Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8199693 www.bgdnes.bg

Трето дело срещу прокурор за кражба на ток

Двата неуспеха не отчайват Темида

Обвинението за сводничество срещу Константин Сулев окончателно отпада

Нов опит да докажат, че колегата им Константин Сулев е замесен в кражба на ток, прави прокуратурата. След две оправдателни присъди случаят Сулев стигна до Върховния касационен съд. В молбата си до последната инстанция прокурорите по аферата с тока настояват делото да бъде върнато за ново разглеждане. Така ще има шанс да бъдат отстранени гафовете по самото разследване, довели до оневиняването на спецпрокурора, коментират юристи. Без обжалване остава оправдателната присъда за сводничество. Според прокуратурата Сулев е карал 20-годишно момиче да прави секс за пари с негови приятели. Така девойката е трябвало да си върне 300-те лева, които Сулев й е дал на заем.
По време на делото стана ясно, че девойката е с тежка наркотична зависимост и няма възможност да повтори показанията си, дадени по време на самото разследване, което прави невъзможно получаването на осъдителна присъда.
Обвиненията срещу прокурор Константин Сулев бяха повдигнати през есента на 2017 г. Самата кражба на ток е разкрита година преди това след сигнал от криминално проявения Евгени Хавальов. Пред разследващите той разказва, че лично е осигурил на прокурор Сулев човек, който да изготви устройство за манипулиране. След като Сулев плаща 600 лева, то е монтирано в софийския апартамент на магистрата. Според прокуратурата джаджата действа в периода от 14 октомври 2015 г. до началото на 2016 г. На тази дата манипулацията на електромера е засечена при съвместна проверка от служители на ЧЕЗ и прокуратурата. Направената впоследствие експертиза показва, че устройството позволява на Сулев да намали сметката си за ток с 81 процента.
Засечената манипулация първоначално не се отразява върху кариерата на Сулев. Докато тече разследването, той успява да се премести на работа от прокуратурата в родния си Гоце Делчев в Софийската районна прокуратура. Там разследва дела за кражби, грабежи, измами и лихварство. Малко преди да бъде арестуван и обвинен през есента на 2017 г., той е отличен за работата си. С решение на Висшия съдебен съвет Сулев е пратен в спецпрокуратурата, за да се бори с корупцията по високите етажи на властта.
Според юристи откриването на устройство за манипулиране на електромера е достатъчно, за да бъде осъден за кражба на ток собственикът на жилището. Всяка година на това основание стотици "хитреци", изловени от енергото, се сдобиват с условни присъди и солидни глоби, показва съдебната практика.
Случаят със Сулев се развива различно. Съдията по делото също не оспорва, че електромерът на Сулев е манипулиран, и експертизата на самото монтирано към уреда устройство. Проблем за съдебния състав е доказването, че машинката е ползвана именно в посочения от прокуратурата период 14 октомври 2015 г. до началото на 2016 г. Заради калпава експертиза и липсващо подробно описание на електрическото табло и секциите по него това така и не може да бъде доказано категорично. Така магистратите на две инстанции обявяват Константин Сулев за невинен, става ясно от мотивите към присъдата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама