Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/8210557 www.bgdnes.bg

Най-големите гризачи - хит за ловците

Ловът на нутрии продължава до края на февруари, край Нова Загора им хванаха цаката

След като ловът на диви свине приключи, голяма част от ловците насочиха вниманието си към нутриите. Това са най-големите гризачи, които се срещат по нашите ширини. Отстрелването им по това време от годината е истински хит, признаха пред "България Днес" ентусиасти.
Ловците от село Пет могили към ловно-рибарското сдружение в Нова Загора са убедени, че нутриите вече не са онези лесни и достъпни животни, каквито бяха преди десетина години. Изхитриха се, научиха как да се крият и да избягват срещи с ловците, опъват се на кучетата. Това обяснява и Къню Георгиев, който е председател на дружинката.
Според разпоредбите в Закона за лова и опазване на дивеча на нутрии се ловува от началото на ноември до края на февруари. Излети за тези животни се практикуват основно край канали и реки.
Ако животното е в естествения си ареал - сред огромни плантации от тръстики и шавари, то ловът му е доста интересен и никак не е лесен. Иначе по принцип нутрията няма кой знае какви защитни рефлекси. Позволява на ловеца да се доближи до десетина метра и точният мерник често e гарантиран.
Дължината на тялото на този гризач достига 60 см, а опашката - до 45 см. Теглото му е 5-10 кг. Мъжките са доста по-едри от женските. Нутриите обичат водата и плуват отлично. Ловът на нутрии има вече утвърдени традиции сред някои ловни сдружения у нас - в Нова Загора, Стара Загора, Ямбол, Пазарджик. Даже го съчетават успешно с лов на водоплаващ дивеч - патици и гъски, който официално бе закрит в края на януари.


 

Кучето е задължително

Ловът на нутрия може да се практикува и индивидуално, като за това се издават бележки. Но сам човек трудно ще се справи. Най-често се ловува на малки групи. А доброто куче е просто задължително.
Острата миризма на този дивеч е издайна и ловните кучета я надушват лесно. Гризачите при бягство се гмурват под водата, където могат да издържат до няколко минути, и да се покажат далеч от опасната зона.
Кучетата често влизат в "ръкопашни" схватки и това вещае реални опасности за тях. Нутрията има много остри и видимо издадени предни зъби, като на бобър. С тях умее да си служи не само за прехранване, но и за самоотбрана.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама