителен и страдаше, че го позорят и го наричат "доносник", разказват колеги на комика, изиграл "Господин за един ден". "Когато през 1991 г. обявиха, че е агент на ДС, много се ядоса, но някак си го преживя. Всичко мина и замина, забрави се. Но втория път, през 2007 г., когато комисията по досиета официално го включи в списъка на доносниците, се срина. Затвори се в себе си, много страдаше. Споделяше, че негови стари приятели го подминавали по улицата. Това го съсипа. Тогава се затвори в себе си и малко хора допускаше до себе си", разкрива последната любов на Тодор Колев - Мария Колева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама