Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8232883 www.bgdnes.bg

15 г. за дъщерята на Цар Киро

Втора присъда очаква мургавата принцеса

Събка Рашкова и внукът на циганския барон изловени с 2 кг хероин

С максималните 15 г. затвор може да се уреди обвинената в притежание и разпространение на наркотици дъщеря на Цар Киро Събка Рашкова, обясниха пред "България Днес" спецченгета. Повод за тежкото наказание на "принцеса" Събка е богатото й полицейски досие. До момента щерката на самозвания цигански монарх има в актива си една присъда. Наред с това името на Рашкова, известна в подземния свят и с прякора си Мечо, изплува и покрай още няколко разследвания, свързани с данъци и контрабанда.
Наказание, близко до максималното, вероятно ще отнесе и внукът на Цар Киро Георги, който е помагал на мургавата принцеса в трафика на дрогата.
Събка и Георги Рашкови са изловени след продължила около два месеца полицейска операция. Разследването започва след оперативен сигнал, че принцесата влиза в контакт със свои познати в Турция, за да уговаря покупка на хероин. Малко след това Събка се мята в луксозната лимузина на внука Георги и минават границата. След като спазаряват стоката, двамата се връщат. Още от влизането им в България мургавите трафиканти са под постоянно наблюдение. Щом пристигат в родния Пловдив, ченгетата пристъпват към задържането им. Лимузината на Георги Рашков е спряна на централен булевард. При обиска от специално пригоден колан на кръста на Събка ченгетата вадят пакети с два килограма хероин.


"Изчакахме ги да се приберат в Пловдив и ги хванахме. Не е ясно как са минали границата, това е въпрос към някой митничар", обясни шефът на пловдивската полиция, старши комисар Йордан Рогачев.
По думите му в момента се изготвя анализ за чистотата на дрогата, оценявана на над 100 000 лв.
Докато пробите станат готови, Събка и помогачът й Георги остават в ареста. Те са задържани за 72 часа, а след това прокуратурата ще поиска да останат за постоянно на топло до началото на делото. Заради откритите у нея пакети с дрога и тъмното й минало криминалисти не очакват Събка Рашкова да излезе на свобода.
Щерката на Цар Киро вече има двегодишна присъда за незаконно притежание на културни ценности. В дома й ченгетата намериха 2 старопечатни църковни книги - евангелия от 18-и и 19-и век, 131 монети от римската и византийската епоха, 4 броя бронзови апликации, които представляват част от украсата на колесници, колан и накити. Те бяха открити в дома й в Катуница през 2009 г. Повод за обиска стана разследване за укрити милиони левове доходи от мургавата принцеса и роднините й. Впоследствие стана ясно, че Рашкова е пропускала да плаща и данъците за колата и палата си в Катуница, който бе срутен заради липсващо разрешение за строеж.
Необичайно висок стандарт поддържа и внукът на Цар Киро, който помага при трафика на дрогата. Снимки, публикувани във фейсбук, показват, че Георги Рашков, който официално се води безработен, притежава няколко скъпарски лимузини. От разговори с приятели става ясно, че младият ромски благородник се изживява като българския наследник на легендарния наркобос Ел Чапо. Царският внук демонстрира изключително висок стандарт на живот и често си пуска снимки от скъпарски хотели или заведения.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама