Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8221443 www.bgdnes.bg

Готвят трансфер на българка от USA затвор

Доброволци събират пари за адвокат

Галина Килова е зад решетките в Лас Вегас от пет години заради катастрофа с жертва

Трансфер от американски затвор у нас се подготвя на осъдената в Лас Вегас българка Галина Килова, съобщиха източници от нашата общност в американската столица на хазарта.
34-годишната Килова от пет години е в затвора за причинена смърт при катастрофа, а кампания в нейна подкрепа събира пари за адвокат, който да й помогне да излезе от затвора и да бъде върната в родината си. Организаторите на благотворителната акция очакват с помощта на емигрантската общност в САЩ, както и в други страни да набавят нужната сума от 10 хил. долара. Към момента в сметките са постъпили около 2 хил. долара. Призивът за помощ е разпространен в фейсбук групи на българската общност зад океана, както и у нас. Необходимата сума за решаване на съдебния казус е непосилна за Галина Килова, както и за майка й, която е инвалид и живее бедно, с минимални средства в Казанлък. Галина не поддържа връзка с баща си и не го е виждала от години. Според българи, които редовно посещават Галина в затвора, още в началото на разследването са допуснати грешки, които значително са утежнили развоя на ситуацията за Галина. По думите им заради тях на българката е дадена несправедлива присъда.
"След големия урок на съдбата никога не вземай живота за даденост, защото човек никога не знае. Може да се случи на всеки и никой не е застрахован", това споделила Галина пред българка, която редовно й ходи на свиждане в затвора в Лас Вегас.

Реклама


Килова отишла в САЩ на студентска бригада и останала. Идеята й била да отвори собствена пицария и да развива бизнес въпреки трудностите, пред които е изправен всеки емигрант. Всичко в живота на младата жена се развивало добре. Имала приятели, доходна работа и човек до себе си до фаталния инцидент на пътя, който преобърнал живота й напълно и завинаги.
Галина Килова е в затвора в Лас Вегас от края на 2014 г. Причината е автомобилна катастрофа, вследствие на която е причинена смъртта на 63-годишния Майкъл Гръбс. Според данни на прокуратурата възрастният мъж бил ударен от кола, докато бутал количка с внучката си, която изхвърчала, а детето оцеляло. Ситуацията се разиграла точно на рождения ден на Галина. Тогава тя попаднала в гонка на пътя и се опитала да се измъкне от агресивен шофьор, с когото имала пререкание секунди по-рано. За да избяга от него, излязла с колата си извън платното и дори не разбрала, че е блъснала пешеходец.
"Дори не разбрах, че се е случило нещо такова. Когато се прибрах вкъщи, си пуснах новините и видях, че е станала катастрофа и е починал човек, на мястото, където имах пререкания с друг шофьор само преди броени часове. Започнах да се тревожа дали аз или другият шофьор е ударил човека по невнимание. Веднага се свързах с моя приятел и двамата отидохме при адвокат, а после се предадох в полицията", споделя Галина Килова.
Тя е осъдена за бягане от мястото на произшествието на максималната присъда от 6 до 15 години затвор и най-рано може да излезе на свобода през декември 2020 г. Българката се надява да бъде прехвърлена у нас преди този срок.
"Първите две години в затвора бяха като филм на ужасите за мен. Бях в голяма депресия, но вече се стегнах и съм готова да се боря за свободата си и силно искам да съм навън и да се върна към нормалния живот, да уча и да се развивам, а също така да се погрижа за здравето си, което е доста разклатено", разказва Килова пред своята приятелка при едно от свижданията.

Бродира зад решетките

Галина успяла да запази позитивния си дух, да не се предаде и да се поддаде на отчаянието. Това разказва българка, която редовно ходи на свиждане на сънародничката ни и поддържа връзка с нея по телефона.
В затвора Килова успяла да научи испански и езика на глухите, защото най-добрата й приятелка вътре била глухонямо момиче. Зад решетките българката се научила да бродира и плете с надеждата да започне да продава ръчните си изделия извън затвора, за да може да се издържа самостоятелно. Галина работи за 15 долара на месец, крайно недостатъчна сума, за да спести пари и да си поеме сама разходите за адвокат.




Реклама
Реклама
Реклама
Реклама